Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Επίθεση χάκερ αλληλέγγυων στη WikiLeaks
Την εξαπέλυσαν εναντίον επιχειρήσεων που διέκοψαν σχέσεις με την οργάνωση

A.P., Reuters, AFP

Χάκερ αλληλέγγυοι προς την ιστοσελίδα WikiLeaks εξαπέλυσαν χθες διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων που διέκοψαν τις σχέσεις τους με την WikiLeaks, παραλύοντας μεταξύ άλλων την κεντρική ιστοσελίδα της πιστωτικής κάρτας Mastercard. Η WikiLeaks συνέχισε χθες κανονικά τη σταδιακή δημοσίευση αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων παρά την κράτηση του διευθυντή της, Τζούλιαν Ασάντζ, στο Λονδίνο ως υπόπτου για διάπραξη σεξουαλικών αδικημάτων.

Τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύθηκαν χθες περιγράφουν με μελανά χρώματα μια επιχείρηση των σαουδαραβικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον ελαφρά οπλισμένων ανταρτών στα σύνορα με την Υεμένη, που διεξήχθη πέρυσι. Το τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία του Ριάντ, με ημερομηνία από τον Δεκέμβριο του 2009, γράφει ότι οι Σαουδάραβες χρησιμοποίησαν «τελείως δυσανάλογη δύναμη», ότι η εκστρατεία είχε διάρκεια «εξευτελιστικά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη» και ότι οι σαουδαραβικές απώλειες ήταν «αναπάντεχα υψηλές». «Παρ’ όλ’ αυτά, η μάχη προβλήθηκε ως ηρωικός και επιτυχής αγώνας για την προστασία της σαουδαραβικής εθνικής κυριαρχίας». Αλλο τηλεγράφημα από το Ριάντ αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, πρότεινε τη δημιουργία «αραβικής δύναμης» που θα δρα στον Λίβανο με τη συνδρομή του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ως αντιστάθμισμα στη σιιτική Χεζμπολάχ, ενώ άλλο τηλεγράφημα περιγράφει πάρτι με «αλκοόλ, σεξ και ναρκωτικά» στα παλάτια μελών της συντηρητικής σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας.

Αλλα τηλεγραφήματα από την Αγγλία δείχνουν την ανακούφιση της Βρετανίας και την οργή της Αμερικής όταν ο καταδικασθείς ως βομβιστής του Λόκερμπι, Αλ Μεχραγκί, αποφυλακίστηκε για «ανθρωπιστικούς λόγους». Το τηλεγράφημα αναφέρει ότι η Βρετανία είχε δεχθεί απειλές από τη Λιβύη σε περίπτωση που ο καρκινοπαθής βομβιστής εξέπνεε στη φυλακή.

Από πολλές απόψεις, όμως, η διαμάχη σχετικά με την οργάνωση WikiLeaks έχει επισκιάσει το ίδιο το περιεχόμενο των αποκαλύψεων. Ετσι, χθες οι τίτλοι μονοπωλούνταν από την αντεπίθεση των χάκερ στις επιθέσεις που δέχεται η WikiLeaks. Οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Επιχείρηση Αποπληρωμή» πήρε μέσω Twitter την ευθύνη για το κλείσιμο της κεντρικής ιστοσελίδας της εταιρείας Mastercard, μία ημέρα αφότου η Mastercard αρνήθηκε να διοχετεύει χορηγίες προς τη WikiLeaks. Η επίθεση δεν έθεσε σε κίνδυνο τις ιντερνετικές συναλλαγές μέσω της κάρτας. «Φαίνεται ότι πρόκειται για συντονισμένη επιχείρηση να υπερφορτωθεί η ιστοσελίδα μας, ώστε να καθυστερούν οι συνδέσεις. Εργαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε τα κανονικά επίπεδα εξυπηρέτησης», ανακοίνωσε η εταιρεία.

Πιο συμβατική επίθεση, νομικής μορφής, εναντίον της πιστωτικής κάρτας Visa ανακοίνωσε η ισλανδική εταιρεία DataCell, η οποία διοχετεύει μέσω Visa δωρεές στη WikiLeaks και καταγγέλλει τη Visa, που επίσης διέκοψε τις σχέσεις με τη WikiLeaks, στα δικαστήρια για διαφυγόντα κέρδη.

Προσωρινά εκτός λειτουργίας λόγω επίθεσης χάκερ τέθηκαν χθες και η ιστοσελίδα του συνηγόρου των δύο Σουηδέζων γυναικών που κατηγορούν τον Ασάντζ για σεξουαλικά αδικήματα, η ιστοσελίδα της σουηδικής εισαγγελίας και η ιστοσελίδα της ελβετικής τράπεζας που έκλεισε τον λογαριασμό του Ασάντζ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ επέρριψε ευθύνες για τις διαρροές αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων στις ΗΠΑ. «Ο Ασάντζ δεν είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τη χωρίς άδεια δημοσίευση 250.000 εγγράφων από το αμερικανικό δίκτυο διπλωματικών επικοινωνιών. «Ευθύνεται το ότι ένα εκατομμύριο άτομα είχαν πρόσβαση σε αυτά τα 250.000 έγγραφα». Η δήλωση του Ραντ έγινε μόλις μία ημέρα αφότου ο Ασάντζ είχε κατηγορήσει σε άρθρο του στον Τύπο της Αυστραλίας την κυβέρνηση της χώρας του ότι δεν κάνει το παραμικρό για να υποστηρίξει τη WikiLeaks.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου