Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Προχωρά ο «ξαφνικός έρωτας»

Το δεύτερο ισχυρότερο πολιτικό πρόσωπο  του Ισραήλ, ο Αβιγκντόρ Λίµπερµαν, έρχεται  στην Αθήνα την Τετάρτη
Ερχεται στην Αθήνα για υψηλές επαφές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νετανιάχου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011


Με υψηλές ταχύτητες προχωρά το ελληνοϊσραηλινό ειδύλλιο, καθώς την ερχόµενη εβδοµάδα επισκέπτεται την Αθήνα για συναντήσεις στο υψηλότερο επίπεδο, το νούµερο 2 της κυβέρνησης Νετανιάχου, Αβιγκντόρ Λίµπερµαν, σε µια στιγµή που οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν. 
Αν και η επίσκεψη ήταν προγραµµατισµένη στο πλαίσιο της κοινής απόφασης για πύκνωση των διµερών επαφών, αποκτά ακόµη µεγαλύτερη σηµασία λόγω του χρόνου στον οποίο πραγµατοποιείται, σηµειώνουν διπλωµατικές πηγές. Κι αυτό διότι ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της ισραηλινής κυβέρνησης (βασικός κυβερνητικός εταίρος του Νετανιάχου και υπουργός Εξωτερικών) έρχεται στην Αθήνα την ερχόµενη Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, λίγες µέρες αφότου υπεγράφη η συµφωνία για τον καθορισµό Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ) µεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, και µερικά 24ωρα αφότου η αµερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία έχει αναλάβει τις έρευνες για λογαριασµό των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαίωσε ότι το κοίτασµα «Λεβιάθαν» είναι η ενεργειακή ανακάλυψη της δεκαετίας! 

Ενέργεια, επενδύσεις και τουρισµός
Υπενθυµίζεταιότιµετάτην ανταλλαγή επισκέψεων τωνδύο Πρωθυπουργών, ακολούθησαν επίσηµες επισκέψεις τόσο του υπουργού Εξωτερικών ∆ηµήτρη ∆ρούτσα όσο και του υπουργού Επικρατείας, αρµόδιου για τις επενδύσεις, Χάρη Παµπούκη στο Ισραήλ. Ο Χ. Παµπούκης είναι µάλιστα επικεφαλής της οµάδας που συστάθηκε για να προχωρήσει άµεσα η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία, µε αιχµή την ενέργεια, τις επενδύσεις και τον τουρισµό. Κατά την επίσκεψή του στο ΙΣραήλ επαναλήφθηκε η πρόταση της κυβέρνησης Νετανιάχου να µεταφερθεί το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη µέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα, βούληση που αναµένεται να εκφραστεί και πάλι στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Επικρατείας µε τον ισραηλινό υπουργό. 

Στη συνάντηση του Α. Λίµπερµαν µε τον ∆. ∆ρούτσα αναµένεται να συζητηθεί και η συνεργασία του ελληνικού µε το ισραηλινό λόµπι στις ΗΠΑ – άλλωστε, δεν αποτελεί µυστικό ότι ο ισραηλινός ΥΠΕΞ είναι ο άνθρωπος των λόµπι και συγκεκριµένα της πανίσχυρης AIPAC η οποία ασκεί πολιτική στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. ∆ιπλωµατικές πηγές σηµειώνουν ότι στόχος είναι να τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία, ώστε να οργανωθεί ένα Ανώτερο Συµβούλιο Συνεργασίας (στα πρότυπα αυτού που συστάθηκε µε την Τουρκία) που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία των Γ. Παπανδρέου και Μπ. Νετανιάχου. Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ, ο οποίος θα συναντηθεί µε τον Πρωθυπουργό, αλλά και τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, θα έχει επαφές και µε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αµυνας, καθώς είναι εκπεφρασµένη η βούληση του Ισραήλ για συνεργασία στον αµυντικό τοµέα. 

Η συµπεριφορά της Τουρκίας
∆ιπλωµατικές πηγές εκτιµούν ότι οι επαφές θα πυκνώνουν όσο παραµένει η κρίση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, παρότι και οι δύο πλευρές δηµοσίως δεν συσχετίζουν την ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση µε τη συµπεριφορά της Τουρκίας, προκειµένου να µη δοθεί η εικόνα µιας συγκυριακής σχέσης. Ενδεικτικά πάντως της ατµόσφαιρας, είναι τα ευρήµατα δηµοσκόπησης στην Τουρκία, σύµφωνα µε τα οποία οι πολίτες θεωρούν το Ισραήλ (σε ποσοστό 24%) νούµερο 2 απειλή µετά τις ΗΠΑ (43%) – µόνο το 2% της τουρκικής κοινής γνώµης θεωρεί την Ελλάδα απειλή. Σε χθεσινό άρθρο του Α. Λίµπερµαν στην εφηµερίδα «Jerusalem Post», ο ισραηλινός ΥΠΕΞ παροµοιάζει την Τουρκία µε το Ιράν τις παραµονές της Ισλαµικής Επανάστασης του 1979 και διαµηνύει πως «δεν θα γίνουµε ο σάκος του µποξ της Τουρκίας»... 

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
ο αγωγός που θα µεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο, αλλά και η συνεργασία των δύο λόµπι στις ΗΠΑ

Οι ακραίες θέσεις του Αβιγκντόρ Λίµπερµαν

ΑΠΟ τις πιο αµφιλεγόµενες µορφές της ισραηλινής πολιτικής, ο Αβιγκντόρ Λίµπερµαν είναι αρχηγός του ακροδεξιού κόµµατος ΙΣραέλ Μπεϊτενού, το οποίο εξελέγη τρίτο στις εκλογές του 2009, εξασφαλίζοντας στον Λίµπερµαν µια θέση στον κυβερνητικό συνασπισµό και τον ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης πλάι στον Νετανιάχου. Οι δύο άντρες, άλλωστε, γνωρίζονται από παλιά. Ο Λίµπερµαν, ο οποίος γεννήθηκε το 1958 στην πρώην Σοβιετική Ενωση και µετακόµισε στο Ισραήλ το 1978, εντάχθηκε αρχικά στο κόµµα Λικούντ του Μπενιαµίν Νετανιάχου. Το 1992 ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας του «Μπίµπι», εξασφαλίζοντας τη θέση του γενικού γραµµατέα του δεξιού κόµµατος Λικούντ, και το 1997 έγινε προσωπάρχης του Νετανιάχου. Αναγκάστηκε όµως να αποχωρήσει ύστερα από κατηγορίες για διαφθορά. Το 1999 ίδρυσε το δικό του κόµµα, το οποίο συµµετείχε τόσο στην κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν όσο και στο σχήµα του Εχούντ Ολµέρτ. Εχει συχνά επικριθεί για τις ακραίες του θέσεις. Μεταξύ άλλων, είχε υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να εκτελούνται οι αραβικής καταγωγής βουλευτές της Κνεσέτ που συναντιούνται µε ηγέτες της Χαµάς, ενώ έχει δηλώσει δηµοσίως ότι πρέπει να ανακληθεί η ισραηλινή υπηκοότητα από τους αραβικής καταγωγής πολίτες που δεν αποδεικνύουν την πίστη τους στο Ισραήλ. Ο Λίµπερµαν εκλαµβάνει το Παλαιστινιακό ως µέρος του πολέµου Ισλάµ - ∆ύσης και και έχει επανειληµµένα προκαλέσει την οργή του αραβικού κόσµου, λέγοντας µεταξύ άλλων ότι οι Παλαιστίνιοι θα έπρεπε να πνιγούν στη Νεκρά Θάλασσα! Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγµατα στο Ισραήλ λένε ότι ο σηµερινός υπουργός Εξωτερικών είναι τόσο ακραίος, που κάνει τον Νετανιάχου να µοιάζει «µαλακός». Οταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών το 2009, ο γνωστός δηµοσιογράφος Ρόµπερτ Φισκ είχε γράψει ότι είναι «ό,τι χειρότερο µπορούσε να συµβεί στη Μέση Ανατολή» και τον σύγκρινε µε τον Μιλόσεβιτς, τον Τάντιτς και τον Μλάντις που αιµατοκύλησαν την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου