Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τον Οκτώβριο ξεκινάει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας


Σωτηρης Νικας
Τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου. Η κυβέρνηση αναμένει έως το 2015 έσοδα της τάξης των 30-35 δισ. ευρώ από τα ακίνητα του Δημοσίου.
Ωστόσο, το project της αξιοποίησης της ακίνητης κρατικής περιουσίας θα αρχίσει να αποδίδει έσοδα από τα τέλη του 2012 και μετά, καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Πρώτα θα πρέπει να καταγραφεί η περιουσία, να ομαδοποιηθεί σε εταιρείες ειδικού σκοπού και μετά να προωθηθεί στις διεθνείς αγορές από ελληνικές και ξένες τράπεζες.
Το πρώτο ακίνητο του Δημοσίου που υπολογίζεται ότι θα αξιοποιηθεί είναι το Ελληνικό. Μάλιστα, δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινωθούν και οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης του κράτους για το σχέδιο του Ελληνικού. Ηδη προωθούνται η δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου και η δημιουργία Εθνικού Χαρτοφυλακίου Δημόσιας Γης με επιμέρους εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια σημαντικών ακινήτων. Επίσης, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει παρόμοια χρηματοοικονομικά εργαλεία με την οργάνωση χαρτοφυλακίων σε εταιρείες ειδικού σκοπού και την προώθησή τους σε διεθνείς αγορές από ελληνικές και διεθνείς τράπεζες.
Παράλληλα, θα υπάρξουν και θεσμικές παρεμβάσεις, όπως ο θεσμός της «επιφάνειας» και της μακροχρόνιας μίσθωσης, η νομοθέτηση όρων αξιοποίησης της παραθεριστικής και τουριστικής κατοικίας και η θεσμοθέτηση όρων δόμησης και χωροταξίας σε επιλεγμένα ακίνητα του Δημοσίου για ταχύτερη αξιοποίηση μέσα από fast track.
Ολυμπιακά Ακίνητα
Προς άμεση αξιοποίηση βρίσκονται και τα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου τα οποία κατέχουν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ή η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) και τα Ολυμπιακά Ακίνητα. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει προσλάβει μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Marfin) για να καταρτίσουν τα χαρτοφυλάκια των ακινήτων που θα αξιοποιηθούν. Στόχος είναι να ομαδοποιηθούν τα ακίνητα ανάλογα με την περιοχή και τη χρήση που μπορεί να έχουν.
Τον Ιούνιο θα παραδοθεί το πρώτο χαρτοφυλάκιο και θα προσληφθεί και ο σύμβουλος για τον τελικό σχηματισμό και την προώθηση των επενδυτικών προϊόντων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν προωθηθεί και όλες οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση και τη διευκόλυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι από τον Οκτώβριο θα μπορέσει η κυβέρνηση να προωθήσει στις αγορές τα πρώτα χαρτοφυλάκια ακινήτων προσελκύοντας επενδυτές. Τον Δεκέμβριο θα παραδοθεί στο Δημόσιο και το δεύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ θα παραδοθούν άλλα δύο εντός του 2012 (ένα τον Ιούνιο και ένα ακόμα τον Δεκέμβριο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου