Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Χρυσοχοΐδης: «Προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης κινείται η χώρα»


 Συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη διαδικτυακή πύλη www.euractiv.com για το επιχειρηματικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Yπό τον τίτλο «Το επιχειρηματικό μας πρόγραμμα θα μεταμορφώσει την Ελλάδα» η διαδικτυακή πύλη www.euractiv.com δημοσιεύει συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με βασικό αντικείμενο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο Μ. Χρυσοχοϊδης αναφέρει ότι η λιτότητα είναι απαραίτητη αλλά όχι επαρκής και ότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα να μην παγιδευτεί από το δημοσιονομικό ζήτημα. Σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μειώσει το έλλειμμα και παραμένει σταθερή στις αποφάσεις της έχοντας ήδη μειώσει το έλλειμμα κατά 5% το 2010 ενώ τονίζει ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης προσθέτει ότι για να ξεπεράσει την κρίση, η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας αλλά και ένα πρόγραμμα οικονομικής αναζωογόνησης και ανάπτυξης. Αναφέρει ότι ήδη εφαρμόζεται μία εθνική στρατηγική ανάπτυξης για τον εμπορικό τομέα ενώ τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στον τομέα των εξαγωγών είναι εντυπωσιακά αφού υπήρξε μία θεαματική αύξηση κατά 11% το 2010 και 40.4% το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Ο Μ. Χρυσοχοϊδης σημειώνει ότι η πολιτική κινήτρων αλλάζει γρήγορα και ότι η χώρα μετακινείται προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου είναι περισσότερο από καλοδεχούμενη γιατί εκτός από την επίλυση του προβλήματος χρέους, θα επιφέρει ανάπτυξη μέσω της ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων και της απασχόλησης. Σημειώνει ότι σε αυτή την εναλλακτική επιλογή πρέπει να επικεντρωθούμε από εδώ και πέρα.
Σε ερώτηση γιατί θα πρέπει οι ξένοι επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπου το κλίμα δε είναι φιλικό προς τις επενδύσεις και έχουν να αντιμετωπίσουν γραφειοκρατία και απεργίες, ο υπουργός απαντά ότι δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από βιαστικές και επιφανειακές τηλεοπτικές εικόνες και αναλύσεις. Σημειώνει ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει με γρήγορο ρυθμό και η οικονομία μεταμορφώνεται ώστε να γίνει φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Η δημιουργία των one stop shops όπου μπορεί κανείς να προβεί στην έναρξη επιχειρήσεων σε μία ημέρα, η νέα νομοθεσία περί ανταγωνισμού, η νομοθεσία περί γρήγορων επενδύσεων άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ αποτελούν απτές ενδείξεις για την ταχεία και βαθιά αλλαγή που συντελείται στην Ελλάδα.
Σε ερώτηση εάν ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί και πάλι να αναπτυχθεί εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια, ο υπουργός απαντά ότι δεν θα κατέβαλε προσπάθειες εάν δεν το θεωρούσε δυνατό. Το πιο σημαντικό, τονίζει, είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε όλα τα μέτωπα. Σε ότι αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης, αυτό σημαίνει την προώθηση της στρατηγικής για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα, την ανάπτυξη των εξαγωγών, την «διεθνοποίηση» της ελληνικής οικονομίας, τη ριζική αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Συνοχής και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Σε ερώτηση για το πώς ο ίδιος αντιμετωπίζει τις απόψεις ορισμένων ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη και γιατί κάποιος θα πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη και πάλι στη χώρα, ο υπουργός απαντά ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική λύση για τη χώρα από την παραμονή της στην ευρωζώνη. Η ιστορική θέση της Ελλάδας, τονίζει, είναι στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. Αυτό είναι προς όφελος και της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα: οι μεν Έλληνες στο μέτωπο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και οι εταίροι μας στο πεδίο των απαραίτητων πρωτοβουλιών για ανάπτυξη της Ελλάδας. Ο Μ. Χρυσοχοϊδης τονίζει ότι χρειαζόμαστε μία Συμμαχία για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη και όχι την αναβίωση εθνικών εγωισμών.
Εξάλλου σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι ενώ η Ελλάδα ζητά την γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, η ίδια δέχεται κατηγορίες για καθυστερήσεις σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται να προωθήσει, ο υπουργός απαντά ότι έχουν υπάρξει προβλήματα αλλά η Ελλάδα έχει δεσμευθεί σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Τονίζει ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία που να έχει προωθήσει τόσες αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Καταλήγοντας, ο κ.Μ. Χρυσοχοΐδης τονίζει πως όταν τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για ανάπτυξη, τότε η Ελλάδα θα διαθέτει το περιθώριο χρόνου που χρειάζεται για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να καταστήσει την οικονομία της πραγματικά παραγωγική.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου