Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΗΠΑ: Δεν είμαστε καλό παράδειγμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Hμερομηνία : 08-12-10 Eκτύπωση | e-mail

Τελευταία, δεν δώσαμε πάντοτε στις άλλες χώρες το καλό παράδειγμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, λέει ο πρόεδρος Επιτροπής της Γερουσίας.

Την παραδοχή ότι οι ΗΠΑ δεν έδωσαν πάντοτε το παράδειγμα στην καταπολέμηση της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, έκανε ο Αμερικανός γερουσιαστής Πάτρικ Λιχι, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας που ασχολείται με δικαστικά θέματα.

«Χτίζοντας την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την διαφθορά παγκόσμια είναι πάντοτε μία καταπληκτική πρόκληση και μία απόλυτη εντολή και πρέπει να είμαστε ενωμένοι και ξεκάθαροι στην απάντηση μας, είπε ο γερουσιαστής, απευθυνόμενος σε 240 μαχητές κατά της διαφθοράς από 134 χώρες που συμμετέχουν σε παγκόσμιο φόρουμ.

«Για τις χώρες με επιρροή, όπως οι ΗΠΑ, αυτό σημαίνει πρώτα και κυρία ότι θα δίνουν το παράδειγμα, το οποίο δεν δώσαμε πάντοτε, τα τελευταία χρόνια», είπε ο πρώην εισαγγελέας Λίχι, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για ένα ενωμένο παγκόσμιο μέτωπο αντιμετώπισης της διαφθοράς, λέγοντας ότι για τις δωρήτριες χώρες, όπως η δική του, η διαφθορά και η κακή διαχείριση της χρηματικής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες, προκαλεί μείζονα ανησυχία.

«Είναι ένα ενδημικό πρόβλημα που αγγίζει κάθε χώρα στον κόσμο και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί», είπε ο Λίχι, εκφράζοντας την άποψη ότι η οικονομική κρίση έχει εκθέσει τις μείζονες αδυναμίες στις ισχυρές οικονομίες του κόσμου και η αντιμετώπιση της εκτεταμένης, συστημικής διαφθοράς είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις για να ενισχυθεί η οικονομία.

«Είναι ζωτικό οι αμερικανικές εταιρείες να μην συμμετέχουν σε διαφθορά στο εξωτερικό», είπε ο γερουσιαστής, ο οποίος υποστήριξε τις προβλέψεις του «Νόμου για τις Ξένες Πρακτικές Διαφθοράς», που καθιστά αδίκημα για τους Αμερικανούς και τις αμερικανικές εταιρείες να εμπλέκονται σε δωροδοκίες στο εξωτερικό.

Τα σχόλια του συμπίπτουν με τις διώξεις που άσκησε η νιγηριανή υπηρεσία κατά της διαφθοράς εναντίον του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέηνι και του επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Halliburton, αναφορικά με τις καταγγελίες για μία υπόθεση που αφορά σε προσπάθεια να δωροδοκηθούν νιγηριανοί αξιωματούχοι τη δεκαετία του 1990.

Ο Λίχι επικρότησε την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση στις ΗΠΑ που απαιτεί από μεταλλευτικές και πετρελαϊκές εταιρείες που λειτουργούν στην χώρα να αποκαλύπτουν τις καταβολές που κάνουν σε ξένες κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου