Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Σήμερα στη Βουλή με φορολογικά κίνητρα Ρυθμιστικός ο ρόλος των τραπεζών στον νέο επενδυτικό νόμο Χρυσοχοίδη

Σήμερα στη Βουλή με φορολογικά κίνητρα
Ρυθμιστικός ο ρόλος των τραπεζών στον νέο επενδυτικό νόμο Χρυσοχοίδη

ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ | Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010 [ 07:30 ]
ΕκτύπωσηΑποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράςΜεσαίο μέγεθος γραμματοσειράςΜεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο DeliciousΠροσθήκη στο FacebookΠροσθήκη στο NewsvineBookmarkΠροσθήκη στο Twitter

Οι Τράπεζες θα διαδραματίζουν σημαντικό έως ρυθμιστικό ρόλο στο νέο επενδυτικό νόμο που παρουσιάζει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος on line» αλλάζει ριζικά ο τρόπος προσέγγισης ενός επιχειρηματία στον νέο νόμο, αφού το αναπτυξιακό - επενδυτικό πρόγραμμά του θα εγκρίνεται πρώτα απο Τράπεζα και εν συνεχεία, με το εγκριτικό πλαίσιο της Τράπεζας θα υποβάλλει αίτηση για ένταξη στον επενδυτικό νόμο.

Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επιδότηση του επιτοκίου για μιά επένδυση θα γίνεται ως εξής: για κάθε επένδυση, η Τράπεζα θα καταβάλλει τα τα δύο τρίτα του ποσού («δύο απο τα τρία ευρώ» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του υπουργού) με κανονικό επιτόκιο χορήγησης, ενω το υπόλοιπο ένα τρίτο του ποσού θα καταβάλλεται απο το Δημόσιο μέσω του ΕΣΠΑ με μηδενικό επιτόκιο. Συνεπώς, το συνολικό ποσόν του δανείου που θα λαμβάνει ο εντασσόμενος στον επενδυτικό νόμο, θα είναι κατα 33% καθαρά επιχορηγούμενο, κατεβάζοντας και το μέσο όρο του επιτοκίου συνολικά.

Κατα τα άλλα, τα φορολογικά κίνητρα θα είναι πολύ ισχυρά και θα υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό την απευθείας επιχορήγηση σε ρευστό στις επιχειρήσεις. Τα φορολογικά κίνητρα θα έχουν μέχρι και 6ετή διάρκεια ενω δεν αποκλείεται, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο να διαρκούν ακόμη περισσότερο. Να σημειωθεί οτι κάθε επιλέξιμη δαπάνη που θα μπαίνει στον επενδυτικό απο μιά επιχείρηση, θα μπορεί να έχει δικό της «φοροαπαλλκτικό» καθεστώς ανάλογα με τον χαρακτήρα της.

Με τις φοροαπαλλαγές ενισχύονται βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας, ενώ θα υπάρχει επίσης ειδική πρόβλεψη για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νόμος θα εισάγει πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίες αντικειμενικών κριτηρίων και διαφάνειας κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε ως τομή για την ανάπτυξη της χώρας το νέο επενδυτικό νόμο και ανέφερε ότι «ο καινούργιος νόμος περιορίζει τις επιδοτήσεις και στηρίζει ιδιαίτερα τις εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι ανταγωνιστικές, μέσα από μεγάλες φοροαπαλλαγές, αποσβέσεις και μια σειρά άλλα κίνητρα» προσθέτοντας με ειλικρίνεια οτι «Έχει αποδειχθεί ότι όλα τα νομοθετήματα που έγιναν πριν 30 χρόνια μαζί με άλλες πολιτικές που εφαρμόστηκαν, δεν έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριστήκαμε τις επιδοτήσεις δεν απέδωσαν προστιθέμενη αξία στην οικονομία. Οι επιχειρήσεις μας ήταν μη ανταγωνιστικές και εσωστρεφείς» πρόσθεσε σε π΄ροσφατη συνομιλία με δημοσιογράφους.

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη που βασίζεται στην ενθάρρυνση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, περιλαμβάνονται ακόμη:

-Ο διπλασιασμός του ρυθμού απορρόφησης του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 35%, που σημαίνει συμβασιοποίηση τουλάχιστον του 80% των έργων του 2012 μέσα στο 2011 και ρευστότητα ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απλοποιηθεί δραστικά το σύστημα διαχείρισης και θα αναθεωρηθεί το Πρόγραμμα ώστε να προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες κρίσης της χώρας.

-Η ίδρυση του Εθνικού Επιχειρηματικού Ταμείου Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) μέσω του οποίου θα διατεθούν πόροι άνω των 2,5 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.

-Η αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς και της τεχνογνωσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την προώθηση μικρομεσαίων αναπτυξιακών έργων σε Δήμους και Περιφέρειες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε τέλος ότι μόνο αν βάλουμε στην άκρη κάποια πρόσκαιρα και βραχυπρόθεσμα προνόμια και οφέλη, μπροστά στην προοπτική μιας μακροπρόθεσμης πορείας οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, υπάρχει βιώσιμη ελπίδα για τη χώρα.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=371660&dt=06/12/2010#ixzz17QgHSA00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου