Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Εγκρίθηκε η τρίτη δόση από το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικροτεί τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, αλλά προειδοποιεί για την υστέρηση στα έσοδα.

Hμερομηνία : 19-12-10

Το ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση της τρίτη δόσης 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς της Ελλάδα και συζήτησε την επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.

Την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε την Παρασκευή το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη δεύτερη εξέταση της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε και το ενδεχόμενο παράτασης της αποπληρωμής του δανείου που έχει δοθεί στην Ελλάδα.

Με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, που απορρέει από μια τριετή Διευθέτηση Ετοιμότητας Διάθεσης (ΔΕΔ), το έως τώρα συνολικό ποσό που έχει δοθεί ανήλθε σε περίπου 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση του Ταμείου σημειώνεται ότι η ΔΕΔ, η οποία εγκρίθηκε στις 9 Μαΐου 2010, αποτελεί μέρος πακέτου τριετούς χρηματοδοτικής συνεργασίας με χώρες μέλη της περιοχής του ευρώ το οποίο ανέρχεται σε 110 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, ο γενικός διευθυντής και αναπληρωτής πρόεδρος, Μουρίλο Πορτουγκάλ, δήλωσε: «Το πρόγραμμα που στηρίζεται από το Ταμείο συνεχίζει να αποδίδει καλώς, και αξίζουν συγχαρητήρια στις ελληνικές Αρχές για την αποφασιστική εφαρμογή των δύσκολων και φιλόδοξων μακροοικονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο πληθωρισμός μειώνεται και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα. Δεδομένων των σημείων πίεσης στο δημόσιο τομέα και του συνεχιζόμενου δυσμενούς επενδυτικού κλίματος που εξακολουθεί να υφίσταται, εξακολουθούν να έχουν ουσιαστική σημασία οι συνολικές και έγκαιρες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η δυναμική στην ανανεωμένη ανάπτυξη και στα επίπεδα βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, με την παράλληλη προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακή. Οι οφειλές είναι θέμα που απαιτεί μέριμνα, αλλά η συνεχιζόμενη υπό-εκτέλεση του προϋπολογισμού θα πρέπει να επιτρέψει την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το τέλος του έτους. Η πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την προσπάθεια επίτευξης του αρχικού στόχου του προγράμματος για το 2011, σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του ελλείμματος από πρόσφατες αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών δεδομένων θα αντισταθμισθούν πλήρως.

Είναι σημαντικό να προωθηθούν πιο επιθετικά οι δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί μια εξυγίανση που θα διαρκέσει. Η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης και η διαχείριση των δημόσιων χρηματοοικονομικών παραμένουν σε προτεραιότητα, και χρειάζονται συνολικά σχέδια δράσης με συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες για την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε κρατικές επιχειρήσεις, στον τομέα της υγείας, καθώς και σε άλλους τομείς.

Εξίσου σημασίας είναι το ευρύτερο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ώστε να προωθηθεί μια εύρωστη ανάκαμψη που οδηγείται από επενδύσεις. Οι τομείς ζωτικής σημασίας περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις του δευτέρου σταδίου στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της αγοράς στους τομείς του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου.

Οι τράπεζες είχαν πρόσφατα κάποια επιτυχία στην ενίσχυση των κεφαλαίων τους, και αν χρειαστεί, οι Αρχές διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα να στηρίξουν τα κεφάλαια και τη ρευστότητα. Επικροτούμε την αφοσίωσή τους στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση του τομέα των κρατικών τραπεζών».

Τέλος, γίνεται λόγος για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου: «Μια διευθέτηση για την Ελλάδα και τη μετάβασή της σε καθεστώς Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού, που προβλέπει μεγαλύτερες παρατάσεις της περιόδου αποπληρωμής σε σύγκριση με την τρέχουσα Διευθέτησης Ετοιμότητας Παροχής, θα προωθηθεί για εξέταση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ όταν επιτευχθούν συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για μια παράλληλη παράταση της λήξης των δικών τους δανείων».

Τόμσεν: Περιορισμός των κρατικών δαπανών

Την ανάγκη για περιορισμό των κρατικών δαπανών, καθώς τα μέχρι στιγμής μέτρα λιτότητας σε μισθούς, συντάξεις και παροχές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου εξέφρασε ο επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα κ. Πάουλ Τόμσεν.

«Αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να εντατικοποιηθούν περαιτέρω για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ως πεδίον μεταρρυθμίσεων ο κ. Τόμσεν προτείνει τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία -όπου θα πρέπει να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες- και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και με τη λογική του ανταγωνισμού να μειωθούν οι τιμές προς τους καταναλωτές.

Το επόμενο «ραντεβού» της κυβέρνησης με τον επικεφαλής της τρόικας είναι το Μάιο του 2011 όταν και θα συζητηθεί η χορήγηση της τέταρτης δόσης.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου