Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ταμείο 100 δισ. δολ. για να «πέσει» το γεν

Τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου με «προίκα» 100 δισ. δολάρια που θα έχει ως σκοπό να βοηθήσει τις ιαπωνικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που έχουν στις διεθνείς αγορές εξ αιτίας του ισχυρού γεν ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του Τόκιο.

Η απόφαση ήταν οιονεί αναμενόμενη από τις αγορές, που περιμένουν άλλωστε κι άλλες παρεμβάσεις για την αποδυνάμωση του γεν. Διότι η ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου κυμαίνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

«Θέλουμε να δείξουμε την ισχυρή βούλησή μας να δράσουμε σε περίπτωση που συνεχιστεί η ισχυροποίηση του γεν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα. Ο ιάπωνας υπουργός και η κυβέρνησή του δέχονται εδώ και μήνες ισχυρές πιέσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας που διαπιστώνει ότι η ισχυροποίηση του εθνικού νομίσματος στις αγορές συναλλάγματος πλήττει τις εξαγωγές τους καθιστώντας όλο και πιο ελκυστικά τα ανταγωνιστικά προϊόντα. Σημειωτέον ότι η οικονομία της Ιαπωνίας είναι κατ' εξοχήν εξαγωγική.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η διάθεση 100 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία του νέου αυτού Ταμείου θα βοηθήσει ώστε να υποχωρήσει η ισοτιμία του γεν. «Κατ' αρχάς αν τα κονδύλια του Ταμείου χρησιμοποιηθούν για την επέκταση των ιαπωνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, τότε θα βοηθήσει στην εξασθένηση του γεν», δήλωσε στο BBC ο Τακούζι Οκούμπο, επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale στην Ιαπωνία.

Στις αρχές Αυγούστου η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και η κυβέρνηση είχαν κάνει συγχρονισμένες παρεμβάσεις στις διεθνείς αγορές για να ανακόψουν την ανατίμηση του νομίσματος.

Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων αυτών, που συνίστανται συνήθως σε πωλήσεις γεν και αγορές δολαρίων και άλλων νομισμάτων, δεν αποφέρουν τα ποθητά αποτελέσματα λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, που αυξάνει την παγκόσμια ζήτηση για γεν.

Το ιαπωνικό νόμισμα συγκαταλέγεται μεταξύ των «ασφαλών καταφυγίων», στα οποία καταφεύγουν οι επενδυτές για να διαφυλάξουν τα κεφάλαιά τους σε περιόδους οικονομικών αβεβαιοτήτων.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=416224&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου