ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ | Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 [ 07:10 ]
Η συνάντηση του Νταβός στα τέλη Ιανουαρίου του 2010 ήταν ένα από τα καθοριστικά και τραυματικά έως σήμερα σημεία της πρωθυπουργίας του κ. Γ. Παπανδρέου. Σχεδόν τρεις μήνες μετά την εκλογή του και ενώ ο κλοιός των αγορών έσφιγγε επικίνδυνα γύρω από την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πήγαν στην «φωλιά του λύκου», με έναν στόχο: να πείσουν ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, να προϊδεάσουν ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην λήψη σκληρών μέτρων και να διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη ξένων κυβερνήσεων, τραπεζιτών και τους διεθνούς Τύπου.
Ηταν τα πλέον περιζήτητα πρόσωπα. Συμμετείχαν σε πάνελ, σε κλειστές συζητήσεις, έδωσαν δεκάδες συνεντεύξεις και... απεχώρησαν, προβληματισμένοι ενώ κάποια από τα πάρτι με σαμπάνια και χαβιάρι μπελούγκα συνεχίζονταν.
Στην ρητορική του κ. Παπανδρέου κυριαρχούσαν ακόμη οι φραστικές επιθέσεις στους κερδοσκόπους, οι διαψεύσεις για το ότι η Ελλάδα επιζητεί ευρωπαϊκή βοήθεια, ενώ υπήρχαν και περιορισμένες αναφορές στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Κατόπιν όλων αυτών, το Νταβός 2010 αποδείχθηκε σημαντική εμπειρία για τους κκ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου· αποχωρώντας είχαν μία εντελώς διαφορετική αντίληψη της κατάστασης γύρω από το «ελληνικό πρόβλημα», όπως ονομαζόταν τότε. Κατάλαβαν ότι κανείς δεν συμμεριζόταν την δική τους προσέγγιση.
«Τι λέγαμε - τι κάναμε»
Ενα χρόνο αργότερα, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζουν και πάλι τις αποσκευές τους για την μικρή ελβετική πόλη που κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκεντρώνει την παγκόσμια επιχειρηματική, οικονομική και πολιτική ελίτ. Οι όροι με τους οποίους προσέρχονται στο Νταβός το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης 26 Ιανουαρίου, είναι διαφορετικοί και ως προς αυτό, η φετινή ατζέντα του Νταβός συμπίπτει με εκείνη του κ. Παπανδρέου και στο πεδίο αυτό θα κριθεί η μάχη των εντυπώσεων.
Θέμα της συνάντησης είναι «Κοινοί Κανόνες για μία Νέα Πραγματικότητα», καθώς σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ιδίου του ιδρυτή του φόρουμ κ. Κλάους Σουόμπ, «τα παγκόσμια συστήματα και τα σημερινά μοντέλα λήψης αποφάσεων αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ταχύτητα και την πολυπλοκότητα των αλλαγών, που συντελούνται παγκοσμίως».
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η φετινή παρουσία του κ. Παπανδρέου στο Νταβός είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη. Εν αναμονή κρίσιμων αποφάσεων που δεν θα αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά την ευρωζώνη συνολικά, ο Πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να εμφανιστεί ότι διεκδικεί κάτι, όπως λένε κάποιοι από τους στενούς του συνεργάτες. Θα επιδιώξει όμως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την αναγνώριση για την πραγματοποίηση των υπεσχημένων εκ μέρους του, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει την σεναριολογία για τα ενδεχόμενα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Σε πάνελ με Τρισέ και Ρεν
Σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ημερών, οι κκ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου κατά τη φετινή τους παρουσία στο Νταβός θα συμμετάσχουν σε δύο από τα «κλειστά» πάνελ. Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη συνάντηση με θέμα «Οικονομικές μεταρρυθμίσεις και διακυβέρνηση στην Ευρώπη», με συνομιλητές τον διοικητή της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον καγκελάριο της Αυστρίας, κ. Βέρνερ Φάιμαν, και τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, κ. Νικ Κλεγκ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα είναι ομιλητής σε συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, στην οποία θα συμμετάσχουν ο επίτροπος για τα Οικονομικά, κ. Ολι Ρεν, ο υπουργός τεχνολογίας της Γερμανίας, κ. Ράινερ Μπρίντερλε και ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, κ. Γιάτσεκ Ροστόφσκι.
Οι πιθανές συναντήσεις
Πέραν αυτών, η ατζέντα των συναντήσεων για τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών παραμένει ανοιχτή - άλλωστε πολλές από τις συναντήσεις στο Νταβός κανονίζονται επί τόπου και χωρίς πρωτόκολλο, αφού αυτή είναι η φύση των συναντήσεων. Ο κατάλογος των πιθανών ραντεβού, που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται αλλά και δεν διαψεύδονται, περιλαμβάνει: τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, την καγκελάριο της Γερμανίας, κυρία Ανγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο της Ρωσίας, κ. Ντμίτρι Μεντιβιέντεφ, ο οποίος θα κηρύξει και την έναρξη των εργασιών, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, κ. Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Μπιλ Κλίντον, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Τιμ Γκάιτνερ, τον επικεφαλής της Cosco, «κάπτεν» Γιουέι Τζιαφού, τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, κ.ά.
Η περυσινή παρουσία του κ. Παπανδρέου στο Νταβός σημαδεύτηκε από τέσσερα περιστατικά:
1. Η επεισοδιακή, τρίλεπτη, συνέντευξη στον δημοσιογράφο των Financial Times, Ρίτσαρντ Εντγκαρ, ο οποίος κυνηγούσε τον Πρωθυπουργό στους διαδρόμους, υποβάλλοντας του του πιεστικές ερωτήσεις. Οι περισσότεροι στάθηκαν στο θράσος του δημοσιογράφου, παραβλέποντας την ουσία των όσων είχε πει ο Πρωθυπουργός σε εκείνη τη συνέντευξη. Μεταξύ αυτών: «το πρόβλημα είναι δικό μας και πρέπει να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας» και «έχουμε ήδη προχωρήσει σε απολύσεις, ακόμη και στο Δημόσιο. Δεκάδες χιλιάδες. Στη συνέχεια θα μειώσουμε και μισθούς».
2. Η συνάντηση με τον κ. Ντομινίκ Στρος Καν. Στις δηλώσεις του από το φόρουμ, με θέμα την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνιζε ότι «το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ΕΕ και την ΕΚΤ. Νομίζω ότι μπορούν να το κάνουν. Φυσικά όμως, το ΔΝΤ μετά χαράς θα βοηθήσει, αν χρειαστεί». Εκτιμάται ότι εκεί έγιναν τα πρώτα βήματα για τον μηχανισμό που ανακοινώθηκε δύο μήνες αργότερα.
3. Η συνάντησή με τον Νούριελ Ρουπίνι. Ο «δρ. όλεθρος» είχε τότε πει στο περιθώριο των συναντήσεων ότι η Ελλάδα στράφηκε στην Κίνα, με την ελπίδα να της πουλήσει ομόλογα. Ο κ. Παπανδρέου το διέψευσε δημοσίως και σε μία τυχαία (;) συνάντησή του με τον Ρουμπίνι, του είπε να προσέχει τι λέει αν δεν γνωρίζει.
4. Μία «κλειστή» συνάντηση με διευθυντές εφημερίδων και δημοσιογράφους διεθνών δικτύων, όπως ο Τζον Ντεφτέριος του CNN. Σύμφωνα με τις ελάχιστες διαθέσιμες πληροφορίες, στην συζήτηση εκείνη, χωρίς σακάκια και γραβάτες και μακριά από κάμερες και μικρόφωνα, πολλές φορές οι τόνοι ανέβηκαν, Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου επιχείρησαν να πείσουν και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα: οι αγορές δεν επρόκειτο να λυπηθούν κανέναν, η Ελλάδα βρισκόταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν που νόμιζαν οι περισσότεροι στο εσωτερικό και τα μέτρα που περιέγραφε ο κ. Παπανδρέου έμοιαζαν με ασπιρίνη για μία ανίατη ασθένεια. ?
Η ταυτότητα του φετινού ΝταβόςΘέμα: «Κοινοί Κανόνες για μία Νέα Πραγματικότητα»
Συμμετέχουν: Συνολικά 2.500 προσωπικότητες από 100 χώρες. Μεταξύ αυτών 1.400 επιχειρηματίες, 35 αρχηγοί κρατών, εκατοντάδες υπουργοί, τραπεζίτες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Την έναρξη των εργασιών στις 26 Ιανουαρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Ντμίτρι Μεντβιέντεφ. Το παρών θα δώσουν μεταξύ των άλλων οι: Μπαν Κι Μουν, Ανγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί, Ντμίτρι Μεντιβιέντεφ, Ντέιβιντ Κάμερον, Μπιλ Κλίντον, Τιμ Γκάιτνερ, «κάπτεν» Γιουέι Τζιαφού, Τζορτζ Σόρος, κ.ά.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΤΟΥ 2010 (τα ελληνικά spreads βρίσκονταν στις 405 μ.β - χθες ήταν στις 820 μ.β.): :
?
Γ. Παπανδρέου:
- «Να μας παρακολουθείτε, είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουμε αυτό που λέμε. Εως τον Ιούλιο (του 2010) θα υπάρχουν στοιχεία βελτίωσης».
- «Πρόκειται για επίθεση εναντίον της ευρωζώνης, με πολιτικά και οικονομικά κίνητρα και σε τέτοιες περιπτώσεις κάποιες χώρες είναι οι αδύναμοι κρίκοι».
- «Δεν ζητούμε δάνεια από την Ευρώπη».
- «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έπρεπε να έχουν συντονίσει καλύτερα τις αντιδράσεις τους στην οικονομική κρίση. Το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο, όχι μόνο για την Ελλάδα».
?
Γ. Παπακωνσταντίνου:
- «είναι αλήθεια ότι αν κληθούμε να εξυπηρετήσουμε τα 54 δισ. ευρώ των δανειακών μας αναγκών για το σύνολο του έτους με αυτούς τους όρους, θα στερηθούμε κάθε δυνατότητας να κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Ομως θα αξιολογήσουμε τον χρόνο της επόμενης έκδοσης (σ.σ. μόλις είχε εκδοθεί ομολογιακό δάνειο 8 δισ. ευρώ), ώστε να εξασφαλίσουμε καλές συνθήκες στην αγορά».
?
... και οι άλλοι
?
Ντομινίκ Στρος Καν:
«Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ΕΕ και την ΕΚΤ. Νομίζω ότι μπορούν να το κάνουν. Φυσικά όμως, το ΔΝΤ μετά χαράς θα βοηθήσει, αν χρειαστεί».
Κριστίν Λαγκάρντ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας:
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, όπως και κανένα άλλο κράτος μέλος. Η Ευρωζώνη μας κρατά όλους συνδεδεμένους. Δεν υπάρχει δυνατότητα εξόδου από αυτήν. Δεν υπάρχει μηχανισμός στήριξης και είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει».
Χοακίν Αλμούνια, τότε επίτροπος νομισματικών υποθέσεων:
«Η επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα είναι πιθανή, θα υπάρξει. Ενα πακέτο σωτηρίας είναι απίθανο και δεν θα υπάρξει».
Αλιστερ Ντάρλινγκ, τότε υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας: «οτιδήποτε συμβεί αφορά πρωτίστως την ευρωζώνη. Εμείς δεν ανακατευόμαστε».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=380381&ct=32&dt=25/01/2011#ixzz1CG5rnFx1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου