Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ιαπωνία Δίνει πνοή στις αγορές

Ιαπωνία
Δίνει πνοή στις αγορές

ΑΛ. ΚΑΨΥΛΗΣ | Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010 [ 10:25 ]
ΕκτύπωσηΑποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράςΜεσαίο μέγεθος γραμματοσειράςΜεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο DeliciousΠροσθήκη στο FacebookΠροσθήκη στο NewsvineBookmarkΠροσθήκη στο Twitter

Η εντυπωσιακή επί τα βελτίω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας από την κυβέρνηση του Τόκιο δίνει ώθηση στις αγορές κεφαλαίων της Ασίας, ενώ αναμένεται να εμπνεύσει τους επενδυτές και των άλλων αγορών του πλανήτη (της Ευρώπης και των ΗΠΑ, δηλαδή). Διότι τα καλά νέα από τη δεύτερη σε «μέγεθος», μετά από την αμερικανική, οικονομία του πλανήτη αναπτερώνει τις ελπίδες για ταχύτερη έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας στο σύνολό της από την κρίση.

Ο ασιατικός δείκτης MSCI της Morgan Stanley ενισχύθηκε κατά 0,9% σήμερα τα ξημερώματα στο Τόκιο, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 ενισχύονταν κατά 0,4% και τα προθεσμιακά του Euro Stoxx 50 ενισχύονταν κατά 0,7% έπειτα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους η ανάπτυξη στη χώρα δεν «έτρεχε» με ρυθμό 3,9% σε ετήσια βάση, όπως είχε εκτιμηθεί τον προηγούμενο μήνα, αλλά με ρυθμό 4,5%! Πρόκειται για πρωτοφανή καλπασμό του ιαπωνικού ΑΕΠ, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μια οικονομία που πάσχιζε επί σχεδόν δύο δεκαετίες να βγει από το τέλμα της στασιμότητας και του αποπληθωρισμού.

Η ανέλπιστη αυτή καλή είδηση συνοδεύθηκε από μιαν επίσης θετική, που αφορά την αγορά εργασίας στην Αυστραλία - ανακοινώθηκε συγκεκριμένα ότι οι προσλήψεις που έκαναν οι Αυστραλοί εργοδότες τον περασμένο μήνα ήταν διπλάσιες από εκείνες που προέβλεπαν οι αναλυτές. Το νέο έδωσε ώθηση στο αυστραλέζικο δολάριο έναντι του αμερικανικού και των άλλων «μεγάλων» νομισμάτων του πλανήτη.

Οι ανανεωμένες ελπίδες για έξοδο από το τούνελ της κρίσης στήριξαν και τις τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών, καθώς οι επενδυτές σκέφτηκαν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα αυξήσει τη ζήτηση για ενέργεια και θα τονώσει τον κατασκευαστικό τομέα. Έτσι, η τιμή του αργού φαίνεται πως θα διατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στις παρυφές των 90 δολαρίων το βαρέλι - χωρίς να αποκλείει κανείς να ξεπεράσει το επίπεδο αυτό, αν συνεχιστούν οι καλές οικονομικές ειδήσεις, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί. Διότι σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν καλά νέα και από την αμερικανική αγορά εργασίας (θα δοθούν στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που κατατίθενται για πρώτη φορά).

Η βελτίωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας, εφ' όσον επιβεβαιωθεί, θα στηρίξει και το δολάριο, το οποίο υποχωρούσε σήμερα το πρωί έναντι των 15 από τα 16 νομίσματα του πλανήτη με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το νέο ρεκόρ που κατέρριψε σήμερα η τιμή του χαλκού (πρόκειται για τα τριμηνιαία προθεσμιακά συμβόλαια), που εκτινάχθηκε στα 9.075 δολάρια ο μετρικός τόνος στην αγορά του Λονδίνου (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 9.044 δολάρια από τις 7 Δεκεμβρίου). Σε ό,τι αφορά τον χαλκό οι ειδικοί προβλέπουν (έπειτα από μια ισορροπημένη χρονιά, που ήταν η εφετινή) αδυναμία της παραγωγής να καλύψει τη ζήτηση το 2011 και το 2012.



Διαβάστε περισσότερα:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=372241&dt=09/12/2010#ixzz17broiRlp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου