Σάββατο 16 Απριλίου 2011

«Ανάσα» για τον Ομπάμα τα στοιχεία για την απασχόληση

Στις 4 Απριλίου, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωνε -όπως όλοι ανέμεναν- ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2012. Η χρονική συγκυρία ήταν ευνοϊκή, καθώς τρεις ημέρες νωρίτερα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την αύξηση των μέσων ημερομισθίων του ιδιωτικού τομέα κατά 0,2% για το μήνα Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή, η ανεργία σημείωνε υποχώρηση στο 8,8% από 8,9%, μείωση της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας σε τέσσερις μήνες, επίτευγμα πρωτοφανές, μετά το 1984. Ο πρόεδρος Ρέιγκαν, όπως και ο Μπαράκ Ομπάμα, υπέστη σκληρή ύφεση στην αρχή της πρώτης θητείας του, που οδήγησε σε ραγδαία υποχώρηση των ποσοστών δημοτικότητάς του.Το 1984, όμως, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επέτρεψε την άνετη επανεκλογή του Ρέιγκαν.

Μία πιο προσεκτική μελέτη των στοιχείων, όμως, δείχνει ότι η οικονομική συγκυρία ήταν πιο ευνοϊκή για τον Ρέιγκαν, από ότι είναι σήμερα για τον Ομπάμα. Η ανεργία υποχωρεί με ταχύτερους ρυθμούς από όσο θα δικαιολογούσε η πορεία της οικονομίας. Η ανεργία, όμως, σήμερα δεν υποχωρεί λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά γιατί η «δεξαμενή» πρόθυμων για εργασία πολιτών παραμένει στάσιμη. Πολλοί άνεργοι φαίνεται πως εγκατέλειψαν οριστικά την αγορά εργασίας, για να συνταξιοδοτηθούν, να λάβουν κρατικά βοηθήματα ή να επιστρέψουν «στα θρανία».

Ο Οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Πρίνστον Αλαν Κρούγκερ διαπίστωσε, όμως, από το 2007 ότι το ποσοστό των χρόνια ανέργων που εγκαταλείπουν οριστικά την αγορά εργασίας μειώνεται σταθερά. Ο δρ. Κρούγκερ αποδίδει το φαινόμενο αυτό στη χρονική επέκταση των επιδομάτων ανεργίας στις 99 εβδομάδες από τις 26 που ίσχυαν μέχρι τότε, γεγονός που υποχρεώνει τους ανέργους να αναζητήσουν και πάλι εργασία, αλλά πολύ αργότερα από ότι θα έκαναν με τις παλιές διατάξεις για τα επιδόματα.

Σημαντική απειλή για την επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα αποτελεί, όμως, η στασιμότητα που εμφανίζουν τα ημερομίσθια, όταν συγκριθούν με τις αυξήσεις σε κρίσιμα καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Economist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου