Hμερομηνία : 21-12-10
Ο πρόεδρος του Παναμά Ρικάρδο Μαρτινέλι είχε προσπαθήσει να πειθαναγκάσει την υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ να θέσει τον εξοπλισμό που διέθετε για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στην διάθεσή του ώστε να καταγράφονται οι κινήσεις πολιτικών του αντιπάλων τον Αύγουστο του 2009, σύμφωνα με διπλωματικό τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιοποίησε το WikiLeaks και δημοσίευσε η Ισπανική εφημερίδα El Pa?s.
Ο Μαρτινέλι -μεγιστάνας ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ που εξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας της Νότιας Αμερικής το 2009-- είχε στείλει ένα «κρυπτικό» μήνυμα στην πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παναμά που ανέφερε «χρειάζομαι βοήθεια για την υποκλοπή τηλεφώνων», σύμφωνα με το τηλεγράφημα.
«Αναφέρθηκε σε διάφορες οργανώσεις και άτομα που πιστεύει ότι θα έπρεπε να παρακολουθούνται, και ξεκάθαρα δεν έκανε ουδεμία διάκριση μεταξύ θεμιτών στόχων για λόγους ασφαλείας και πολιτικών του εχθρών», ανέφερε το τηλεγράφημα το οποίο υπογράφει η τότε αμερικανίδα πρέσβειρα Μπάρμπαρα Στίβενσον.
Όταν η πρέσβειρα αρνήθηκε ο Μαρτινέλι διαμαρτυρήθηκε ότι ήταν «πολύ προσκολλημένη στο νόμο» και προέβη στην απειλή ότι θα σταματούσε τη συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσον αφορά τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στον Παναμά εάν δεν του δινόταν βοήθεια όσον αφορά τις υποκλοπές, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.
Ο Μαρτινέλι σε δηλώσεις του χθες Σάββατο είπε ότι το τηλεγράφημα αποτελεί προϊόν «παρεξήγησης» και διέψευσε ότι ζήτησε να υποκλέπτονται και να καταγράφονται τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πολιτικών• διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του παραμένει «δεσμευμένη» στην καταπολέμηση των λαθρέμπορων ναρκωτικών και όσων ξεπλένουν μαύρο χρήμα μέσω του Παναμά.
Η δημοσίευση των διπλωματικών αυτών μηνυμάτων αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της ικανότητας του WikiLeaks, συνιδρυτής του οποίου είναι ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάντζ, να προκαλεί αμηχανία σε πολιτικούς διεθνώς.
Ένα ενδεχόμενο σκάνδαλο για την απόπειρα του Μαρτινέλι να παγιδεύσει τα τηλέφωνα των πολιτικών του αντιπάλων ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη πολιτική ζημιά στον πρόεδρο. Ο συντηρητικός επιχειρηματίας, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον Παναμά, απολαμβάνει σήμερα ποσοστό δημοτικότητας που πλησιάζει το 60%. Ωστόσο το αμερικάνικο διπλωματικό τηλεγράφημα έκανε σαφές ότι ήταν έτοιμος να παρακάμψει το νόμο για να επιτύχει τους πολιτικούς του στόχους.
«Η ροπή του στον εκφοβισμό και τους εκβιασμούς μπορεί να τον έκαναν αστέρα των σούπερ-μάρκετ αλλά δύσκολα θα τη χαρακτήριζε κανείς προσόν ενός πολιτικού άνδρα», σημείωνε μεταξύ άλλων η πρέσβειρα Στίβενσον στο τηλεγράφημά της.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου