Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Χρεώσεις για περιαγωγή ως το 2015

Οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν ακριβά για τέσσερα χρόνια ακόμη τη χρήση του κινητού τους στο εξωτερικό

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Ως το 2015 οι ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν απαλλαγεί, οριστικά, από τις χρεώσεις περιαγωγής που επιβαρύνουν με επιπλέον σημαντικά ποσά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου τους είτε για συνδιαλέξεις είτε για μεταφορά δεδομένων μέσω Ιnternet, όταν ταξιδεύουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτή είναι η πρόθεση της νέας επιτρόπου για την «Ψηφιακή Ατζέντα» κυρίας
Νέλι Κρους, η οποία διαδέχθηκε την αρκετά γνωστή στη χώρα μας από τις παρεμβάσεις της στο θέμα της ευρυζωνικότητας κυρία Βίβιαν Ρέντινγκ.

Η νέα επίτροπος δεν φαίνεται να έχει διαφορετικές απόψεις σε σχέση με την προκάτοχό της αναφορικά με τις χρεώσεις περιαγωγής. Ετσι, πρόσφατα η κυρία Κρους δήλωσε ότι σκοπεύει να πιέσει αφενός για τη μείωση των τελών περιαγωγής στο mobile Ιnternet (πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας), αφετέρου να επιδιώξει την περαιτέρω πτώση των χρεώσεων roaming για τη φωνητική επικοινωνία και τα σύντομα γραπτά μηνύματα, τα γνωστά δηλαδή SΜS.

Στόχος της είναι, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας της, να εξαλειφθούν οι επιπλέον χρεώσεις στην περιαγωγή εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως το 2015.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η πρόθεση αυτή δεν φαίνεται να αξιολογείται θετικά από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, καθώς έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους από τις υπηρεσίες περιαγωγής, ακόμη και τώρα που έχουν μειωθεί τα τέλη σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα τα ισχύοντα όρια είναι 39 λεπτά ανά λεπτό για την πραγματοποίηση κλήσεων και 15 λεπτά για τη λήψη κλήσεων, ενώ στην αποστολή SΜS είναι τα 11 λεπτά ανά μήνυμα. Στην πρόσβαση στο Ιnternet μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας (mobile Ιnternet) το όριο στη χονδρική είναι 80 λεπτά ανά ΜΒ (μεγαμπάιτ), το οποίο θεωρείται υψηλό, καθώς η κυρία Κρους υποστηρίζει ότι ήδη έχουμε εισέλθει στην εποχή των GΒs (γιγαμπάιτς).

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η άποψη ότι η έλλειψη των υπερχρεώσεων περιαγωγής θα κάνει τους χρήστες λιγότερο φειδωλούς στις συνομιλίες τους και στην πρόσβαση στο Ιnternet, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η κίνηση, ενδεχόμενο που συμφέρει τις εταιρείες.

Οι πρώτες σημαντικές μειώσεις των ανωτάτων ορίων χρεώσεων περιαγωγής στην Ευρώπη ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται την 1η Ιουλίου 2009 σε 0,43 ευρώ για εξερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό και σε 0,19 ευρώ για εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό, σύμφωνα με σχετικό κανονισμό της ΕΕ. Από 1ης Ιουλίου 2010 ισχύουν νέες, περαιτέρω μειωμένες χρεώσεις, 0,39 ευρώ και 0,15 ευρώ αντιστοίχως. Από 1ης Ιουλίου 2011 οι χρεώσεις περιαγωγής θα μειωθούν σε 0,35 ευρώ για εξερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό και σε 0,11 ευρώ για εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό (όλες οι τιμές ανά λεπτό, χωρίς ΦΠΑ). Ακόμη, καθιερώνεται ως αρχή η χρέωση ανά δευτερόλεπτο μετά τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα για τις εξερχόμενες κλήσεις σε περιαγωγή και από το πρώτο δευτερόλεπτο για εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό. Σήμερα, με τις μεθόδους χρέωσης ανά λεπτό, οι καταναλωτές πληρώνουν περίπου 20% περισσότερο από τον χρόνο που πραγματικά κατανάλωσαν για εξερχόμενες ή εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό, λόγω του τρόπου χρονοχρέωσης.

Επιπροσθέτως ο κανονισμός για την περιαγωγή στην ΕΕ εγγυάται ότι οι καταναλωτές δεν θα καταβάλλουν περισσότερο από 0,11 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για την αποστολή σύντομου γραπτού μηνύματος στην ΕΕ από το εξωτερικό. Οι καταναλωτές θα έχουν επίσης τη δυνατότητα πλοήγησης στο Διαδίκτυο, να μεταφορτώνουν ταινίες ή να αποστέλλουν φωτογραφίες από διακοπές με το κινητό τους τηλέφωνο, χωρίς να αντιμετωπίζουν δυσάρεστες εκπλήξεις με «φουσκωμένους» λογαριασμούς στην επιστροφή τους επειδή χρησιμοποίησαν την περιαγωγή.

Παράλληλα, ο κανονισμός προβλέπει τη σημαντική μείωση των τελών περιαγωγής δεδομένων με την καθιέρωση ανωτάτου ορίου χονδρικής 1 ευρώ για κάθε μεταφόρτωση ενός megabyte, σε σύγκριση με την ισχύουσα στην ΕΕ μέση τιμή χονδρικής 1,68 ευρώ ανά megabyte, με κορυφαίες τιμές στην Ιρλανδία (6,82 ευρώ), στην Ελλάδα (5,30 ευρώ) και στην Εσθονία (5,10 ευρώ). Το ανώτατο τέλος χονδρικής θα μειωθεί στα 0,80 ευρώ το 2010 και στα 0,50 ευρώ το 2011. Οι μειώσεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
η CΟSΜΟΤΕ
Ακολουθούμε και μειώνουμε

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου για επικοινωνίες φωνής και μεταφορά δεδομένων από τους συνδρομητές της και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όπως και στην Ελλάδα, είναι ο στόχος της Cosmote, σύμφωνα με τον executive marketing director της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας κ. Κ. Νεμπή (φωτογραφία). Οπως επεσήμανε ο ίδιος μιλώντας προς «Το Βήμα», τοποθετούμενος στην πρόθεση της ΕΕ για σταδιακή μείωση και κατάργηση των τελών περιαγωγής στην Ευρώπη ως το 2015, ανέφερε ότι:

Παλαιότερα πράγματι υπήρχε σημαντική διαφορά χρεώσεων για κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωσησε σύγκριση με την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα του υψηλού κόστους αυτών των κλήσεων.Τα τελευταία χρόνια και ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με την DΤ το κόστος μειώθηκε, και αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να μειώσουμε τις χρεώσεις περιαγωγής. Ενδεικτικά από το 2007 ως και σήμερα,η Cosmote έχει μειώσει τις χρεώσεις φωνής ως 54% και τις χρεώσεις data ως 67%».

Στόχος μας είναι», καταλήγει ο κ. Νεμπής, «οι συνδρομητές μας να μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους στο εξωτερικό, τόσο για κλήσεις φωνής όσο και για χρήση data, με την ίδια ευκολία που το κάνουν και στην Ελλάδα».

η VΟDΑFΟΝΕ
Φθηνότερη και η μεταφορά δεδομένων
«Στόχος της Vodafoneείναι να μπορούν όλοι οι συνδρομητές να απολαμβάνουν ελευθερία στην επικοινωνία τους ακόμη και όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέσα από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παρέχουμε και τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα των επικοινωνιακώναναγκών (υπηρεσίες φωνής, δεδομένων, γραπτών μηνυμάτων)» αναφέρει ο κ. Αλμπέρτο Μπουρλάς (φωτογραφία), Consumer Ρropositions senior manager της εταιρείας, προς «Το Βήμα».

Οπως αναφέρει ο κ. Μπουρλάς,
περαιτέρω μειώσεις τιμών περιαγωγήςστο μεταξύ διάστημαείχαν αποτέλεσμα το κόστος περιαγωγής, για τους συνδρομητές μας,σήμερα να έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο, ενώ χαρακτηριστικά η αποστολή γραπτού μηνύματος μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ κοστίζει σήμερα 60% λιγότερο».

«Πρόσφατα», επισημαίνει ο ίδιος, «προχωρήσαμε και σε περαιτέρω μειώσεις του κόστους χρήσης δεδομένων στο εξωτερικό, δίνοντας στους συνδρομητές μας που ταξιδεύουν στην Ευρώπη τη δυνατότητα να καταναλώνουν τον όγκο δεδομένων του προγράμματος χρήσης τους για smartphonesστο εξωτερικόκαι απαλλάσσοντάς τους από το άγχος των χρεώσεων περιαγωγής δεδομένων».

η WΙΝD ΕΛΛΑΣ
Καλύπτουμε τις νέες ανάγκες
«Η Windπροσφέρει ανταγωνιστικές τιμές σε όλους τους πελάτες της που ταξιδεύουν εκτός Ελλάδος ώστε να απολαμβάνουν χαμηλές χρεώσεις για τις υπηρεσίες περιαγωγής» αναφέρει προς «Το Βήμα» ο κ. Β. Μπαλούρδος (φωτογραφία) , executive director Commercial Ρlanning, Consumer Ρostpaid & CRΜ της Wind Ελλάς. Οπως επισημαίνει, «για τους πελάτες που ταξιδεύουν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσφέρουμε ειδικά πακέτα που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους, όπως το Wind Εuro Τalk που δίνει περισσότερο δωρεάν χρόνο ομιλίας με μια μικρή μηνιαία χρέωση και το Wind Roamer, με το οποίο ο πελάτης μπορεί να μιλάει με τον δωρεάν χρόνο ομιλίας του οικονομικούτου προγράμματος και όταν βρίσκεται στο εξωτερικό».

Ακόμη, όπως προσθέτει ο κ. Μπαλούρδος,
«με στόχο να καλύψουμε τις συνολικές ανάγκες επικοινωνίας των πελατών μας σε συνθήκες περιαγωγής, προσφέρουμε πακέτο GΡRS με δωρεάν ΜΒγια χρήση δεδομένων (Data) σε χώρες της ΕΕ, το οποίο απευθύνεται σε όσους χρησιμοποιούν το mobile Ιnternet και όταν βρίσκονται στο εξωτερικό.Επιπλέον,προκειμένου να έχουν οι πελάτες μας πλήρη ενημέρωση και έλεγχο του κόστους των υπηρεσιών περιαγωγής που χρησιμοποιούν, η Wind διαθέτει τη δωρεάν Υπηρεσία Ενημέρωσης- Φραγής GΡRS Roaming».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου