Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Από τις αρχές του νέου έτους σε ισχύ η φοροκάρτα για τις συναλλαγές


Δεν θα αναγράφεται ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ
Παραλαβή από τις τράπεζες

Προκοπης Xατζηνικολαου

Ερχεται η φοροκάρτα στις αρχές του νέου έτους, την οποία θα μπορούν προαιρετικά να χρησιμοποιούν όλοι οι φορολογούμενοι στις συναλλαγές τους με τα εμπορικά καταστήματα και γενικότερα στις αγορές που πραγματοποιούν. Ολοι οι πολίτες θα προμηθευτούν από την τράπεζα της αρεσκείας τους τη φοροκάρτα. Τα στοιχεία των αγορών που πραγματοποιούν θα «περνάνε» απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στον φάκελο του κάθε δικαιούχου. Η κάρτα θα είναι ιδιαίτερα απλή δεν θα αναγράφεται ούτε το ονοματεπώνυμο, ούτε ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου. Θα υπάρχει μόνο ένας 19ψήφιος αριθμός, ο οποίος θα αποστέλλεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η κάρτα αποδείξεων θα διασφαλίζει την ακεραιότητα και εμπιστευτικότητα των πληροφοριών. Για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας και για τη διασφάλιση των προσωπικών πληροφοριών των συναλλαγών, η κάρτα αποδείξεων θα είναι ανώνυμη. Οι πολίτες κατά την παραλαβή της κάρτας από την τράπεζα θα πρέπει να ενημερώσουν με γραπτό μήνυμα ή μέσω του διαδικτύου τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) προκειμένου να γίνει η αντιστοίχιση του 19ψήφιου αριθμού της με τον ΑΦΜ του αποστολέα στα συστήματα της ΓΓΠΣ.

Στη μία όψη της κάρτας θα περιλαμβάνεται το λογότυπο του υπουργείου Οικονομικών και της τράπεζας καθώς και 19ψήφιος αριθμός και στην πλευρά θα υπάρχει μαγνητική ταινία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του επόμενου δεκαήμερου η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών θα οριστικοποιήσουν τη μορφή της και θα καταλήξουν στα κίνητρα προκειμένου να γίνει ελκυστική η χρήση, δεδομένου καθώς δεν θα είναι υποχρεωτικό οι φορολογούμενοι να τη χρησιμοποιούν στις αγορές τους. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι, έπειτα από κάθε αγορά, θα δίνουν στο ταμείο την κάρτα, στην οποία θα καταγράφεται η συναλλαγή στα μηχανήματα POS, δηλαδή αυτά που χρησιμοποιούνται όταν γίνεται πληρωμή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Με αυτόν τον τρόπο θα ενημερώνεται η τράπεζα, η οποία με τη σειρά της, στο τέλος κάθε μήνα θα ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι θα μπορούν με τους κωδικούς του taxisnet να μπαίνουν στον φάκελό τους και να διαπιστώνουν αφενός εάν έχουν καταγραφεί όλες τους οι συναλλαγές αφετέρου να ενημερώνονται για το ποσό των αποδείξεων που έχουν συλλέξει.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι με τη χρήση της φοροκάρτας θα αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου κυρίως από τον ΦΠΑ δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα ή ΦΠΑ που έχουν εισπράξει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου