Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Αποκεφαλίζεται ο πρόεδρος της Standard & Poor's

Την υποβάθμιση της ζωής του φαίνεται πως έκανε ο πρόεδρος της Standard & Poor's Ντίβεν Σάρμα, ο οποίος απομακρύνεται από την ηγεσία του οίκου αξιολόγησης λίγες ημέρες μετά την ιστορική υποβάθμιση της αξιολόγησης των Ηνωμένων Πολιτειών από ΑΑΑ σε ΑΑ+.

Η McGraw-Hill Cos., μητρική εταιρεία της S&P's, ανακοίνωσε ότι τον ηλικίας 55 ετών Σάρμα θα αντικαταστήσει στην προεδρία του οίκου ο ηλικίας 53 ετών διευθυντής λειτουργιών της Citibank ΝΑ Ντάγκλας Πίτερσον.


Ο Σάρμα θα αποχωρήσει από την S&P's «για να εκμεταλλευθεί άλλες ευκαιρίες», όπως σημείωσε η μητρική εταιρεία, στα τέλη του τρέχοντος έτους. Ουσιαστικά η απομάκρυνσή του, ωστόσο, είναι άμεση, αφού ο Πίτερσον θα τον αντικαταστήσει στην προεδρία στις 12 Σεπτεμβρίου και το διάστημα που μεσολαβεί έως τα τέλη του έτους ο Σάρμα «θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στον κλάδο αναθεώρησης στρατηγικής» του διεθνούς οίκου.

Τη μεγάλη αναθεώρηση της στρατηγικής της Standard & Poor's την πέτυχε, πάντως, ο Ντίβεν Σάρμα στις 5 Αυγούστου, όταν επί της δικής του προεδρίας συνέβη το ανήκουστο, να χάσουν δηλαδή οι ΗΠΑ το τριπλό Α της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχε προαναγγελθεί και γι' αυτό μάλιστα ο εδρεύων στη Νέα Υόρκη οίκος είχε κατηγορηθεί τον περασμένο Απρίλιο από την αμερικανική Γερουσία ότι με την στάση του επιδεινώνει την κρίση χρέους των ΗΠΑ.

Στην πρωτοφανή υποβάθμιση των ΗΠΑ άσκησε κριτική και ο εμβληματικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αξιολογούνται όχι με τριπλό αλλά με... τετραπλό Α! Ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε απέτρεψε τους άλλους δύο οίκους (Moody's και Fitch) να προχωρήσουν κι αυτοί σε υποβαθμίσεις των ΗΠΑ όπως συνηθίζουν να κάνουν σε άλλες περιπτώσεις.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=416070&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου