Ποια θα είναι η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2011 και πώς θα μοιάζει ο κόσμος το 2050; Οι απαντήσεις όσων πρόκειται να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που θα διεξαχθεί στην ομώνυμη πόλη της Ελβετίας από τις 26 έως τις 30 Ιανουαρίου ποικίλλουν αναλόγως… του γεωγραφικού πλάτους. Οι 2.500 επενδυτές, πολιτικοί και στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων οι οποίοι θα βρεθούν στο θέρετρο των ελβετικών Άλπεων μεταφέρουν αντικρουόμενες θέσεις και προβλέψεις για την καμπύλη ανάπτυξης των οικονομιών του πλανήτη.
Στο στρατόπεδο των (συγκρατημένα) απαισιόδοξων βρίσκεται ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτζ. Ο παλαίμαχος του Φόρουμ δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία όσων προβλέπουν μια «παγκόσμια ανάταση» από τις αναδυόμενες οικονομίες της νοτιοανατολικής Ασίας, την Ινδία και τη Βραζιλία. «Αν δραστηριοποιείσαι σε αυτές τις περιοχές αυτό διαμορφώνει και την οπτική σου στα πράγματα» δηλώνει ο αμερικανός οικονομολόγος στο πρακτορείο Bloomberg.
Ο ίδιος εκτιμά ότι το σταθερά υψηλό ποσοστό ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη υποσκάπτει τη δυνατότητα ανάκαμψης των οικονομιών από την κρίση. «Οποιος βρίσκεται στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη και κοιτάζει αυτούς τους αριθμούς (της ανεργίας) είναι δύσκολο να μη νοιώθει απογοήτευση» συμπληρώνει ο Στίγκλιτζ.
Παρόμοιες ανησυχίες μοιράζεται και ο βρετανός οικονομολόγος Στίβεν Κινγκ ο οποίος θεωρεί ότι αυτή τη χρονιά θα καταφανεί η μετατόπιση του κέντρου βάρους της οικονομίας από τη Δύση στην Ανατολή. «Η Δύση καταβάλλει έντονη προσπάθεια να ανταγωνιστεί τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών» επισημαίνει ο αναλυτής της HSBC και πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας.
Αλλωστε, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η βρετανική τράπεζα και πρόκειται να παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Φόρουμ, η νέα φάση της παγκοσμιοποίησης θα χαρακτηρίζεται από τη διαρκή αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των νέων οικονομικών δυνάμεων. Η ομάδα εργασίας του Κινγκ προβλέπει ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3% για τα επόμενα 40 χρόνια με τις «αναδυόμενες δυνάμεις» να έχουν διπλάσια συμβολή στην ανάπτυξη σε σχέση με τις δυτικές οικονομίες.
Στον αντίποδα βρίσκονται όσοι εκτιμούν ότι ο κόσμος θα εισέλθει σε μια σπάνια περίοδο οικονομικής άνθησης που όμοιά της έχει να γνωρίσει ο κόσμος από τη μεταπολεμική εποχή. Ανάμεσα στους «υπέρμετρα αισιόδοξους» είναι οι αναλυτές των τραπεζών Goldman Sachs και Standard Chartered Ban και της εταιρείας παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών Price waterhouse Coopers. Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στα 143 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη 20ετία από τα 62 τρισ. δολάρια που διαμορφώθηκε το 2010, προβλέπουν οι αναλυτές της βρετανικής Standard Chartered Bank. Σύμφωνα με την ίδια τράπεζα η οποία έχει έντονη παρουσία στις χώρες της Ασίας, τα επόμενα χρόνια θα σημειωθεί ανάπτυξη όμοια με εκείνη των δεκαετιών που προηγήθηκαν του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της «ένδοξης τριακονταετίας» που γνώρισε η Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ακόμα πιο έκδηλη είναι η αισιοδοξία του αμερικανού Εντουαρντ Πρέσκοτ, στελέχους της ομοσπονδιακής τράπεζας της Μινεάπολις. «Ολόκληρος ο κόσμος θα είναι πλούσιος στο τέλος του αιώνα» προβλέπει ο επίσης βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση του Ιαν Μπρέμερ, προέδρου και ιδρυτή της δεξαμενής σκέψης Eurasia Group με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος εκτιμά ότι η νέα «δύναμη» που θα αναδυθεί είναι το «G0». Ο αμερικανός πολιτικός αναλυτής προβλέπει ότι οι ομάδες του G20 και G8 που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων θα αντικατασταθούν από έναν «πολυπολικό κόσμο» όπου καμία οικονομία δεν θα έχει την αναγκαία δύναμη για να κυριαρχήσει καθώς οι χώρες θα επικεντρωθούν στα εσωτερικά τους προβλήματα.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=379961&dt=24/01/2011#ixzz1C039ewb8
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου