Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Εντονη αντιπαράθεση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Ανταγωνισμό



Εισήχθη χθες προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την Προστασία Ελεύθερου Ανταγωνισμού που καταψηφίζουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης σημειώθηκαν αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σχετικά με την ακρίβεια στην αγορά, τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και τις ευθύνες.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου σημειώθηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Ντίνο Ρόβλια και τους βουλευτές της Ν.Δ., Κ. Χατζηδάκη, Κ. Μουσουρούλη και Γ. Βλάχου που κατηγόρησαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι με τα μέτρα που υιοθέτησε οδήγησε σε μεγάλη αύξηση τις τιμές πολλών προϊόντων,  καθιστώντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στις τιμές των καυσίμων και οδήγησε σε σημαντική μείωση το πραγματικό εισόδημα των πολιτών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι τα 41 μέτρα που είχε ανακοινώσει η Ν.Δ. για την ακρίβεια  πρόσφεραν απόλυτη ικανοποίηση στους κερδοσκόπους και εξευτέλισαν εντελώς την έννοια του καταναλωτή, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι θα καταθέσει στοιχεία με τα οποία ισχυρίστηκε ότι αποδεικνύεται πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στη Ν. Ευρώπη και η έκτη σε όλη την Ευρώπη που μειώνει τις τιμές.

Οι πέντε άξονες του νομοσχεδίου που εισηγήθηκε εκ μέρους της πλειοψηφίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαγεωργίου αφορούν:

στη θεσμική θωράκιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ως ανεξάρτητη αρχή

- στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας με την καθιέρωση στρατηγικών στόχων, καθώς και με τη δυνατότητα που δίνεται να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις, όχι όμως αυθαίρετα, αλλά με βάση την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, του δημοσίου συμφέροντος, μα πάνω απ΄ όλα με κανόνες και κριτήρια επιλογής αυτών των υποθέσεων για να πάνε κατά προτεραιότητα.

- στην παροχή της δυνατότητας στην Επιτροπή για επέμβαση σε τομείς της οικονομίας για την άρση ρυθμιστικών κανόνων και πλαισίων που στρεβλώνουν την αγορά.

- στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των προβλεπόμενων κυρώσεων με την αύξηση και θέσπιση νέων, και

- στην εναρμόνιση των διατάξεων με τα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας της Επιτροπής καθώς καταργείται η διάταξη που προβλέπει τη γνωστοποίηση των λεγόμενων «μικρών» συγκεντρώσεων, για λόγους χαρτογράφησης της αγοράς και η υποχρέωση γνωστοποίησης συμπράξεων σε πλήρη εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η αντιπολίτευση

Για εισαγωγή τροποποιήσεων που κινούνται προς λάθος κατεύθυνση και πλήττουν την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην αλλαγή της συγκρότησης της Επιτροπής, τον περιορισμό της ταχύτητας λήψης αποφάσεων και την αργοπορία της εκκαθάρισης των υποθέσεων. Επισήμανε τέλος ότι η Ν.Δ. το καταψηφίζει επειδή λόγω της διαδικασίας που ακολουθήθηκε μέχρι την ψήφισή του καθώς “παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες ένα νομοθέτημα που ακύρωνε ουσιαστικά την λειτουργία της Επιτροπής και την υποκαθιστούσε από τον υπουργό και από την άλλη προέβλεπε ότι τα καρτέλ δεν πληρώνουν πρόστιμα πρωτοδίκως και ουσιαστικά είναι σε αναστολή”. Σημείωσε ότι αυτές οι προβλέψεις προκάλεσαν την παρέμβαση της Κομισιόν και τελικά αποσύρθηκαν, είναι ωστόσο ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης.

Ουτοπικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου σημειώνοντας ότι ενισχύει τη συγκέντρωση των μεγάλων ομίλων αφήνοντας την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής να επιλέγεται από τον υπουργό.

Για εμπαιγμό κατηγόρησαν την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος και Αστέριος Ροντούλης αναφέροντας ότι επί ένα χρόνο αγνόησε το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση των καρτέλ και την ακρίβεια και έφερε τελικά ένα τεχνοκρατικό νομοθέτημα που επιδεικνύει την απροθυμία της να στραφεί ενάντια στα καρτέλ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Λίτσα Αμανατίδου δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν προωθεί αλλαγές που να καταπολεμούν τις στρεβλώσεις στην αγορά και δεν διασφαλίζει τον καταναλωτή και τη μικρή επιχείρηση που πλήττεται από τον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=265659

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου