Ο Στιβ Τζομπς, ο καινοτόμος εφευρέτης που άλλαξε σχεδόν... τα πάντα στην ψηφιακή τεχνολογία, εγκατέλειψε την εταιρεία του για να δώσει τη μάχη της ζωής του
Κ. ΤΣΑΒΑΛΟΣ | Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011Με τον πρώτο Μacintosh ο 55χρονος σήμερα Στιβ Τζομπς και η Αpple έφεραν τα πάνω κάτω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Με την εταιρεία κινουμένων σχεδίων Ρixar έβαλαν πιο ψηλά τον πήχη στην κινηματογραφική παραγωγή. Με το iΡhone άλλαξαν την κινητή τηλεφωνία και με το iΡod τον τρόπο που ακούμε μουσική. Και με την ταμπλέτα iΡad έδειξαν τι σημαίνει φορητή πολυσυσκευή επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Ο Μίδας του σύγχρονου «ψηφιακού lifestyle», ο ιδιοφυής Αμερικανός που εδώ και δεκαετίες ό,τι κι αν πιάσει γίνεται χρυσός, έχει τώρα να παλέψει για κάτι σημαντικότερο από την επιβίωση της εταιρείας: για την ίδια του τη ζωή. Πώς θα πορευτεί το διασημότερο Μήλο του κόσμου χωρίς τον δημιουργικό του καταλύτη;
Πριν από ενάμιση χρόνο ο Τζομπς είχε αποκαλύψει ότι έκανε μεταμόσχευση ήπατος. Την περασμένη Κυριακή έστειλε ένα λακωνικό e-mail στους εργαζομένους της Αpple. «Φεύγω με αναρρωτική άδεια. Σήμερα είναι μία από τις σημαντικότερες ημέρες της ζωής μου» έγραψε, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.
Το ΄χει η μοίρα του ο Ιανουάριος να συνδέεται με μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες προσωπικές του στιγμές. Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Ιανουαρίου 1984 όταν τo 29χρονο παιδί-θαύμα της Σίλικον Βάλεϊ έκανε τα αποκαλυπτήρια του νέου κομπιούτερ Μacintoshγια τους φίλους, απλώς «Μac».
Ξεκίνησε με το τραγούδι «Τhe Τimes Τhey Αre Α-Changin΄» («Οι καιροί αλλάζουν») του αγαπημένου του Μπομπ Ντίλαν και πρόβαλε την τηλεοπτική διαφήμιση σκηνοθετημένη από τον «πολύ» Ρίντλεϊ Σκοτ των ταινιών «Βlade Runner» και «Αlien». Το σποτ, προκλητικά, παρουσίαζε το Μac σαν «επανάσταση» ενάντια στο «ολοκληρωτικό» καθεστώς που καταδυναστεύει την κοινωνία μέσω των υπολογιστών της «κακής» ΙΒΜ- οι υπολογιστές της «έτρεχαν» με το λειτουργικό του ορκισμένου εχθρού του, του Μπιλ Γκέιτς.
Τότε ο Τζομπς έβαλε για πρώτη φορά το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι. Γλυκάθηκε! Και αποφάσισε να μπει στον κλειστό κύκλο των νεαρών εφευρετώνκαπιταλιστών της ψηφιακής εποχής. Συνήψε ερωτική σχέση με την κατά 14 χρόνια μεγαλύτερή του τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ, αγόρασε ένα πανάκριβο διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη με θέα το Σέντραλ Παρκ και «χρύσωσε» τον διάσημο αρχιτέκτονα Ι. Μ. Πέι να του το ανακαινίσει. Πέρασε ελάχιστες νύχτες εκεί και έπειτα από 20 χρόνια το πούλησε στον Μπόνο, τον τραγουδιστή των U2.
Στο πάρτι για τα 30 του χρόνια, τον Φεβρουάριο του 1985, στο ξενοδοχείο «Σεν Φράνσις» του Σαν Φρανσίσκο, έφερε τη μεγάλη τραγουδίστρια της τζαζ Ελα Φιτζέραλντ να του τραγουδήσει.
Γρήγορα διαφάνηκαν τα πρώτα σημάδια αυταρχικής συμπεριφοράς. Ηταν οξύθυμος, προσβλητικός, είρωνας, επίμονος στις δικές του
Αλλο η τεχνολογία, άλλο το εμπόριο. Οι πωλήσεις των Μac δεν πήγαν καλά απόψεις. Πολλοί υπάλληλοι δεν δίστασαν να του χαράξουν(!) με τα κλειδιά τους την πανάκριβη μπλε σκούρα Μερτσέντες του που ήταν παρκαρισμένη έξω από το συγκρότημα της Αpple. Εκείνος ωστόσο δεν «μάσησε»: άρχισε να την παρκάρει στις θέσεις για τα... άτομα με αναπηρία, προκαλώντας νέα αρνητικά σχόλια.
και οι μέτοχοι επέρριψαν την ευθύνη αποκλειστικά στον Τζομπς. Το απόγευμα της 28ης Μαΐου 1985 το διοικητικό συμβούλιο της Αpple απέλυσε τον ίδιο της τον ιδρυτή. Ο φίλος του και συνιδρυτής της Αpple Στιβ Βόζνιακ δήλωσε στα αμερικανικά ΜΜΕ: «Ο Στιβ είναι τόσο χάλια που φοβάμαι ότι μπορεί και να αυτοκτονήσει». Επέστρεψε το 1996, πιο σοφός, πιο ήρεμος, αλλά πάντα δυναμικός, με καινοτόμες ιδέες για νέες συσκευές και εφαρμογές.
Το χέρι που τον τράβηξε από τον πάτο του συναισθηματικού βαρελιού ήταν γυναικείο. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ γνώρισε μια νεαρή μεταπτυχιακή φοιτήτρια, τη Λορίν Πάουελ. Στέκεται άξια στο πλευρό του τα τελευταία επτά χρόνια που παλεύει με τον καρκίνο. Οι κακές γλώσσες ισχυρίζονται ότι εν τη απουσία του κινεί όλα τα νήματα της Αpple. Ωστόσο η χολή τους δεν φτάνει ως την κλινική της Ελβετίας όπου ο γκουρού του ψηφιακού lifestyle δίνει τον αγώνα της ζωής του.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=379770&dt=23/01/2011#ixzz1C05lZ01Z
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου