Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ξυπνά ο εφιάλτης της χρεοκοπίας

Την ανάγκη εκπόνησης ενός ενιαίου ευρωπαϊκού σχεδίου ως αντιστάθμισμα στην επιδείνωση των προβλέψεων για τις περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης θα προτείνει στο Παρίσι ο Γ. Παπανδρέου
Ατμόσφαιρα που θυμίζει την περυσινή άνοιξη επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο εξαιτίας του μπαράζ κακών προγνώσεων
Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011
Oι μνήμες του προηγούμενου Απριλίου και του χρονικού διαστήματος που προηγήθηκε της δημιουργίας και της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα έχουν ξυπνήσει στα κυβερνητικά γραφεία. Επειτα από σχεδόν έναν χρόνο εφαρμογής του προγράμματος του μνημονίου, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών βλέπουν το φάσμα των νέων υποβαθμίσεων και το μπαράζ αναλύσεων και δημοσιευμάτων που προβλέπουν με βεβαιότητα την πτώχευση της χώρας και προσπαθούν να διαμορφώσουν συνθήκες έγκαιρης αντίδρασης.

Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι η νέα φάση της κρίσης, για την οποία ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει μιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν, έχει ήδη ξεκινήσει. Σε αυτό το κλίμα καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να μη γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα λάθη του παρελθόντος και να υπάρξει έγκαιρη και συντονισμένη κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εντός των αμέσως προσεχών εβδομάδων.

Βασικός στόχος του κ. Παπανδρέου και του οικονομικού του επιτελείου είναι να υπάρξει μια κοινή απόφαση ώστε το θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης και η συζήτηση περί ευρωομολόγου να συμπεριληφθούν κατ΄ αρχάς στο Εco/Fin που θα συγκληθεί εντός του μηνός. Επόμενο βήμα και ιδιαιτέρως κρίσιμο, όπως λένε οικονομικές πηγές στην Αθήνα, είναι- αναλόγως και των αποφάσεων που θα ληφθούν εκεί-, να συγκληθεί έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο ως τα τέλη του μηνός στις Βρυξέλλες. Εκεί θα κριθεί όπως λένε η δυνατότητα της Ευρώπης να αντεπεξέλθει στο νέο κύμα της κρίσης που έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται, με τις πιέσεις στα ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά και ιταλικά spreads να εντείνονται καθημερινώς, δημιουργώντας έτσι συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι συζητήσεις που έχει τις τελευταίες ημέρες στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα αναμένεται να εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο με θέμα «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός». Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου στην Αθήνα αποφεύγουν πάντως να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες για τις επαφές που έχει ο Πρωθυπουργός στη γαλλική πρωτεύουσα. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο γεύμα με τον γάλλο πρωθυπουργό κ. Φρανσουά Φιγιόν, ενώ αναμένεται να γίνει και μια συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την υπουργό Οικονομικών κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι η γαλλική πλευρά, παρά την απουσία δημόσιων δηλώσεων, εργάζεται παρασκηνιακά για τη δημιουργία του ευρωομολόγου, παρά τη μέχρι στιγμής σύμπλευση με την γερμανική κυβέρνηση της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εξακολουθεί να αρνείται.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου είχε σύμφωνα με πληροφορίες συναντήσεις ή/ και επικοινωνίες με στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης και του τραπεζικού τομέα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο οικονομολόγος και πρώην συνεργάτης του προέδρου Μιτεράν κ.Ζακ Αταλί. Επίσης, δεν έχουν διαψευστεί οι πληροφορίες πως ο Πρωθυπουργός θα έχει στο περιθώριο του συνεδρίου στο οποίο θα μιλήσει και σειρά άλλων συναντήσεων με τεχνοκράτες και στελέχη του τραπεζικού τομέα, μεταξύ των οποίων οι κκ. Μποντουέν Προ της ΒΝΡ και οι κκ. Ντανί Κοέν και Ματιέ Πιγκάς της Lazard.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται ότι θα βρεθεί η ανατάραξη που θα προκαλέσει στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα ειδικότερα ένα ενδεχόμενο νέο κύμα υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς και οι τεχνικές δυνατότητες προκειμένου να αναληφθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την έκδοση ευρωομολόγου.
Σαμαράς υπέρ ευρωομολόγου
Την ανάγκη να να υιοθετηθεί το ταχύτερο δυνατόν από την Ευρωπαϊκή Ενωση το ευρωομόλογο ως μέσον στήριξης της δημοσιονομικής ισορροπίας στις χώρες της ευρωζώνης, τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και κοινοποιείται τόσο στον πρόεδρο του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βίλφρεντ Μαρτένς. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είχε θέσει από καιρό το σχετικό ζήτημα σε όλες τις επαφές που έχει πραγματοποιήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην έκδοση ευρωομολόγου, επισημαίνοντας ότι είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση χρέους όχι μόνο για κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και για την ευρωζώνη συνολικά. Παράλληλα, αναφέρει στον κ. Μπαρόζο ότι η πρόταση για τα ευρωομόλογα πρέπει να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη το γρηγορότερο και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η έκδοση ευρωομολόγων για συγκεκριμένα έργα,που είναι δική σου πρόταση,είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα,διότι θα φέρει το “φρέσκο χρήμα”που τόσο έχει ανάγκη η Ευρώπη» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου