Τη διαβεβαίωση ότι το Βερολίνο θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεραστεί ο διαμελισμός της Κύπρου, έδωσε στον Δημήτρη Χριστόφια η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανή πολιτικός εξήρε το θάρρος και τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η «τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται στα δικά σας βήματα για έναν συμβιβασμό».
Η λύση του Κυπριακού πρέπει να προέλθει από τον κυπριακό λαό με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει και με την ηγεσία της Τουρκίας.
Επίσης, επεσήμανε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει στη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ανεξάρτητα, όπως σημείωσε, με την τελική τους μορφή.
«Στη Γερμανία, συμφέρει η λύση του Κυπριακού και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» κατέληξε.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε την επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο «ιστορικό ορόσημο» και τόνισε ότι στη συζήτησή τους η καγκελάριος επέδειξε «συγκινητικό ενδιαφέρον» για την Κύπρο.
Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι επενδύει στη φιλία με την κ. Μέρκελ και στη στήριξη της Γερμανίας μέχρι την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και τον εποικισμό.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=377393&ct=2&dt=11/01/2011#ixzz1AqPpb6VT
Για πρώτη φορά επίσημα στην Κύπρο
Στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας το αεροσκάφος με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία θα πραγματοποιήσει 5ωρη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.
Στο αεροδρόμιο Λάρνακας είχε στρωθεί κόκκινο χαλί. Την κ. Μέρκελ υποδέχθηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.
Με θερμή χειραψία υποδέχθηκε στα προπύλαια του προεδρικού μεγάρου της Λευκωσίας ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
Μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες έκαναν μια μικρή βόλτα στον κήπο του μεγάρου. Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας μίλησε στην κ. Μέρκελ για την ιστορία του μεγάρου και της έδειξε το σημείο διαφυγής του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ κατά το εναντίον του πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών το 1974.
Στη συνέχεια, ο κ. Χριστόφιας και η κ. Μέρκελ πέρασαν στο γραφείο του Κυπρίου προέδρου, όπου άρχισαν συνομιλίες, παρουσία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών και του συμβούλου της καγκελαρίου σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
Οι συνομιλίες, που θα ολοκληρωθούν σε γεύμα εργασίας, αναμένεται να καλύψουν το Κυπριακό και ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών και περιφερειακών θεμάτων.
Την κ. Μέρκελ ενδιαφέρει ιδιαίτερα η άρση του αδιεξόδου στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, η οποία παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα λόγω του Κυπριακού και της στάσης της Τουρκίας.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη καγκελάριου της Γερμανίας στην Κύπρο.
Κατά την ολιγόωρη παραμονή της στην Κύπρο η κ. Μέρκελ δεν θα μεταβεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ωστόσο, στο πρόγραμμά της προβλέπεται επίσκεψη στη «νεκρή ζώνη», στο Ινστιτούτο Γκαίτε και στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας», που είναι υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. Επίσης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=377355&ct=2&dt=11/01/2011#ixzz1AqOBKEfA
Η εμπλοκή στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) με το ΝΑΤΟ λόγω του Κυπριακού θα είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ στη Λευκωσία. Η καγκελάριος της Γερμανίας φθάνει σήμερα το μεσημέρι στην κυπριακή πρωτεύουσα για επίσκεψη - αστραπή ολίγων ωρών και θα συναντηθεί με τον κ. Δ. Χριστόφια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο δεν επιθυμεί την πλήρη κατάρρευση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν είναι ιδιαίτερα θερμό για την πλήρη ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ. Ωστόσο, η κυρία Μέρκελ θα έχει υπόψη της και κάτι άλλο: ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 η Κύπρος θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Με άλυτο το πολιτικό πρόβλημα του νησιού αλλά και με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας παγωμένη, ο συνδυασμός αυτός θα μπορούσε να αποδειχθεί εκρηκτικός.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η καγκελάριος Μέρκελ είχε δημοσίως εκφράσει την πρόθεσή της να συνδράμει στην επίλυση του Κυπριακού. Αυτό το είχε πράξει έπειτα από τη συνάντησή της με τον τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα έχω την ευκαιρία να διαπιστώσω αν η Γερμανία μπορεί να διαδραματίσει βοηθητικό ρόλο στη διευθέτηση των δυσκολιών που υπάρχουν εκεί» είχε τονίσει, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Είναι σημαντικό (σσ. το Κυπριακό) για όλους μας, κυρίως στα ζητήματα συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Και οι δύο πλευρές έχουν συμφέροντα επ' αυτού, αλλά βέβαια θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και από τους δύο». Τότε είχε ουσιαστικά προαναγγείλει και την επίσκεψή της στη Λευκωσία.
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας θα ήθελε να δει από την κυρία Μέρκελ να λέει δημοσίως επί κυπριακού εδάφους ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα εφαρμόζοντας το Πρωτόκολλο της Αγκυρας. Πάντως η γερμανίδα καγκελάριος δεν πρόκειται, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, να κάνει κάποια προχωρημένη δήλωση διότι ναι μεν το κόμμα της τάσσεται υπέρ μίας «ειδικής σχέσης» της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά δεν επιθυμεί και τον εκτροχιασμό της τουρκικής ενταξιακής πορείας.
Η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη στιγμή. Και αυτό διότι σε περίπου δύο εβδομάδες θα διαξαχθεί στη Γενεύη η τριμερής συνάντηση του κ. Δ. Χριστόφια με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι - μουν. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, στις τελευταίες συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών φαίνεται να κατεγράφησαν και να έγιναν αποδεκτές οι μέχρι σήμερα συγκλίσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης - κάτι που αποτελεί καλή αρχή ενόψει Γενεύης. Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί, τονίζουν οι ίδιες πηγές, αν ο κ. Ερογλου θα τα αποδεχθεί και ενώπιον του κ. Μπαν.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=377223&ct=32&dt=10/01/2011#ixzz1AqREEW4v
Αχμέτ Νταβούτογλου
«Οι δηλώσεις της Μέρκελ στην Κύπρο ήταν μια απογοήτευση»
Εμφανώς ενοχλημένη δείχνει η Άγκυρα από τις δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ στην Κύπρο, αφού μετά τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναφέρθηκε χτες στο θέμα, ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σήμερα έκανε λόγο για απογοήτευση, τονίζοντας ότι «αν η κ. Μέρκελ άκουγε αμφότερες τις πλευρές, ενδεχομένως δεν θα έκανε τέτοιες μονομερείς δηλώσεις».
Ο Νταβούτογλου κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στην Άγκυρα με τον υπουργό εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπα Αλ Φαϊσάλ ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις Μέρκελ. «Είναι σημαντικές οι απόψεις και η στάση της Γερμανίας» είπε ο Νταβούτογλου και συμπλήρωσε: «Διότι πάντα σκεφτόμασταν ότι η Γερμανία μπορεί να συμβάλει θετικά στο θέμα αυτό. Ωστόσο οι τελευταίες δηλώσεις της κ. Μέρκελ ήταν για μας απογοήτευση. Εάν η κ. Μέρκελ θα καταβάλει προσπάθεια υπέρ της ειρήνης στο Κυπριακό, πράγμα το οποίο υποστηρίζουμε, θα πρέπει πρωτίστως να τηρήσει αντικειμενική στάση απέναντι στις πλευρές».
Ο τούρκος υπουργός είπε ότι «δεν ταιριάζει σε έναν σημαντικό ηγέτη μιας ισχυρής χώρας όπως η Γερμανία, σε έναν φίλο της Τουρκίας η απομάκρυνση από τη δικαιοσύνη σε βαθμό που να αξιολογούνται με τον ίδιο τρόπο αυτοί που είπαν ναι στην ειρήνη και καταβάλουν ανάλογη προσπάθεια και αυτοί που είπαν όχι» και σημείωσε τα εξής:
«Όλες οι θετικές πρωτοβουλίες τα τελευταία δύο χρόνια προήλθαν από την τουρκική πλευρά. Η κ. Μέρκελ εάν είχε ακούσει αμφότερες τις πλευρές, ενδεχομένως δεν θα έκανε τέτοια μονομερή δήλωση. Εμπιστευόμαστε την ίδια και την ηγεσία της και ελπίζω πως στο άμεσο μέλλον θα ακούσει και την τουρκοκυπριακή πλευρά και θα τηρήσει πιο δίκαιη και αντικειμενική στάση. Εμείς πιστεύουμε ότι η Γερμανία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει ακούγοντας αμφότερες τις πλευρές».
Χτες ο Ερντογάν, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Κατάρ είχε δηλώσει ότι «η κ. Μέρκελ φαίνεται πως νομίζει ότι το Κυπριακό είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται επί της δικής της μόνο πρωθυπουργίας. Δεν γνωρίζει το παρελθόν του Κυπριακού. Εάν είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον πρώην ηγέτη του κόμματος της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αντιλαμβανόταν ποιοι είναι οι υπαίτιοι του προβλήματος».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε γίνει το 2004 στο Μπούργκενστοκ για το Κυπριακό για να πει τα εξής:
«Στη συνάντηση εκείνη ο κ. Ανάν παραδέχθηκε ότι εμείς τηρήσαμε την υπόσχεσή μας και μας είπε ότι ο ίδιος δεν θα μετάσχει. Εγώ τον παρακάλεσα και του είπα ελάτε και θα δείτε ότι οι τουρκοκύπριοι θα είναι ένα βήμα μπρος από τους Ελληνοκυπρίους. Εκεί προσθέσαμε στην ορολογία κάτι καινούργιο. Είπαμε να λύσουμε το θέμα με αρχή win-win. Στο Μπούργκεντστοκ η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να αποχωρήσει και τότε ο κ. Ανάν ρώτησε τη γνώμη μου και του είπα, σας είχα δώσει έναν λόγο στο Νταβός. Σας είπα θα είμαστε ένα βήμα μπρος. Άδικα εργαζόμασταν εδώ και τρεις μέρες; πρέπει να τελειώνουμε. Ο κ. Ανάν είπε στον κ. Καραμανλή ότι πρέπει να μπουν οι υπογραφές, πράγμα που συνέβη εκείνη τη μέρα. Υπογράψαμε ένα κείμενο το οποίο ανέφερε ότι τα ίδια δικαιώματα θα απολαμβάνει και οι Βόρεια Κύπρος μετά την αποδοχή του σχεδίου Ανάν. Τι ήταν αυτό; Το δημοψήφισμα. Σε αυτό η Βόρεια Κύπρος είπε ναι και η Νότια Κύπρος όχι. Η ΕΕ δέχθηκε στην ΕΕ τους Ελληνοκύπριους που είχαν πει όχι στο σχέδιο Ανάν και τιμώρησε τους Τουρκοκύπριους».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=377631&dt=12/01/2011#ixzz1AqTd93tn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου