Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ο σημαντικός ρόλος του κ. Λίπτον

Αυξημένο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη θα έχει ο νέος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος αναλαμβάνει από σήμερα τα νέα του καθήκοντα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ο 57χρονος διδάκτορας Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εργάσθηκε και στο παρελθόν στο ΔΝΤ για οκτώ χρόνια, ενώ διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’90, στην κυβέρνηση Κλίντον. Στον Λευκό Οίκο ήταν μέχρι πριν από ένα μήνα ειδικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα και συμμετείχε στα Συμβούλια Εθνικής Ασφαλείας και Εθνικής Οικονομίας, όπου ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, και άρα διαθέτει βαθιά γνώση του ζητήματος. Στο ΔΝΤ αναμένεται να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο από τον προκάτοχό του και να αξιοποιήσει τους διαύλους επικοινωνίας που διαθέτει με τον Λευκό Οίκο, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι θα υπάρξει στενότερη συνεργασία του Ταμείου με την κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο κ. Λίπτον εντάχθηκε στο δυναμικό του ΔΝΤ πριν από ένα μήνα ως ειδικός σύμβουλος της κυρίας Λαγκάρντ και θα αντικαταστήσει τον νυν αναπληρωτή διευθυντή, Τζον Λίπσκι, που αποχώρησε χθες. Tου Aθανασιου Eλλις

Πρώην στέλεχος του ΔΝΤ που τον γνωρίζει προσωπικά τον περιέγραψε ως άνθρωπο υψηλής ευφυΐας, αυστηρό και αποτελεσματικό. Από την πλευρά της, αναφερόμενη στον νέο αναπληρωτή της, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι «συνδυάζει διεθνή γνώση, εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στη χάραξη δημόσιας πολιτικής, όπως και μια αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση οικονομικών κρίσεων». Στη σημερινή συγκυρία το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό.

Η προσωπική εμπλοκή του Ντέιβιντ Λίπτον θα γίνει αισθητή στη συνεργασία του ΔΝΤ με την Ευρωζώνη αλλά και στην πορεία του ελληνικού προγράμματος, και με δεδομένες τις πιέσεις που έχει ασκήσει η Ουάσιγκτον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπέρ μιας ταχείας και συνολικής διευθέτησης της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κρίσης, η παρουσία του μπορεί να αποβεί χρήσιμη για την Αθήνα. Υπό αυτό το πρίσμα ενδείκνυται η δημιουργία μιας στενής σχέσης συνεργασίας μαζί του, κυρίως από τον υπουργό Οικονομικών που χειρίζεται σε καθημερινή βάση το ζήτημα, αρχής γενομένης από την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον και στην οποία θα συμμετάσχει ο κ. Βενιζέλος.

Η έγκριση της 6ης δόσης του δανείου και η προοπτική νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας θα συζητηθούν στο Δ.Σ. του Ταμείου όχι στις 15 του μηνός όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά προς το τέλος του μηνός. Η πληθωρική προσωπικότητα του φιλικά διακείμενου προς την Ελλάδα Ντομινίκ Στρος-Καν οριοθετούσε το πλαίσιο της συζήτησης και δημιουργούσε στεγανά. Η «απώλεια» του πρώην γενικού διευθυντή, με τον οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός διατηρούσε προσωπική σχέση από το παρελθόν, έχει εκ των πραγμάτων δημιουργήσει ένα κενό. Είναι αυτονόητο ότι μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και τη νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, την οποία ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στην έδρα του Ταμείου στις 20 Σεπτεμβρίου. Η στάση που θα τηρήσουν η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Λίπτον στη συζήτηση για τον δανεισμό της Ελλάδας και ο τρόπος που θα χειρισθούν τις αντιδραστικές φωνές της Βραζιλίας και άλλων μελών του Δ.Σ. θα επηρεάσουν σημαντικά τη συνέχεια. Από την πλευρά της Ελλάδας, απαιτείται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αλλά με δεδομένες τις αδυναμίες και τις διαφαινόμενες παρεκκλίσεις, στις λεπτές φάσεις που θα ακολουθήσουν αποκτά ιδιαίτερη σημασία η διασφάλιση της προσωπικής στήριξης από την ηγεσία του Ταμείου, τόσο από τη γενική διευθύντρια όσο και τον αναπληρωτή της.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_3_01/09/2011_454497

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου