Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Απορρίπτει ο Γκάιτνερ τις εκτιμήσεις του οίκου S&P's για τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τίμοθι Γκάιτνερ, απέρριψε σήμερα την «αρνητική μακροπρόθεσμη προοπτική», όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, στην οποία αναφέρθηκε χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard&Poor's, τονίζοντας από την πλευρά του ότι «έχουν βελτιωθεί, πλέον, οι προσδοκίες για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων» των ΗΠΑ.

Πράγματι, ο οίκος Standard&Poor's διατύπωσε μία «αρνητική μακροπρόθεσμη προοπτική» για το αμερικανικό χρέος, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ύψος του χρέους, αλλά και για την πραγματική δυνατότητα, που έχουν το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος, για να συμφωνήσουν για τους ερχόμενους ομοσπονδιακούς προϋπολογισμούς.

Ο κ. Τίμοθι Γκάιτνερ, που μιλούσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, τόνισε ότι διαφωνεί με την εν λόγω κρίση του οίκου Standard&Poor's, ενώ επέμεινε ότι «Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφωνούν για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα επώδυνα προβλήματα, που συνδέονται με τον ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό».

«Δεν ακολουθούμε μοιρολατρικά τα δημοσιονομικά προβλήματα, αντίθετα προχωρούμε μπροστά, ώστε να τα επιλύσουμε», τόνισε στις δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ο Γκάιτνερ.

Ο Standard&Poor's ανέφερε ότι «υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες μέσα στα δύο ερχόμενα έτη» να υποβαθμίσει – από τη βαθμίδα ΑΑΑ, που είναι σήμερα – την αξιολόγησή του για την αμερικανική μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.

«Η ισχυρότερη οικονομία στον πλανήτη»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε, σήμερα, ότι «η αμερικανική οικονομία είναι η ισχυρότερη στον πλανήτη», αποδεχόμενο πάντως συγχρόνως ότι, «το κρατικό χρέος παραμένει ένα θέμα, για όλους τους Αμερικανούς».

Η δημόσια τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ζήτημα του ομοσπονδιακού χρέους έγινε ένα 24ωρο, αφότου ο οίκος Standard&Poor's έκρινε ότι έγινε αρνητική «η μακροπρόθεσμη προοπτική για το αμερικανικό κρατικό χρέος».

Υπενθυμίζεται ότι το χρέος αυτό δημιουργεί ένα τρέχον έλλειμμα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το συσσωρευμένο έλλειμμα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό έχει αγγίξει, πλέον, τα 14 τρισεκατομμύρια δολάρια (σ.σ.: αντιστοιχούν σε ισόποσο δανεισμό των ΗΠΑ), σύμφωνα με έγκυρες πηγές στο αμερικανικό Κογκρέσο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου