Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ποσοστώσεις κατά των διακρίσεων στη Βρετανία

Το ερώτημα αν οι διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων στους χώρους εργασίας μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται με την επιβολή ποσοστώσεων απασχολεί εδώ και χρόνια κυβερνήσεις και φεμινιστικές οργανώσεις. Στη Βρετανία, χώρα όπου η εκπροσώπηση των γυναικών στη διοίκηση των επιχειρήσεων υπολείπεται σαφώς έναντι άλλων ανεπτυγμένων χωρών (ακόμη και έναντι της Ελλάδας), η συγκυβέρνηση Συντηρητικών και Φιλελευθέρων Δημοκρατών επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα, αφού διαπίστωσε ότι την τελευταία 20ετία οι Βρετανίδες, αντί να πλησιάζουν, όλο και απομακρύνονται από τα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: μόνο 16 από τις 100 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση βρετανικές επιχειρήσεις που μετέχουν στον δείκτη FΤSΕ-100 έχουν κάποια γυναίκα μάνατζερ με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο διοικητικό συμβούλιό τους. Αν συνυπολογιστούν και οι γυναίκες που μετέχουν στα ΔΣ χωρίς να έχουν διοικητικές αρμοδιότητες, το ποσοστό της παρουσίας των γυναικών φθάνει στο 12,2%. Εν τω μεταξύ, 18 από τις εταιρείες του FΤSΕ-100 δεν έχουν καμία γυναικεία παρουσία στα διοικητικά τους όργανα, ούτε καν ως εκπρόσωπο των μετόχων. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στις επόμενες 250 (σε κεφαλαιοποίηση) βρετανικές εταιρείες. Σε αυτές αξιοποιούνται μόνο 24 γυναίκες μάνατζερ- μιλάμε για ποσοστό μόλις 4% του συνόλου. Το περασμένο καλοκαίρι ο νεοδιορισθείς υπουργός Βιομηχανίας Βίνσεντ Κέιμπλ ζήτησε από τον τέως υπουργό Βιομηχανίας (της... προηγούμενης κυβέρνησης των Εργατικών) λόρδο Ντέιβις να εκπονήσει μια μελέτη για την επιβολή ποσοστώσεων όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των βρετανικών επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν ο Κέιμπλ είχε σκοπό να επιβάλει κυρώσεις.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο λόρδος Ντέιβις ανακοίνωσε τις προτάσεις του, τις οποίες ενέκρινε ο Βίνσεντ Κέιμπλ. Οντως, πρότεινε την επιβολή ποσόστωσης 25% ως το 2015 για τις εισηγμένες στο FΤSΕ-100. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις ο λόρδος Ντέιβις πρότεινε να θέσουν μόνες τους στόχους για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στη διοίκηση. Τι θα συμβεί αν δεν «πιάσουν» τους στόχους; Τίποτε. Επειτα από ενδελεχείς μελέτες και εμβριθή σκέψη ο λόρδος Ντέιβις δεν πρότεινε κυρώσεις. Σε έρευνα που δημοσιοποίησε προσφάτως η βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian» μόνο το 25% των ερωτηθέντων (ανδρών και γυναικών) θεωρεί ότι πρέπει να επιβληθούν ποσοστώσεις για τη συμμετοχή των γυναικών στα ανώτατα επιχειρηματικά κλιμάκια. Μεταξύ των γυναικών- ιδιαιτέρως των επιχειρηματικών στελεχών- το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο. Το επιχείρημά τους, όπως βεβαίως και το επιχείρημα πολλών φεμινιστικών οργανώσεων, είναι ότι η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις εξουσίας με βάση τις ποσοστώσεις δεν αναδεικνύει αλλά υποτιμά τις γυναίκες και απαξιώνει την προσφορά τους στην επιχείρηση. 



http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=394406

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου