Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Έκθεση διαγωνίζεται η κυβέρνηση

Με πολλά μέτωπα ανοιχτά ανηφορίζει ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο για το μεγάλο πολιτικό ραντεβού του Σεπτέμβρη, εν μέσω κρίσιμων κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων.

Η καθιερωμένη ομιλία της χρονιάς διά στόματος του πρωθυπουργού θα γίνει το Σάββατο στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τους εργαζόμενους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συνδικάτα, «αγανακτισμένους» πολίτες και άλλες κοινωνικές ομάδες, να διατρανώνουν την αντίθεσή τους απέναντι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς βλέπουν τους μισθούς να μειώνονται δραματικά, την ανεργία να φτάνει στα ύψη, υπό τη σκιά της βαθιάς ύφεσης.

Αύριο ξεκινά μία κρίσιμη εβδομάδα καθώς αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αποκορύφωμα τις διαδηλώσεις το ερχόμενο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου έξω από το «Βελλίδειο».

Τα περιθώρια στενεύουν, με την ύφεση να αποτιμάται στο 5%, την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 17%, την αγορά να ψυχορραγεί, το έλλειμμα να ξεπερνά τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας και με τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την αποστροφή του κόσμου απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

Με την οικονομική κρίση ο πρωθυπουργικός λόγος στη ΔΕΘ έχει αποκτήσει γενικότερο ενδιαφέρον. Εύλογο, λοιπόν, είναι το ερώτημα των πολιτών. Τι θα πει ο πρωθυπουργός για την πορεία της οικονομίας της χώρας και τι μέλλει γενέσθαι τον βαρύ-όπως προβλέπεται- χειμώνα;

Στο... χορό μπήκαν οι φοιτητές με περισσότερες από 200 σχολές να τελούν υπό κατάληψη λόγω του νέου Νόμου-Πλαίσιο, ενώ κινητοποιήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες, οι ταξιτζήδες, οι γιατροί κτλ.

Για νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων ετοιμάζονται τα συνδικάτα των αστικών συγκοινωνιών στην Αττική. Η εβδομάδα που ξεκινά θεωρείται κρίσιμη, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς βρίσκονται σε θέση μάχης ενόψει της διαπραγμάτευσης για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Την Δευτέρα οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ (ΟΣΥ) θα καθορίσουν τη στάση τους, ενώ την Τετάρτη θα πάρουν σχετικές αποφάσεις οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (Ηλεκτρικό, Μετρό και Τραμ), οι οποίοι, με εξαίρεση το Τραμ, άνοιξαν το χορό των κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία την περασμένη Παρασκευή.

Σε θέση μάχης βρίσκονται, όμως, και οι ιδιοκτήτες ταξί, εν αναμονή των ρυθμίσεων που αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδος ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, για την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους.

Αντίστροφη μέτρηση για τη Δ.Ε.Θ

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Θεσσαλονίκη. Ο συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ έχει σημάνει εδώ και πολλές ημέρες, με τους αστυνομικούς να ετοιμάζονται για... υπερωρίες προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Ο χώρος περιμετρικά του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου αναμένεται να μετατραπεί σε φρούριο.

«Αστακός» η Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί «επιστρατεύονται» για τις μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη ο σιδερένιος φράχτης που χρησιμοποιήθηκε στο Σύνταγμα, αλλά και το όχημα εκτόξευσης νερού «Αίαντας» που διαθέτει η αστυνομία.

Τα πρωτοφανή σε μέγεθος αστυνομικά μέτρα προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις στον χώρο των συνδικάτων αλλά και στο κίνημα των Αγανακτισμένων, μέλη των οποίων μιλούν για «κινήσεις εντυπωσιασμού» της κυβέρνησης και της αστυνομίας, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα φόβου και να αποτραπεί στους πολίτες η κάθοδος στις μεγάλες διαδηλώσεις της Δ.Ε.Θ.

Και φέτος, εκτός των διμοιριών ΜΑΤ απ’ όλη την Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη θα φτάσουν δυνάμεις δικυκλιστών Δέλτα και ΔΙ.ΑΣ. από την Αθήνα. Στην είσοδο του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου και στην πλατεία μπροστά από τη νότια πύλη της ΔΕΘ αναμένεται να τοποθετηθούν τα κιγκλιδώματα που χρησιμοποιήθηκαν στο Σύνταγμα.

Απομακρύνουν τους κάδους, για να μην πυρποληθούν

Για λόγους ασφάλειας, λόγω των κινητοποιήσεων για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι κάδοι απορριμμάτων θα απομακρυνθούν από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης από 7 έως 11 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, οι κάδοι θα απομακρυνθούν από τις οδούς:

• Εγνατία από Γ' Σεπτεμβρίου έως την Αριστοτέλους
• Αγίας Σοφίας από Εγνατία έως Τσιμισκή
• Ν. Γερμανού
• Αγγελάκη
• Γ' Σεπτεμβρίου από Αγίου Δημητρίου έως Λεωφόρο Στρατού
• Εθνικής Αμύνης από Αγίου Δημητρίου έως Τσιμισκή
• Αγίου Δημητρίου από Αποστόλου Παύλου έως Γ' Σεπτεμβρίου
• Δρόμος ΑΧΕΠΑ

Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των οχημάτων

Στο πλαίσιο της έναρξης και λειτουργίας της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε από τη Τροχαία Θεσσαλονίκης ότι από τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων, στις οδούς Εθνικής Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Συντριβανίου και Εγνατία, από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι Γ΄Σεπτεμβρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα δυτικά της πόλης.

Οι διαδηλώσεις

Στις 18:00 το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου στο άγαλμα του Βενιζέλου έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΕΚΘ στην οποία θα συμμετέχουν και άλλοι φορείς και είναι συνήθως μία από τις πολυπληθέστερες πορείες. Το ΠΑΜΕ, από την πλευρά του, έχει δώσει το ραντεβού του στις 18:30 το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Αριστοτέλους και από εκεί μέσω κεντρικών οδών θα κινηθεί προς το χώρο της ΔΕΘ. Αντιεξουσιαστική κίνηση και αριστεριστές θα δώσουν και αυτοί το «παρών» με συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν περίπου στις 18:00 με 18:30 το απόγευμα σε Σιντριβάνι και Καμάρα.

Στο μεταξύ, οι «Αγανακτισμένοι», σε συνέλευσή τους, ψήφισαν υπέρ του αποκλεισμού της ΔΕΘ και για να πετύχουν το συγκεκριμένο εγχείρημα έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις σε τρία σημεία, στη ΧΑΝΘ, στο Σύστημα Προσκόπων και στην Εγνατία, στο ύψος του Παλέ ντε Σπορ. Στόχος τους είναι τα τρία αυτά μπλοκ να περικυκλώσουν τη ΔΕΘ, κάτι που ωστόσο φαντάζει αρκετά δύσκολο, καθώς αναμένεται όλη η περιοχή γύρω από την Εκθεση να είναι αποκλεισμένη από την ΕΛΑΣ. Μάλιστα, οι «Αγανακτισμένοι» έχουν απευθύνει κάλεσμα και στους φοιτητές, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν «ενισχύσεις» και από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως από Αθήνα, Κρήτη ακόμη και Πελοπόννησο.

Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες ταξί θα αποφασίσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας εάν τελικά θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ κάτι που προβληματίζει τους αστυνομικούς, καθώς μία ενδεχόμενη πορεία με οχήματα θα δημιουργήσει το απόλυτο χάος στο κέντρο της πόλης. Επίσης, την Παρασκευή, μία μέρα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθεί και η ένστολη διαμαρτυρία των Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος (zougla.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου