Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Κεντροδεξιές συμμαχίες (στην Ευρώπη) αναζητεί ο κ. Γ. Παπανδρέου

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011  [ 09:56 ]
Κεντροδεξιές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα αναζητήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου στο αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να τεθεί σε μία ρεαλιστική βάση το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης και της ανάληψης αμέσου δράσης για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της κρίσης χρέους. Αυτή η δεξιά... στροφή, οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη σήμερα είναι κεντροδεξιές και αφετέρου ότι έως πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν ήταν συντονισμένο σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης ή της έκδοσης ευρωομολόγου.
Η συζήτηση που θα επιχειρήσει να προκαλέσει ο κ. Παπανδρέου, δια μέσου των ελλήνων ευρωβουλευτών, των διπλωματικών παραγόντων στην ΕΕ και των στελεχών που μετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, θα περιλαμβάνει και το θέμα του ευρωομολόγου, το οποίο όπως σημειώνουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, έχει τεθεί με πολύ μεγαλύτερη έμφαση από ευρωπαϊκές προσωπικότητες του χώρου της κεντροδεξιάς. Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος έχει μιλήσει για ομόλογο με στόχο τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών επενδυτικών προγραμμάτων, ο πρόεδρος του eurogroup, κ.Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, κ.Τζούλιο Τρεμόντι, οι οποίοι με κοινή τους αρθρογραφία έχουν ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά και ο γάλλος Πρωθυπουργός κ. Φρανσουά Φιγιόν και η υπουργός Οικονομικών, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίοι μιλούν πλέον ανοιχτά για ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης. Στον κατάλογο έχει προστεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, κ. Γκι Φέρχοφστατ, ο οποίος προσφάτως εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά της καγκελαρίου Μέρκελ.
Οι συμμαχίες αυτές εκφράζεται η ελπίδα ότι θα είναι δυνατόν να διαμορφωθούν έως ότου συγκληθεί το έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο, όπως αναμένεται, το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.
Πρόθεση του κ. Παπανδρέου, πάντως, είναι στο προσεχές διάστημα να μην εμφανίζεται πλέον ο ίδιος ως αιτών την έκδοση ευρωομολόγου, ως πρωθυπουργός μίας χώρας που δέχεται πιέσεις. Εν όψει όλων αυτών, η διαδικασία της συλλογής υπογραφών πολιτών παγώνει προς το παρόν, καθώς έχει κριθεί ότι θα πρέπει να εξαντληθεί η πολιτική συζήτηση και να μην υποβαθμιστεί το θέμα σε μία πρωτοβουλία με μικρές πιθανότητες επιτυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου