Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής


Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2011

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010 [ 23:47 ]
ΕκτύπωσηΑποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράςΜεσαίο μέγεθος γραμματοσειράςΜεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο DeliciousΠροσθήκη στο FacebookΠροσθήκη στο NewsvineBookmarkΠροσθήκη στο Twitter
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου

«Ειδικών συνθηκών» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τον προϋπολογισμό για το 2011, που υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και παίρνει το δρόμο προς την Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, τα μεσάνυχτα, με την καθιερωμένη ψηφοφορία.

«
Ακολουθεί μια χρονιά που ελπίζουμε να μην ξαναδούμε στη χώρα μας είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμώντας ότι «στο τέλος του 2011 θα έχουμε φτάσει σε μια πολύ πιο ισορροπημένη κατάσταση».

Μίλησε για έναν προϋπολογισμό σφιχτό, αλλά ταυτόχρονα αναπτυξιακό, ενώ χαρακτήρισε μη ρεαλιστικές τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης.

Την αισιοδοξία του για την πορεία των εσόδων εξέφρασε από την πλευρά του ο υφυπουργός κ.
Δημ.Κουσελάς.

Η τοποθέτηση του Γ.Παπακωνσταντίνου

Κλείνοντας την συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως ο προϋπολογισμός του 2011 είναι «
ειδικών συνθηκών», καθώς «ακολουθεί μια χρονιά που ίσως να μην ξαναδούμε και ελπίζουμε να μην ξαναδούμε στη χώρα μας - μια χρονιά που λίγο να βρεθούμε σε απόλυτη στάση πληρωμών και αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων».

Εχοντας αποφύγει την προοπτική αυτή, «
θα αδικούσαμε τη χώρα και τις θυσίες των πολιτών, εάν ακυρώναμε στην πράξη τις προσπάθειές τους. Γι' αυτό ο Προϋπολογισμός, συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκινήσαμε: ξεκινά από μια δύσκολη αφετηρία, καλύτερη όμως από εκείνη του 2009, για να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά.»

»Καινοτομεί γιατί επιλέγει να αντιμετωπίσει τις πραγματικές παθογένειες που είναι οι μαύρες τρύπες του κράτους (δημόσιοι οργανισμοί, νοσοκομεία κ.ά.) και διαφυλάσσει τις πραγματικά χρήσιμες δαπάνες για την υγεία, πρόνοια, παιδεία, επιδόματα, μισθούς και συντάξεις, για τις οποίες έχουμε πολεμήσει και κατακτήσει ως κοινωνία.»

»
Ο Προϋπολογισμός επιχειρεί να συνεχίσει την προσπάθεια ανόρθωσης των εσόδων, ώστε να φτάσουμε να χρηματοδοτούμε με αυτά τις δαπάνες μας. Και δεν το κάνει με υψηλότερους φόρους, αλλά με διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

«Στο τέλος του 2011 θα έχουμε φτάσει σε μια πολύ πιο ισορροπημένη κατάσταση, έχοντας μειώσει το έλλειμμα κατά 5 δισ. ευρώ, αλλά έχοντας πολύ δρόμο μπροστά μας»
προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών.

Παρότι ο προϋπολογισμός είναι «σφιχτός», είναι ταυτόχρονα και αναπτυξιακός, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«
Η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται, δεν διατάσσεται. Αυτό που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση είναι να δημιουργεί τις συνθήκες ώστε η ιδιωτική πρωτοβουλία να τροφοδοτεί την αναπτυξιακή μηχανή της οικονομίας: προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι να υπάρχουν χρήματα στην οικονομία, αλλά και να υπάρξουν όλες οι τομές και αλλαγές που δρομολογήσαμε. Χωρίς τις αλλαγές αυτές, οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει η κυβέρνηση, είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Και βεβαίως, πρόσθεσε, η ταχύτητα με την οποία η Ελλάδα θα βγει από την στενωπό που βρίσκεται σήμερα, «εξαρτάται και από τις αποφάσεις που θα παρθούν σε επίπεδο ευρωζώνης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια σειρά από δυσλειτουργίες της».

Για μη ρεαλιστικές προτάσεις κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

«
Ακούστηκαν πολλές φωνές για άλλο μείγμα. Δυστυχώς τα επιχειρήματα δεν συνοδεύτηκαν από ρεαλιστικές προτάσεις. Εκείνες ήταν, είτε η απόρριψη του συλλογικού μοντέλου στο οποίο λειτουργεί η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια, (κάτι που προτείνεται από δυνάμεις της Αριστεράς), είτε μια εύκολη, κενού περιεχομένου προσέγγιση, που μιλά για μιαν άλλη πολιτική, αλλά αρνείται να μας πει ποια είναι.»

»Όσο όμως οι πολίτες, απέναντι στην πολιτική μας, ακούνε κενολογίες που απλώς τους χαϊδεύουν τα αυτιά, εξακολουθούν να πείθονται πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ’ αυτόν που ακολουθούμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Οι εισηγήσεις

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών
Δημ. Κουσελάς για την πορεία των εσόδων, ενώ για τον προϋπολογισμό του 2011 τόνισε ότι «δεν είναι εικονικός, ούτε ανεφάρμοστος, ειδικά στον τομέα των εσόδων. Εκανε λόγο για αύξηση 5,1% σε σχέση με το 2009, έναντι στόχου για ενίσχυση 6%.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον προϋπολογισμό, από την περαίωση που είναι ακόμα σε εξέλιξη, έχουν ήδη εισπραχθεί 700 εκατ. ευρώ για βεβαιωμένα ποσά 1 δισ. - ενώ εκκρεμούν εισπράξεις από το ΕΤΑΚ, τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 και τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Η όποια υστέρηση παρατηρείται στα έσοδα, οφείλεται στη φοροδιαφυγή, «που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί μέσα σε ένα έτος», είπε ο κ. Κουσελάς και πρόσθεσε ότι για το 2011, ευοίωνες παρουσιάζονται οι προοπτικές του έργου του αναμορφωμένου ΣΔΟΕ και των ΔΟΥ, η αναδιοργάνωση των οποίων θα αρχίσει τις προσεχείς ημέρες.

«Επίκειται η λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος "Ελεγξις". Πλήρης μηχανογραφική υποστήριξη όλων των ελεγκτικών εργασιών. Επισπεύδουμε την απονομή δικαιοσύνης στα φορολογικά, βάζουμε τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες που κρατούσαν από επτά έως δέκα χρόνια. Εισάγουμε για πρώτη φορά με το φορολογικό νομοσχέδιο, διαδικασία εκούσιας εξωδικαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Αξιοποιούμε από το 2011 νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές, εξασφαλίζοντας διαφάνεια στις σχέσεις πολίτη-εφορίας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουσελάς.

Αναφερόμενος στην εξίσωση των φόρων των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης, διευκρίνισε πως αυτή θα ισχύσει από την 15η/10/2011, χωρίς να έχει αποφασιστεί σε ποια τιμή θα «κλειδώσει».

Σε κάθε περίπτωση, «
θα υπάρξει ένας μηχανισμός στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων - ήδη υπάρχει στον Προϋπολογισμό ένα κονδύλι της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ - και θα υπάρξουν και γεωγραφικά κριτήρια για την κατανομή του κονδυλίου το 2011-12».

Ο προϋπολογισμός του 2011, τόνισε ο κ. Κουσελάς, «
δεν είναι εικονικός, ούτε ανεφάρμοστος, ειδικά στον τομέα των εσόδων. Το 2011, προβλέπεται μικρότερη ύφεση στην οικονομία, θα έχουν ενταθεί ακόμα περισσότερο η αποτελεσματικότητα και οι προσπάθειες των ελεγκτικών μηχανισμών».

Απαντώντας, ο γενικός εισηγητής της
Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρηστος Σταϊκούρας, χαρακτήρισε «οικονομικά αναποτελεσματικό» το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται, με δεδομένες τις αποτυχίες στους στόχους του Μνημονίου, κατά το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του.

«
Ο κ. υπουργός απέφυγε να πει πως οι στόχοι για τα έσοδα αναθεωρήθηκαν δύο φορές μέσα σε έξι μήνες. Αποκλίσεις έχουμε και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, υστερήσεις που αναγνωρίζονται και από την ίδια την Κομισιόν. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 7,1% σε σχέση με το 2009, ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 25%, ο κύκλος εργασιών στις μεταφορές 15%», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Απαντώντας στις βολές του ΠΑΣΟΚ περί «άγονης αντιπολίτευσης», ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως το κόμμα του έχει υπερψηφίσει περισσότερα από τα μισά νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση, καθώς και «
όλα τα χρηματοπιστωτικά μέτρα για τη διαφύλαξη του τραπεζικού συστήματος, τα διαρθρωτικά μέτρα για τη διάρθρωση των δημοσίων οικονομικών».

Απαντώντας δε, στην προτροπή του υπουργού Οικονομικών, να διευκρινίσει η ΝΔ σε ποιους συγκεκριμένους κωδικούς του Προϋπολογισμού θα επέφερε τροποποιήσεις, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως οι κωδικοί έχουν κατατεθεί εκ μέρους του κόμματός του - κάτι που αμφισβήτησε στη συνέχεια, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς.

«
Η ΝΔ υπερψηφίζει επί της αρχής διάφορα νομοσχέδια, με σχόλια που μας κάνουν να προτιμούμε να είχε καταψηφίσει», ανέφερε ο κ. Αλευράς. «Στηρίζει μονάχα τις πολιτικές που δεν έχουν πολιτικό κόστος. Υπερψήφισαν το άνοιγμα των μεταφορών, αλλά με περίοδο προσαρμογής τα πέντε χρόνια. Ζητούν να μην περικοπούν μισθοί και συντάξεις και να επιστρέψουμε στις δαπάνες του 2008. Τι θα γίνει όμως τότε αν δεν παρθούν άλλα μέτρα; Θα αυξηθεί κι άλλο το χρέος και το έλλειμμα για να έχουμε ανάπτυξη - και να πάρουμε έσοδα απ’ την ανάπτυξη; Αυτά δεν είναι σοβαρή πολιτική. Είναι μια πολιτική που περιμένει στη γωνία για να αποτύχει το ΠΑΣΟΚ και να έρθει να κυβερνήσει».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, καταφέρθηκε και κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ που προϋποθέτει αναθεώρηση του χρέους: «Ακόμα κι αν δέχονταν οι δανειστές μας ''κούρεμα 50%'' και το αντέχουν οι τράπεζές μας, θα μας χρειάζονταν άλλα 30 δισ. για να αποπληρώσουμε δανεικά. Ακόμα κι αν τα βρίσκαμε, με τι χρήματα θα δίναμε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις όπως ζητάτε; Κι αν δώσουμε στην υγεία και την παιδεία, πού θα φτάσει το χρέος;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ.
Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ, αξίωσε από την κυβέρνηση, αλλά και από τη ΝΔ, να διευκρινίσουν «ποιες πολιτικές οδήγησαν στο χρέος». Ο ίδιος, έδωσε τη δική του απάντηση:

«Μας οδήγησε μονάχα η "σπατάλη του δημοσίου τομέα"; Όχι. Είναι και η διαχρονική πολιτική που ασκήθηκε στην Ελλάδα, Ιαπωνία, Ιρλανδία, ΗΠΑ, να στηριχθούν οι ανάγκες των κεφαλαιοκρατών με τεράστιες φοροαπαλλαγές, με σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.»

»Είναι οι στρατιωτικές δαπάνες για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες που εξυπηρέτησαν τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες κι άφησαν πίσω τους μεγάλο χρέος. Αποδεικνύεται το δίκιο που είχε το ΚΚΕ, όταν έλεγε ότι η συμμετοχή μας στην ΕΟΚ θα οδηγούσε σε συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας, που ήταν αποτέλεσμα στρατηγικών επιλογών που έκανε η αστική τάξη, για να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικοί όμιλοι».

«Είναι καιρός να σταματήσουν τα κλάματα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όταν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τους άφησαν χωρίς δικαιώματα, χωρίς εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας. Όταν οι πολιτικές σας οδήγησαν στον ανασφάλιστο εργαζόμενο με αμοιβή 300-700 ευρώ -και τώρα θα πρέπει να κάνουμε έτσι και τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, δήθεν για να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις», παρατήρησε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Η διατύπωση του εισηγητή του ΚΚΕ, αφορούσε και την τοποθέτηση της κυρίας
Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία με την ιδιότητα της εισηγήτριας εκ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών, είχε αναφερθεί στα «παιδιά ενός κατώτερου θεού που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχουν διοριστεί από κομματάρχες και οδηγούνται σε περικοπές των μισθών τους», συνεπεία του κυβερνητικού εστιασμού στην είσπραξη των εσόδων, αντί στη μείωση των κρατικών δαπανών.

«
Υπάρχει άμεση ανάγκη σαρωτικών αλλαγών. Κεντρική αλλαγή πρέπει να είναι ο περιορισμός της έκτασης του δημοσίου τομέα στο 1/3. Μαζικές αποκρατικοποιήσεις και μεταφορά δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα. Κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων. Μαζική και αποφασιστική άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. Κατάργηση των κομματικών συνδικαλιστικών παρατάξεων με αμοιβαία δέσμευση των κομμάτων. Παράλληλα, προτείνω αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 150 εκατ. ευρώ, με περικοπές 10 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Βουλής, 20 εκατ. από την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων, 10 εκατ. από το αυξημένο τέλος αλληλεγγύης στις μεγάλες συντάξεις πολιτικού χαρακτήρα, και μεταφορά 100 εκατ. από τον πόρο για την ΕΡΤ, με αντίστοιχες περικοπές στον αριθμό των κρατικών σταθμών», ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη.

Ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ, κ.
Μάκης Βορίδης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως «προσπαθεί να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο, το κράτος που εκείνο δημιούργησε», με αποτέλεσμα, οι απαραίτητες αλλαγές για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού προς την επιχειρηματικότητα κλίματος, να καθυστερούν.

«Τώρα το ΠΑΣΟΚ συγκρούεται με το μεταπολιτευτικό του δημιούργημα και προφανώς το κάνει όσο πιο αργά μπορεί, γιατί είναι σύγκρουση με τις σάρκες του. Κι εμείς, προφανώς δυσπιστούμε στις επιλογές που κάνετε και θεωρούμε πως τα πράγματα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικά».

Ο κ. Βορίδης, στηλίτευσε την κυβέρνηση για την κριτική που ασκεί στην αντιπολίτευση και την αξίωσή της να επισημανθούν συγκεκριμένες αλλαγές μεγεθών στον Προϋπολογισμό: «Όταν μιλάμε για μείωση δαπανών και σας υποδεικνύουμε και πού να γίνουν περικοπές, υποδεικνύουμε μια κατεύθυνση. Αυτό όμως δεν σας αρκεί, αλλά θέλετε και κωδικούς, να πάμε σε κάθε νοσοκομείο και γειτονιά για να προσδιορίσουμε τις περικοπές. Ε, ας την κάνει το Γενικό Λογιστήριο αυτή τη δουλειά».

Για το ίδιο ζήτημα, ο κ.
Δημ.Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, έχει απορρίψει πρόταση του κόμματός του, να δοθεί στη Βουλή η δυνατότητα συγκεκριμένων αλλαγών στον Προϋπολογισμό.

Ο κ. Παπαδημούλης υπεραμύνθηκε εκείνων των απόψεων που θέλουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, να είναι βασικά πρόβλημα εσόδων, τονίζοντας πως τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα, καλύπτουν το 6,5% του ΑΕΠ και βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο.

Παρά ταύτα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε την ανάγκη μείωσης του ελλείμματος και περιορισμού του χρέους, «
προκειμένου να γίνει και η προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους με καλύτερους όρους. Ακόμα και η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, είναι μια μορφή επαναδιαπραγμάτευσης. Και πρέπει να τη διεκδικήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με συμμαχίες».



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=372159&dt=08/12/2010#ixzz17bzxOpBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου