Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

E.E.: Εκτοξεύτηκε «ευρυζωνικός» δορυφόρος

Εκτοξεύθηκε με επιτυχία ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος της Ε.Ε., ο οποίος θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ευρυζωνικότητας.


Ο Ka-Sat, όπως ονομάζεται, ζυγίζει έξι τόννους και για τη μεταφορά του στο Διάστημα χρησιμοποιήθηκε ένας πύραυλος Proton που απογειώθηκε από το Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν. Η πτήση κράτησε 9 ώρες και δώδεκα λεπτά. Ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά για να συμβάλλει στην ευρυζωνική δικτύωση περιοχών, όπου είναι δύσκολο να υπάρξει αυτή μέσω επίγειων καλωδίων ή άλλων τεχνολογιών. Ο Ka-Sat έχει τη δυνατότητα να παρέχει τις υπηρεσίες του σε 2.000.000 νοικοκυριά και υπεύθυνη για τη διαχείρισή του είναι η εταιρεία Avanti Communications, στο Λονδίνο. Ήδη, βρίσκεται σε τροχιά ο δορυφόρος Hylas, ο οποίος έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης 300.000 νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον Μισέλ ντε Ροσέν, CEO της Eutelsat, εταιρεία που μετέχει στο πρότζεκτ, «περισσότερα από 30.000.000 νοικοκυριά στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή δεν εξυπηρετούνται ή οι υπηρεσίες που τους παρέχονται είναι πολύ χαμηλής ποιότητας. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν στην επαρχία ή ακόμη και σε ορεινές περιοχές κοντά σε πόλεις. Ο Ka-Sat είναι η λύση στο πρόβλημά τους », ανέφερε στο BBC.
O δορυφόρος μπορεί να διαχειριστεί δεδομένα που φτάνουν τα 70Gbps, σε περιοχές που εκτείνονται από τη Σκανδιναβία μέχρι τη Β. Αφρική, ενώ οι υπηρεσίες του θα φτάνουν και σε μέρος της Μέσης Ανατολής. Η Eutelsat έχει, ήδη, υπογράψει 70 συμβόλαια σχετικά με τον Ka-Sat και αυτά αναμένεται να αυξηθούν αρκετά το 2011. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.
kathimerini.grμε πληροφορίες από bbc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου