Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Ξύλο μετά... νομοθετικού έργου στο βρετανικό κοινοβούλιο Θέατρο συγκρούσεων έγινε ξανά το Λονδίνο κατά την ψήφιση του τριπλασιασμού των διδάκτρων.






ΛΟΝΔΙΝΟ Σοβαρά επεισόδια συνόδευσαν τη χθεσινή ψήφιση του νόμου για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια. Αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και έφιπποι, έκαναν χρήση των ασπίδων και των ροπάλων τους έξω από το κοινοβούλιο του Λονδίνου προκειμένου να απομακρύνουν οργισμένους φοιτητές που προσπαθούσαν να σπάσουν τον κλοιό.

Παρόμοιες διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες έγιναν σε ολόκληρη τη Βρετανία, με αίτημα η κυβέρνηση του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία στηρίζεται και από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ, να πάρει πίσω το μέτρο.

Μικρές ομάδες διαδηλωτών εκτόξευσαν εναντίον των αστυνομικών φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα. Ακολούθησαν συγκρούσεις, ενώ οι φοιτητές άναψαν και φωτιές στην πλατεία μπροστά από το κοινοβούλιο. Συνολικά αναφέρθηκαν 19 τραυματισμοί. Εξι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Μεταξύ των τραυματιών ήταν και έξι αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων κτυπήθηκε σοβαρά στον λαιμό. Η αστυνομία πραγματοποίησε και επτά συλλήψεις, ενώ πυρπολήθηκε ένα κοντέινερ.

Αλλά και η ψήφιση του νόμου από τη Βουλή των Κοινοτήτων για αύξηση των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια σε 10.700 ευρώ από περίπου 3.500 ευρώ δεν έγινε χωρίς απώλειες για την κυβέρνηση συνασπισμού.

Τρεις συνεργάτες υπουργών- οι δύο Φιλελεύθεροι Δημοκράτες Μάικ Κρόκαρτ και Τζένι Γουίλκοτ και ο Συντηρητικός Λι Σκοτ παραιτήθηκαν, ενώ ο νόμος πέρασε με πλειοψηφία μόλις 21 βουλευτών. Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει στο κοινοβούλιο πλειοψηφία 84 εδρών. Ο νόμος ψηφίστηκε από 323 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 302.

Αρκετά μέλη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών απείχαν από την ψηφοφορία ή ψήφισαν κατά των μέτρων. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με αποδοκιμασίες από τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το κοινοβούλιο.

Το αποτέλεσμα αυτό της ψηφοφορίας θέτει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρχηγό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ , καθώς και άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Προεκλογικώς είχαν υπογράψει μια δέσμευση να αντιταχθούν σε κάθε αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων.

«Είμαι εδώ γιατί οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αθέτησαν την υπόσχεσή τους» είπε ένας από τους χιλιάδες χθεσινούς διαδηλωτές, ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Κings College Σίβαν Ντέιβιντ, 19 ετών.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=372455&dt=10/12/2010#ixzz18NiikTJI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου