Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Η Η Σερβία στο πλευρό της Κίνας για το Νόμπελ Ειρήνης

Hμερομηνία : 08-12-10 Eκτύπωση | e-mail

Αντιδράσεις από την Ε.Ε. και το εσωτερικό της χώρας για την απόφαση να μην παραστεί εκπρόσωπός της στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης.

Η απόφαση της Σερβίας να μην εκπροσωπηθεί στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο αντιφρονούντα, Λιού Σιαομπό, είναι αρνητική είδηση, που έφθασε στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη Νοτιανατολική Ευρώπη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έντουαρντ Κούκαν.

«Η πρόθεση της Σερβίας να μην παραστεί εκπρόσωπός της στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, αποτελεί πολύ δυσάρεστο μήνυμα που φθάνει από το Βελιγράδι στις Βρυξέλλες. Ως χώρα που ακολουθεί την πορεία προς την ένταξη στην Ε.Ε., η Σερβία πρέπει να γνωρίζει ότι η αντίδραση της Ένωσης στην απόφαση αυτή θα είναι αρνητική», υπογράμμισε ο κ. Κούκαν.

«Η ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της Ε.Ε. και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σοβαροί στο ζήτημα αυτό. Η παρουσία εκπροσώπων διαφορετικών χωρών στην απονομή μπορεί να εκληφθεί ως κριτήριο σοβαρότητας της συμβολής τους στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο»,σημείωσε ο κ. Κούκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, δήλωσε, χθες, με αφορμή την απόφαση να μην παραστεί εκπρόσωπος της Σερβίας στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στο Όσλο, την Παρασκευή, ότι η Σερβία αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά οι διμερείς σχέσεις της με την Κίνα εντάσσονται στα ανώτερα εθνικά συμφέροντα.

«Εμείς αποδίδουμε ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το αποδεικνύουμε στην επικράτεια της χώρας μας. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε.»,είπε ο κ. Γέρεμιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ανέφερε, ωστόσο, ότι από την άλλη πλευρά η Σερβία δίνει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της με την Κίνα και ότι όλες οι κρατικές αποφάσεις συνδέονται με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Ο κ. Γέρεμιτς σημείωσε ότι η Κίνα είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες της σερβικής εξωτερικής πολιτικής.

Η νορβηγική επιτροπή για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης ανακοίνωσε ότι η Κίνα και άλλες 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Σερβία, δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση για να παραστεί εκπρόσωπός τους στην τελετή.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Γέλκο Κάτσιν, σχολιάζοντας την απόφαση έκανε λόγο για δουλοπρέπεια της Σερβίας.

«Δεν υπάρχει καμία χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή πιθανή υποψήφια, που να επιδεικνύει με τέτοιο τρόπο δουλοπρέπεια», υπογράμμισε.

Τονίζοντας ότι, σοκαρίστηκε από την κίνηση της Σερβίας, ο κ. Κάτσιν εκτίμησε ότι, η χώρα έχει δείξει τη στάση της στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Υπάρχει χρόνος για τον Καμπίλα και δεν υπάρχει για το Όσλο και το βραβείο Νόμπελ», ανέφερε σε δηλώσεις του στη «Deutsche Welle» ο κ. Κάτσιν υπαινισσόμενος την περσινή επίσκεψη του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών στη Δημοκρατία του Κονγκό και τη συνάντηση του με τον πρόεδρό της Τζοζέφ Καμπίλα.

Στην απόφαση αντέδρασε έντονα ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος, Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, ο οποίος εκτίμησε ότι, απουσία της Σερβίας από την τελετή και η αδιαφορία για τη απονομή του βραβείου Νόμπελ ειρήνης «αποτελεί ντροπή για τη χώρα».

«Δεν ξέρουμε πια πόσες φορές έχουμε τηρήσει στάση που μας απομακρύνει πολιτικά από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και θέτουμε σε κίνδυνο τη διαδικασία προσέγγισης της Ε.Ε.», σημείωσε.

Η Επιτροπή Νομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (JUKOM) απηύθυνε έκκληση στα κρατικά όργανα της Σερβίας να αποστείλουν εκπρόσωπο στη φετινή τελετή απονομής, ώστε να αποδείξουν ότι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας.

«Με την πρόθεση να μποϊκοτάρει την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης,η Σερβία δείχνει ότι είναι μακριά από την ειλικρινή μάχη για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής, δημοκρατικής κοινωνίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου