Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Το δραματικό παρασκήνιο της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες


Του Σωτηρη Nικα
Σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος έχει στείλει από τη Δευτέρα η Γερμανία, η οποία μάλιστα φέρεται να σχεδιάζει και «Σχέδιο Β» (plaB) σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα από τη δική της πλευρά έχει προειδοποιήσει το οικονομικό επιτελείο ότι εάν δεν βρει μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» του 2011, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, τότε δεν θα παρασχεθεί η 6η δόση.
Μέσα στο αρνητικό αυτό κλίμα, η Ευρωζώνη και ιδίως η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να συνεχίσει να κάνει τα «στραβά μάτια» για την Ελλάδα. Δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείτο δύο πηγές από την Ε. Ε., ανέφερε πως στη συνάντηση που έγινε την Δευτέρα μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η Γερμανία προειδοποίησε την Ελλάδα (που εκπροσωπούνταν από τον επικεφαλής του ΣΟΕ κ. Γ. Ζανιά) πως εάν δεν καταφέρει να πετύχει τους φετινούς στόχους για το έλλειμμα, υπάρχει και «Σχέδιο Β» (plaB) για τη χώρα. Πάντως, οι πηγές του πρακτορείου εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το εάν στο «Σχέδιο Β» περιλαμβάνεται και η χρεοκοπία της Ελλάδας.
Είναι πλέον σαφές ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης να επιδιώξει πολιτική διαπραγμάτευση για την αλλαγή του στόχου του ελλείμματος φέτος (προβλέπεται στο 7,6% του ΑΕΠ) με επιχείρημα τη βαθύτερη ύφεση, περισσότερο εξόργισε τους δανειστές μας, παρά βοήθησε την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εσπευσμένη ανακοίνωση των μέτρων περιορισμού του κράτους από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλο, προχθές.
Ωστόσο, ακόμα κι αυτές οι ανακοινώσεις, δεν φαίνεται να είναι αρκετές ώστε να εξομαλυνθούν πλήρως οι αντιδράσεις της Ευρωζώνης για την κυβερνητική απραξία των τελευταίων μηνών που οδήγησε στον εκτροχιασμό του ελλείμματος.
Η τρόικα υποστηρίζει πως το δημοσιονομικό «κενό» για φέτος (δηλαδή τα νέα μέτρα που απαιτούνται) είναι 1,7 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών υποστήριζε πως ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ και ότι θα καλυπτόταν από την καλύτερη και ταχύτερη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου (κατά 500 εκατ. ευρώ) και από τη λήψη νέων μέτρων (μείωση κάποιων δαπανών και εφαρμογή από φέτος μέτρων του 2012), επίσης κατά 500 εκατ. ευρώ.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αντιληφθεί ότι μάλλον θα χρειαστεί τελικά να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Για να καλυφθεί το ποσό αυτό, εκτός από τις παρεμβάσεις ύψους 1 δισ. ευρώ που είχαν ήδη υπολογιστεί, η κυβέρνηση θα προχωρήσει πλέον και σε νέα περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Πέραν αυτού, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εφαρμόσει από φέτος κάποια μέτρα του 2012, δημιουργώντας την ίδια στιγμή όμως ένα νέο «κενό» στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος του επόμενου χρόνου. «Κενό» που θα πρέπει να καλυφθεί και σε αυτήν την περίπτωση με νέα μέτρα. Πάντως, εκτιμάται ότι η απόδοση των μέτρων της εργασιακής εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου μέσα στο 2012 θα είναι μεγαλύτερη από την αρχικώς προβλεπόμενη, με αποτέλεσμα να καλυφθεί μέρος του «κενού» αυτού για το 2012.
Το ακριβές ύψος των νέων μέτρων που θα απαιτηθούν για φέτος, θα γίνει γνωστό όταν αποτιμηθεί με σαφήνεια και η απόδοση των μέτρων που ανακοινώθηκαν προχθές από τον κ. Βενιζέλο. Αυτό που έχει γίνει, όμως, γνωστό είναι ότι το υπουργείο Εργασίας θα χρειαστεί για φέτος πρόσθετη επιχορήγηση 400 εκατ. ευρώ για να μην κινδυνέψει η καταβολή των συντάξεων. Γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Η τρόικα προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής και θα περάσει εκ νέου από «κόσκινο» τις αποφάσεις της κυβέρνησης όταν θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πληροφορίες αναφέρουν πως έχει δηλώσει προς την ελληνική πλευρά ότι εάν δεν καθορίσει τα νέα μέτρα που θα καλύψουν το «κενό» του 1,7 δισ. ευρώ, τότε δεν θα παρασχεθεί η 6η δόση ύψους 8 δισ. ευρώ που ήταν προγραμματισμένο να εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου