Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Η νέα «εποχή» των χρηματαγορών

ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ | Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010 [ 01:43 ]

Σε ένα πάνελ με αφορμή τον εορτασμό των 25 χρόνων του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, οι κ.κ. Huseyin Erkan, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, Meyer S. FRUCHER, αντιπρόεδρος του NASDAQ OMX Group, In, Dominique CERUTTI, Πρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του NYSE Euronext, Frank GERSTENSCHLAGER Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του FWB Frankfurter Wertpapierborse (Frankfurt Stock Exchange – Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης), σκιαγραφούσαν μαζί με τον πρόεδρο του ΧΑ κ. Σ.Λαζαρίδη το μέλλον των κεφαλαιαγορών.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έδωσε την δική του εκδοχή σχετικά με την νέα «εποχή» των χρηματαγορών και πώς αυτή θα διαμορφωθεί για τις οργανωμένες αγορές τα επόμενα χρόνια. Όπως εκτίμησε, λοιπόν, τρεις συνιστώσες διαμορφώνουν το νέο περιβάλλον στις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως.

Η πρώτη αφορά στην τεχνολογία που με την εξέλιξή της έχει αρχίσει να κάνει πιο φθηνές τις πλατφόρμες συναλλαγών αλλά από την άλλη, πιο σημαντική και ακριβή την αξία του δικτύων (γι’αυτό άλλωστε και η ΕΧΑΕ έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε νέα προϊόντα και νέα τεχνολογία, όπως το XNET, Remote Members, ETFs κ.λ.π.)

Η δεύτερη αφορά στην «κινητικότητα» των κεφαλαίων δηλαδή η ευκολία με την οποία τα κεφάλαια κινούνται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Και η τρίτη έχει να κάνει με τις αλλαγές στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που γίνονται για δύο λόγους:

Πρώτον, τη διεθνή κρίση που ξεκίνησε στις χρηματαγορές το 2008 και έφερε στην επιφάνεια τα κενά στο θεσμικό πλαίσιο, οδηγώντας τις κυβερνήσεις των κρατών να «τρέχουν» πίσω από τις εξελίξεις και να προσπαθούν να αλλάξουν το θεσμικό τους πλαίσιο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και δεύτερον το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις οδηγίες και τους κανονισμούς τα τελευταία χρόνια εκδίδει ή θέτει σε εφαρμογή, προσπαθεί να δώσει σε όλους του επενδυτές τη δυνατότητα να κάνουν συναλλαγές σε όλες τα χρηματιστήρια με τους ίδιους κανόνες και το ίδιο κόστος.

Τα παραπάνω έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους, καθώς ανάλογα με το ποια από τις τρεις συνιστώσες υπερισχύσει, θα καθορισθεί τελικά και η κατεύθυνση προς την οποία θα πορευθούν οι κεφαλαιαγορές και μαζί τους και το χρηματιστήριο της Αθήνας στη νέα εποχή.

mantik@tovima.gr



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=373204&dt=14/12/2010#ixzz18Ylk1Nhw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου