Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Κόλαφος ΔΝΤ για ΗΠΑ και Ιαπωνία

«Κίτρινη κάρτα» στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, την αμερικανική και την ιαπωνική, βγάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

 Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο Bloomberg Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος - το αμερικανικό πρακτορείο δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά του - εν όψει της δημοσιοποίησης των εαρινών προβλέψεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί το μετριοπαθέστερον τις προβλέψεις του για την εφετινή ανάπτυξη των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Επίσης, ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός θεωρεί «μη πειστικές» τις στρατηγικές δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της Ουάσιγκτον και του Τόκιο.

Σύμφωνα πάντα με τον ανώνυμο Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, το ΔΝΤ αναθεώρησε την αμερικανική ανάπτυξη από το 3% που είχε προβλέψει τον Ιανουάριο.

Αιτία της αναθεώρησης (ο αξιωματούχος δεν αποκάλυψη πόσο κατέβασε τον πήχη το Ταμείο, αλλά δημοσιεύει δική του έρευνα μεταξύ ειδικών που προβλέπουν για τις ΗΠΑ ανάπτυξη 2,9% εφέτος και 3,1% για το 2012) είναι η κούρσα των τιμών των εμπορευμάτων και δη του πετρελαίου που αρχίζει πλέον να φρενάρει (και) την αμερικανική οικονομία.

Το ακριβό πετρέλαιο, άλλωστε, έχει εξελιχθεί στο μείζονα κίνδυνο που απειλεί την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τους ειδικούς του Ταμείου.

Το ΔΝΤ εκτιμά επίσης ότι ο καταστροφικός σεισμός της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι, που έπληξαν την Ιαπωνία, θα στοιχίσουν στην οικονομία της χώρας περίπου 3% έως 5% του ΑΕΠ της.

Πιο αισιόδοξο εμφανίζεται το Ταμείο για την οικονομική πορεία της Γερμανίας. Το ΔΝΤ αναθεωρεί επί το αισιοδοξότερον τις προβλέψεις του για την αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ τόσο εφέτος όσο και το 2012 (ο γερμανός αξιωματούχος δεν αποκάλυψε ποσοστά), εκτιμώντας ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα αρχίσει να «εξαργυρώνει» το δυναμισμό της, τη μείωση των ελλειμμάτων της και τη θεαματική βελτίωση της αγοράς εργασίας.

Εντός της ημέρας το ΔΝΤ θα ανακοινώσει την εαρινή έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.



http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=394896

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου