Την διενέργεια ευρωπαϊκής εκστρατείας συγκέντρωσης 1.000.000 υπογραφών προκειμένου να ξεκινήσει επισήμως στην ΕΕ μια συζήτηση για την νέα Συνθήκη της Λισσαβόνας πρότεινε στην χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η εν λόγω πρωτοβουλία απευθύνεται στους λαούς, τους πολίτες της Ευρώπης, τα συνδικάτα, τα κοινοβούλια και της Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε επίσης την δημιουργία ομάδας εργασίας από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, την Ευρωβουλή και το ΠΑΣΟΚ που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις και τις απαραίτητες κινήσεις για την προώθηση της πρωτοβουλίας, προτείνοντας παράλληλα ως μέλη της ομάδας αυτής την Βάσω Παπανδρέου (τακτικό μέλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης), τον Πέτρο Ευθυμίου (πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ), τον Ντίνο Βρεττό (τακτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση), τον Νάσο Αλευρά (τακτικό μέλος στη Διακοινοβουλευτική Ένωση), τον Παντελή Οικονόμου (βουλευτή Α Αθηνών), τον Ηλία Μόσσιαλο (πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ), την Αννυ Ποδηματά (ευρωβουλευτή και εισηγήτρια για το θέμα των ευρωομολόγων στην Ευρωβουλή) και τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο (πρόεδρο της ΟΚΕ).
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει την άνοιξη σε Προγραμματική Συνδιάσκεψη για την πορεία της χώρας στο νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Αναφερόμενος στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως στο γεύμα των ηγετών της Ένωσης ξεκίνησε την παρέμβασή του λέγοντας «ή θα γράψουμε ιστορία, ή η ιστορία θα μας ξεγράψει» καθώς εκτιμά ότι η ΕΕ έχει φθάσει σε σταυροδρόμι και παρά τις θετικές αποφάσεις που ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής το δίλημμα «περαιτέρω εμβάθυνση της ΕΕ ή σπάσιμο της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής της συνοχής» παραμένει.
«Ή προχωράμε σε μια ισχυρή οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση, τουλάχιστον των χωρών του ευρώ, ή θα γίνουμε μάρτυρες ενός νέου, εύκολου, αλλά και καταστρεπτικού εθνικισμού, εσωστρέφειας και αλληλοκατηγοριών», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κοινή απάντηση της Ευρώπης, όπως πρόσφατα στο Κανκούν, μπορεί με τον ίδιο τρόπο να δώσει λύσεις στο θέμα της φτώχειας και στις χρόνιες αντιπαλότητες στην ευρύτερη περιοχή από το Κυπριακό μέχρι το Μεσανατολικό.
«Μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να απαντήσει στις ορέξεις των αγορών που, ή φοβούνται να επενδύσουν σε κράτη με δυσκολίες, ή και κερδοσκοπούν ασύστολα εναντίον τους, μέσω των λεγόμενων «παραγώγων» είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα εδώ και μήνες καταθέτει προτάσεις για την δημιουργία ενός μηχανισμού που κάτω από διάφορες ονομασίες «καταλήγει στην κεντρική ιδέα ενός Ταμείου, με επίκεντρο τα ευρωομόλογα». «Το ευρωομόλογο, εκτός των άλλων, θα απαντήσει και στις αγορές, από όπου η Ευρώπη θα δανείζεται για τα κράτη - μέλη, αποτελώντας σημαντική ασπίδα απέναντι στα υψηλά επιτόκια και τις φοβίες των αγορών. Αλλά θα ήταν και μια ισχυρή εγγύηση για τις διεθνείς αγορές, οι οποίες δεν θα πανικοβάλλονται πια» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας επιπλέον πως το ευρωομόλογο «θα μπορούσε να απαντήσει [και] σε πραγματικές ανισορροπίες που βλέπουμε στο ευρώ, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που συμφωνούν με αυτές τις απόψεις διότι βλέπουν ότι μια κρίση στην ευρωζώνη θα είναι η αρχή μιας νέας παγκόσμιας κρίσης και ύφεσης» .
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις άλλες προτάσεις που προωθούνται μέσα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Σοσιαλιστική Διεθνή για τον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και τον φόρο επί των αερίων του θερμοκηπίου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ίδιους πόρους για την ΕΕ. Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στην προ μηνών επισήμανση του ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό και χρειαζόταν απάντηση σε ένα διεθνές οικονομικό σύστημα που επιτρέπει την αδιαφάνεια, την φοροαποφυγή και την κερδοσκοπία μέσω παραγώγων σε σημείο που να δουλεύουν γι' αυτήν και μίλησε για ένα «απαράδεκτο οικονομικό σύστημα που επιτρέπει την σωτηρία των τραπεζιτών, αλλά την επιβάρυνση των λαών, την ιδιωτικοποίηση των κερδών, αλλά την κοινωνικοποίηση των ζημιών».
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ανέφερε στους ηγέτες της ΕΕ πως η Ελλάδα «απέδειξε ότι κάνει αυτό που μπορεί και αυτό που πρέπει για να βάλει τάξη στα του οίκου της», τονίζοντας όμως ότι πρέπει παράλληλα να δημιουργηθεί στην ΕΕ ένα περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης, σοβαρής αλληλεγγύης, αναπτυξιακής προοπτικής, διασφάλισης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, ισχυρής διακυβέρνησης, συντονισμού και αποφάσεων, ισχυρής βούλησης εποπτείας και αλλαγών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ισχυρών επενδύσεων για την ανάπτυξη και την «πράσινη ανάπτυξη» «Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πετύχαμε χθες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα μπορούσε να το φανταστεί κανείς πριν από ένα χρόνο. Είναι ένα βήμα. Δεν είναι το τέλος. Αλλά άνοιξε μια ουσιαστική διαδικασία για την ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «όταν τα λέγαμε αυτά προ δέκα μηνών δεν μας άκουγαν, διότι δεν είχαμε αξιοπιστία, μιας και θεωρούσαν ότι τους είχαμε κοροϊδέψει οικτρά με τα βασικά στοιχεία της οικονομίας μας» και τόνισε ότι η Ελλάδα «άκουσε πολλά και άδικα, ένιωσε τον ευτελισμό και την απομόνωση, κάτι που δεν θα ήθελα να αισθανθεί καμιά άλλη γενιά Ελλήνων». «Και για όσους εύκολα εκστομίζουν πατριωτικά λογύδρια ενάντια στην εξάρτηση, στη μειοδοσία και στην επιτήρηση, ας αναρωτηθούν πολύ απλά, τι και ποιος μας έφερε ως εδώ. Γιατί βρεθήκαμε σε επιτήρηση δύο φορές, τα τελευταία χρόνια, επί Νέας Δημοκρατίας», είπε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «είμαστε εμείς που βάλαμε το κεφάλι μας στο ντορβά. Είμαστε εμείς που προτάσσουμε το είναι μας, με όποιο πολιτικό κόστος, για να κερδίσει η Ελλάδα, για να κερδίσει ο Ελληνισμός, για να κερδίσει η νέα γενιά της χώρας. Είμαστε εμείς που θα βγάλουμε τη χώρα από την επιτήρηση και την όποιας μορφής κηδεμονία, στην οποία άλλοι μας οδήγησαν, με τις πολιτικές τους. Είμαστε εμείς που πρέπει να κάνουμε και δυναμικούς και λεπτούς χειρισμούς, για να μη βλάψουμε την πορεία της χώρας μας και τις ελπίδες του λαού μας». «Όσοι μας κατηγορούν ότι δεν παλεύουμε για την εθνική ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία, θέλουν να αγνοούν τις μάχες και τις επιτυχίες μας. Πριν από ένα μήνα, θυμίζω, αντιμετωπίζαμε την απειλή να θεσμοθετηθεί στην Ένωση η δυνατότητα των ισχυρότερων, να στερούν την ψήφο από τους πιο αδύναμους, επειδή έχουν οικονομικά προβλήματα» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάλεψε για να μη μείνουμε εγκλωβισμένοι σε μόνιμη κηδεμονία.
Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής είχε «διαβεβαιώσεις από όλους ότι, πολύ σύντομα, θα υπάρξει και η απόφαση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου. Αυτό είναι σημαντικό για να ελαφρύνει το βάρος που έχει η χώρα μας, λόγω του χρέους που φορτωθήκαμε από τελευταίες κυβερνήσεις». Ο πρωθυπουργός επικρίνοντας αυτούς που «εγκατέλειψαν το καράβι στις δύσκολες ώρες» είπε ότι «επειδή ταξιδεύω πολύ, κάποιοι το παρεξηγούν σκοπίμως και πολλοί λένε ότι ψάχνω κι εγώ να δραπετεύσω» και υπογράμμισε: «Τρία πράγματα δεν έχουν καταλάβει: πρώτον, ότι εγώ ταξιδεύω για να υπερασπισθώ την Ελλάδα, να υπερασπισθώ τα συμφέροντα της χώρας και όχι για να βρω κάποια θέση στο εξωτερικό. Δεύτερον, δεν έχουν καταλάβει πόσο συνδέεται πια η μοίρα μας με τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς εξελίξεις - όχι μόνον η δική μας, αλλά του κάθε κράτους.
Και μάλιστα, αυτά τα είχαμε πει. Και όταν ανέλαβα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην πρώτη ομιλία μου εδώ, στην Αθήνα, είπα ότι μεγάλο ζήτημα πια, δεν είναι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, αλλά και η παγκοσμιοποίηση της Δημοκρατίας, η παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση, η κοινωνική δικαιοσύνη και ο εξανθρωπισμός της παγκοσμιοποίησης». «Τρίτον, εγώ ήμουν παιδί μετανάστη και, μάλιστα, μετανάστη που προήλθε από την εξορία του Μεταξά. Και θα μπορούσα, όπως πολλοί Έλληνες της Διασποράς, να μείνω κι εγώ στο εξωτερικό και να αποφασίσω ότι η ζωή μου θα ήταν εκεί. Δεν το έκανα. Η Ελλάδα για εμένα δεν ήταν απλώς μοίρα. Η Ελλάδα για εμένα είναι επιλογή. Όπως θέλω και θέλουμε, η Ελλάδα να είναι επιλογή και για τη νέα γενιά της χώρας, σήμερα που σκέφτεται ότι μπορεί να χρειαστεί να φύγει από τη χώρα. Θέλουμε να είναι επιλογή η Ελλάδα. Να δοθεί εδώ η μάχη. Είναι δύσκολη, αλλά θα τη δώσουμε αυτή τη μάχη».
Αναφερόμενος στους νόμους για τα εργασιακά που ψήφισε η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός είπε ότι «ουδείς μας είναι λάτρης της, έστω συνταγματικά κατοχυρωμένης στη Δημοκρατία μας, διαδικασίας του επείγοντος, αλλά βρισκόμαστε ακόμη σε πόλεμο, έχουμε εκ των πραγμάτων κάποιες προτεραιότητες και δεν μπορούμε να διακυβεύσουμε τα ύψιστα αγαθά, όπως την ανεξαρτησία της χώρας μας, την ψήφο της χώρας μας, την αξιοπιστία της χώρας μας». «Στα εργασιακά, υπήρξαν μήνες διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους. Υπήρξε συνεχής προσπάθεια συναίνεσης και προστασίας βασικών δικαιωμάτων, που έθεταν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι, αλλά και ειλικρίνειας, ότι ο εργασιακός μεσαίωνας δεν είναι σήμερα, ήταν χθες και προχθές. Και κάνουμε κάθε τι για να διορθωθεί, να ρυθμιστεί, να εφαρμοστούν επιτέλους κανόνες, να ενισχυθεί η συλλογική διαπραγμάτευση, να ακουστεί η φωνή του εργαζόμενου σε κάθε επιχείρηση, ακόμη και μικρή, που σήμερα δεν ακούγεται» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «καθώς θα υπάρξει ανάκαμψη, οι πιο αδύναμοι, είναι οι πρώτοι στους οποίους θα σκύψουμε, για να βοηθήσουμε και να αναπληρώσουμε πιθανές αδικίες».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι έχει συνεννοηθεί και υπάρχει σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών για δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων εκείνων που χρωστούν, μέσω νομικής ρύθμισης που θα έλθει στην Βουλή και η οποία θα το επιτρέπει και θα κατοχυρώνει την κυβέρνηση, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. «Το 2011, θα είναι διαφορετικές οι αποφάσεις και θα αφορούν οπωσδήποτε σε εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα δώσουν προοπτική στην ανάπτυξη, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στη διαφάνεια και στη λειτουργία του κράτους» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε μεγάλες αλλαγές στο δημόσιο τομέα, στην σπατάλη στο χώρο της Υγείας, στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην ουσιαστική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε νέο Πειθαρχικό Δίκαιο στο Δημόσιο, ηλεκτρονικά ΚΕΠ, Κάρτα Πολίτη για τις συναλλαγές με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, κάρτα καταγραφής αποδείξεων, νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ηλεκτρονικές προμήθειες, ψηφιακό σχολείο και αξιοποίηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου «όπως είναι το Αεροδρόμιο του Ελληνικού, αλλά με διαφάνεια, με βάση όρους που εμείς θα ορίσουμε και που θα αλλάξουν το τοπίο στην Αττική και όχι μόνο». Επίσης ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, για εκλογικό νόμο και διαφάνεια στην χρηματοδότηση των κομμάτων, για εφαρμογή μέτρων επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης, για τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών καθώς και για αλλαγή διαδικασίας υποβολής και ελέγχου του «πόθεν έσχες».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για νέο φορολογικό σύστημα, εξυγίανση και εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης «για την επανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας τους, τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αλλά και τις καθαρές πια σχέσεις Πολιτείας, ιδιωτών και Μέσων Ενημέρωσης». Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ως προτεραιότητες του κοινωνικού κράτους την καταπολέμηση της ανεργίας, άλλα και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ένταξη μονάδων ΙΚΑ στο ΕΣΥ, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας με συνεταιριστικές και άλλες επιχειρήσεις.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την εξωτερική πολιτική έκανε λόγο για την επίλυση του Κυπριακού, την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και την συνέχιση της πολιτικής βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αναφερόμενος στα άλλα κόμματα -και μετά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς- είπε ότι «εδώ είναι όπου θα αποδειχθεί στην πράξη, αν είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στην εθνική μας προσπάθεια. Τώρα που δεν θα υπάρχουν πλέον δικαιολογίες, αφού όλες μας οι παρεμβάσεις θα είναι θετικές και για τους εργαζόμενους, και για την ανάπτυξη, και για τους νέους, και για τους πολίτες, και για το μέλλον της χώρας».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα κάνει τα πάντα, όπως και η κυβέρνηση ώστε να «κλειδώσει» την οριστική σωτηρία της χώρας και επισήμανε ότι θα ήταν εύκολο με μια διαμαρτυρία να διώξουμε την τρόικα, αλλά «είτε υπήρχε Μνημόνιο, είτε δεν υπήρχε, εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι, ήμασταν δεσμευμένοι, και γι' αυτό μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός, να αλλάξουμε την Ελλάδα και να την κάνουμε μια χώρα δικαιοσύνης, μια χώρα ευνομίας, μια χώρα ανάπτυξης».
«Κάλεσα σήμερα την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, ενόψει της συζήτησης και της ψήφισης του Προϋπολογισμού του 2011. Μια διαδικασία, στην οποία όλοι πρέπει, όχι μόνο να δώσουμε την ψήφο μας, αλλά κυρίως να εκπέμψουμε ισχυρά μηνύματα και εδώ, στη Βουλή, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία» είπε ο κ. Παπανδρέου, που κατέληξε λέγοντας ότι «είναι χρέος μας τις επόμενες ημέρες, να είμαστε όλοι μια γροθιά, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για την πατρίδα μας, για τους Έλληνες πολίτες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου