Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Τη δική του Σίλικον Βάλεϊ αποκτά το Λονδίνο


 Μπορεί το Λονδίνο να ανταγωνιστεί τη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας δημιουργώντας το δικό της κέντρο καινοτομίας;

Δεν ζουν στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια, αλλά στο συννεφιασμένο και βροχερό Λονδίνο, ωστόσο διαθέτουν αυτοπεποίθηση και υπέρμετρη εργατικότητα. Νέοι εργαζόμενοι στο χώρο των νέων τεχνολογίων και των καινοτομιών παρουσιάζουν τη δουλειά της στην εκδήλωση Seedcamp Week 2011, υπό το βλέμμα των εταιρειών του χώρου, που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν. Πρόκειται για μία εκδήλωση που συνδυάζει τη δικτύωση, τον εταιρικό ανταγωνισμό και λύση προβλημάτων.
Εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί στο «Silicon Roundabout» του ανατολικού Λονδίνου. Μέχρι την έλευση του Web 2.0 η περιοχή του Old Street Roundabout ήταν μια άσχημη περιοχή και διαβόητη για το μεγάλο κυκλοφοριακό της πρόβλημα.
Τώρα όλα έχουν αλλάξει. Σε αυτή την ευτελή και μοδάτη περιοχή έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις τεχνολογίας, που ιδρύθηκαν μέσα στο 2011 αγνοώντας την οικονομική κρίση και ανταγωνιζόμενες τις καλύτερες εταιρείες του κόσμου.
Η εξέλιξη αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τη βρετανική κυβέρνηση. Ανακήρυξε το ανατολικό Λονδίνο ως «Tech City UK» και ελπίζει ότι η μαγεία της περιοχής θα εξαπλωθεί προς το Ολυμπιακό Χωριό στο Στράτφορντ, που βρίσκεται μόλις 6 χλμ. μακριά.
Η Tech City είναι μία από τις πιο ταχεία αναπτυσσόμενες περιοχές της Ευρώπης, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εταιρειών που έχουν τη βάση τους στο Old Street Roundabout έχουν διπλασιαστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Όπως επισημαίνουν και επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει, η περιοχή είναι ιδιαίτερα ελκυστική, προσφέροντας διασκέδαση και ψυχαγωγία. Υπάρχουν περισσότερες από 100 γκαλερί τέχνης και η προσφορά σε πολιτισμό είναι που κάνει την περιοχή τόσο ελκυστική για τους δημιουργικούς ανθρώπους.
Μείξη πολιτισμών
Το Λονδίνο είναι μία διασταύρωση της Ευρώπης με τη Β. Αμερική. Οι Αμερικανοί αισθάνονται εδώ άνετα, οι Ευρωπαίοι έρχονται για να γίνουν επιχειρηματίες, ενώ εδώ έρχονται και άνθρωποι από τη Μέση και την Άπω Ανατολή.
Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της νέας γενιάς επιχειρηματιών τεχνολογικών εταιρειών στο Λονδίνο είναι το κοινωνικό δίκτυο Mind Candy, στο οποίο περιλαμβάνεται και το παιχνίδι Moshi Monsters που απευθύνονται για παιδιά κάτω των 13 ετών.
Ο ιδρυτής του Mind Candy, Μάικλ Άκτον Σμιθ είναι βετεράνος του χώρου, καθώς ξεκίνησε την πρώτη εταιρεία τεχνολογίας της δεκαετία του 1990. Το πρώτο προϊόν του Mind Candy ήταν μία τεράστια εμπορική αποτυχία. Το Moshi Monsters ήταν το τελευταίο του επιχείρημα, χωρίς να τρέφει πολλές ελπίδες. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ήταν η σωστή κίνηση και σήμερα έχει περίπου 50 εκατομμύρια χρήστες.
Ο κ. Σμιθ επισημαίνει ότι αγαπάει το Λονδίνο και την ενέργεια που έχει. Τονίζει ότι πολλοί φίλοι του μετακομίζουν στο Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια, αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι προτιμάει να στήσει την επιχείρησή του στη βρετανική πρωτεύουσα.
Όπως υπογραμμίζει οι εταιρείες στο Λονδίνο έχουν ένα άρωμα διαφορετικό από τη Σίλικον Βάλεϊ. Πολλές εστιάζουν στις τέχνες, στο ντιζάιν ή τη μουσική. Εδώ όμως τίθεται το ερώτημα, αν πρόκειται για πραγματική ακμή ή για μία ακόμη φούσκα. Μπορεί το Λονδίνο να δημιουργήσει το δικό της Σίλικόν Βάλεϊ; Είναι η πραγματική πρόκληση της βρετανικής πρωτεύουσας και τους επιχειρηματίες της.
www.kathimeirni.grμε πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου