Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

«Τέλος» στις εισφορές στρατιωτικών στις Ενώσεις Αποστράτων

Αθήνα

Σε μία κίνηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πρώτο πλήγμα στην ισχύ που απολαμβάνουν οι Ενώσεις Αποστράτων προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την κατάργηση των εισφορών των εν ενεργεία στις ενώσεις αυτές. Επρόκειτο για ένα πάγιο αίτημα των εν ενεργεία στρατιωτικών καθώς ουσιαστικά υποχρεούνταν να συνεισφέρουν στις Ενώσεις Αποστράτων χωρίς να έχουν και ανάλογα οφέλη.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 8 του νόμου 3943/2011 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καταργούνται τα όσα προβλέπονταν στο Νομοθετικό Διάταγμα 1171/1972. Σύμφωνα με αυτά, οι ανώτατοι αξιωματικοί υποχρεούνταν να καταβάλλουν εισφορά 1,5% και οι λοιποί αξιωματικοί και ανθυπασπιστές εισφορά 1% (επί του βασικού μισθού) στις Ενώσεις Αποστράτων.

Οι εισφορές αυτές παρακρατούνταν από τον μισθό Ιανουαρίου κάθε έτους και παρά το γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχούσαν σε μικρό πόσό κατ' άτομο, το συνολικό ποσό που εισέπραττε κάθε Ένωση Αποστράτων ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις, μόνο η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού έχει αποθεματικό που ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατάργηση των εισφορών ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ), ο οποίος έχει επανηλειμμένως αναφερθεί στις αδικίες των Ενώσεων Αποστράτων εις βάρος των ενεργεία αξιωματικών αλλά για τις αντιδημοκρατικές, όπως τις έχει χαρακτηρίσει, διαδικασίες εκλογής των προέδρων των Ενώσεων αυτών.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=397642&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου