Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Παπανδρέου: Έργο εθνικής σημασίας το Γενικό Εμπορικό Μητρώο



Εκτιμάται ότι η νέα υπηρεσία υπηρεσία μειώνει το χρόνο σύστασης εταιρείας από 19 μέρες σε μια, τις διαδικασίες από 15 σε μια, τα σημεία επαφής του επιχειρηματία με το δημόσιο από 8 σε ένα. Την ίδια στιγμή, το κόστος ίδρυσης μιας επιχείρησης μειώνεται από 50% - 62%.
Έργο εθνικής σημασίας που καταρρίπτει το μύθο ότι οι Έλληνες δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου την Υπηρεσία «μίας στάσης» για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, συνοδευόμενος από το υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και τον πρόεδρο του επιμελητηρίου κ. Π. Ραβάνη, και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας της νέας υπηρεσίας την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της. ως δήλωσε ο Πρωθυπουργός ''σπάει το πελατειακό αδιαφανές και γραφειοκρατικό σύστημα και απελευθερώνει τεράστιες δυνάμεις της επιχειρηματικότητας προς όφελος όλης της χώρας''.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι ο επόμενος στόχος του υπουργείου είναι η αδειοδότηση των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν μέσω της υπηρεσίας «μίας στάσης» και πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση μη οχλουσών μεταποιητικών επιχειρήσεων εντός επιχειρηματικών περιοχών καθώς και για την πιστοποίηση μιας σειράς τεχνικών επαγγελμάτων.
Στη μια εβδομάδα λειτουργίας της υπηρεσίας «μίας στάσης» έχουν ιδρυθεί 7 ομόρρυθμες εταιρείες, από μια ΕΠΕ σε έξι επιμελητήρια της χώρας και ένα συμβολαιογραφείο και ο μέσος χρόνος ίδρυσης είναι μια ημέρα και 9 ώρες, ενώ ο λιγότερος χρόνος ίδρυσης ήταν οι 4 ώρες στο επιμελητήριο Κοζάνης και όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του χρόνου.
Εκτιμάται ότι η νέα υπηρεσία υπηρεσία μειώνει το χρόνο σύστασης εταιρείας από 19 μέρες σε μια, τις διαδικασίες από 15 σε μια, τα σημεία επαφής του επιχειρηματία με το δημόσιο από 8 σε ένα, και τα μητρώα επιχειρήσεων από 59 επίσης σε ένα. Επίσης, εκτιμάται ότι το κόστος ίδρυσης μιας επιχείρησης μειώνεται από 50% - 62% ενώ η κατάταξη της χώρας στον πίνακα κατάταξης της Παγκόσμιας Τράπεζας Starting Bussines από τη θέση 149 που είναι σήμερα θα ανέβει στην 31η θέση.
Ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, δήλωσε ότι με την νέα ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται η χώρα ελκυστική στις επενδύσεις και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει στα χέρια του επιχειρηματικού κόσμου σημαντικό μέρος της ευθύνης για τη λειτουργία των επιχειρήσεων μέσω των επιμελητηρίων τα οποία θα αναδειχθούν σε ισχυρά εργαλεία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Γ. Κασιμάτης επανέλαβε στον πρωθυπουργό την παλαιότερη πρότασή του για τη δημιουργία μητρώου των ομογενών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε όλη την υφήλιο, ενώ τόσο αυτός όσο και ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Π. Ραβάνης τόνισαν τη σημασία της ολοκλήρωσης της διαδικασίας με την ένταξη των ατομικών επιχειρήσεων και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.
Δύο επιχειρηματίες που ίδρυσαν επιχείρηση μετέφεραν την εμπειρία τους στον πρωθυπουργό. Ο κ. Π. Συμεωνίδης ίδρυσε μηχανουργείο πλαστικών καλουπιών και ο κ. Κ. Γεωργιάδης ίδρυσε φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μαρκόπουλο.
Κρίσιμη εβδομάδα εξελίξεων
Εξαιρετικά κρίσιμη θα είναι αυτή η εβδομάδα για την κυβέρνηση, με συνεδρίαση κυβερνητικού, κομματικού ή κοινοβουλευτικού οργάνου να λαμβάνει χώρα κάθε ημέρα.
Η εβδομάδα ξεκινά με την επίσκεψη και ομιλία του πρωθυπουργού στην παρουσίαση του υπουργείου ανάπτυξης για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα ώστε να δοθεί και μια αισιόδοξη νότα την πρώτη μέρα της δύσκολης εβδομάδας που ξεκινά.
Πιθανότατα το απόγευμα θα συνεδριάσει το άτυπο υπουργικό συμβούλιο όπου υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί θα μάθουν τι περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο 2012-2015 αλλά και θα πάρουν πρόγευση για τις αποκρατικοποιήσεις. Εκεί αναμένεται να υπάρξει ένταση λόγω της παρουσίας του υπουργού των οικονομικών, καθώς είναι αρκετοί οι υπουργοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι, πρώτον τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους και δεύτερον τις αποκρατικοποιήσεις σε αυτή την χρονική στιγμή, με τις εισηγμένες ΔΕΚΟ να πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές.
Την Τρίτη και εν μέσω κυβερνητικής κρίσης στην Αθήνα θα βρεθεί ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι σε μια προσπάθεια να στηρίξει το Γιώργο Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση ενώ δεν αποκλείεται την ίδια μέρα και εξαιτίας της επίσκεψης να ανακοινωθεί μέρος του πακέτου των 50 δις ευρώ που θα αφορά τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Την Τετάρτη χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμη θεωρείται πως θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να θέσει του βουλευτές προ των ευθυνών τους, αλλά και να τους δώσει βήμα να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.
Πέμπτη ή Παρασκευή θα συνεδριάσει του υπουργικό συμβούλιο όπου ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του εθνικού σχεδίου ενώ θα επιχειρηθεί με ανακοινώσεις αναπτυξιακών μέτρων να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη.
Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η αναστροφή του κλίματος αναφορικά με την αναδιάρθρωση. Το επικρατέστερο αυτή την στιγμή σενάριο κάνει λόγο για συνολική επιμήκυνση του χρέους της χώρας με καλύτερους όρους αποπληρωμής κάτι που περιέγραψε ο Τζόρτζ Σόρος και στη συνάντηση του με το Γιώργο Παπανδρέου αλλά και στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Ο πρωθυπουργός πρέπει να διαχειριστεί και τα σενάρια περί ανασχηματισμού και εκλογών.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/04/2011_386946

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου