Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Στα ύψη το ευρώ από υπαινιγμούς Ρεν για ευρωομόλογο

Ισως οι Βρυξέλλες ζητήσουν τη νομοθετική προπαρασκευή για την έκδοση ευρωομολόγων

Μεταστροφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - έστω και με επιφυλάξεις και αστερίσκους - στο ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων αλλάζει το κλίμα στις αγορές συναλλάγματος, δίνοντας ισχυρή ώθηση στο ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα εκτινάχθηκε από τα 1,4290 στα 1,4425 δολάρια μόλις έγινε γνωστή γραπτή απάντηση του αρμοδίου για Οικονομικά και Νομισματικά θέματα επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν σε ερώτηση βουλευτή του Ευρωκοινοβουλίου ότι με την οποία ο οιονεί υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προτείνει η Επιτροπή την προετοιμασία νομοθετικού πλαισίου για την έκδοση ευρωομολόγων.

«Η Επιτροπή μελετά την υποβολή προτάσεων για τη νομοθετική ρύθμιση της έκδοσης ευρωομολόγων. Τα κοινά αυτά ομόλογα θα έχουν ως στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την ενδυνάμωση της σταθερότητας του ευρώ στις αγορές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ολι Ρεν χωρίς να δώσει ούτε χρονοδιάγραμμα για την πρωτοβουλία αυτή, ούτε να παραπέμψει σε κάποιο συναφές σχέδιο οδηγίας. Επίσης σημειώνει ότι για την προώθηση του νομοθετικού πλαισίου που θα προβλέπει την έκδοση ευρωομολόγου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Η απάντηση του φινλανδού επιτρόπου έχει ημερομηνία 12 Αυγούστου, προηγείται δηλαδή κατά τέσσερις ημέρες της γαλλογερμανικής συνάντησης κορυφής στο Παρίσι, κατά την οποία Μέρκελ και Σαρκοζί απέρριψαν εκ νέου την προοπτική έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου. Στις αρχές του έτους η Κομισιόν συντασσόμενη με την γραμμή του Βερολίνου είχε ρητώς απορρίψει την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου, που προωθούν οι κυβερνήσεις υπερχρεωμένων κρατών της νότιας Ευρώπης (της ελληνικής και της ιταλικής συμπεριλαμβανομένων) αλλά και οι φεντεραλιστικών αντιλήψεων κυβερνήσεις του Βελγίου και του Λουξεμβούργου. «Η μεταστροφή της ΕΕ κλιμακώνει τις πιέσεις προς τη Γερμανία προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις της σε μια τέτοια προοπτική», εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg.

Επιπτώσεις στις αγορές

Το ευρώ εκτός από την θεαματική ανάκαμψή του έναντι του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,3% έναντι του γεν και έναντι συνολικά 10 εκ των 16 νομισμάτων με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στον κόσμο. Η γνωστοποίηση της επιστολής Ρεν είχε σημαντικές επιπτώσεις και στις αγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης - τo spread του 10ετούς ισπανικού ομολόγου έναντι του γερμανικού υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,85%.

Τα ομόλογα της γερμανικής κυβέρνησης, πάντως, όπως και της αμερικανικής, εξακολουθούν να προσελκύουν μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, καθώς οι επενδυτές τα αποσύρουν από τις πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις και σπεύδουν να καλυφθούν στα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» προκειμένου να προστατευθούν από το ενδεχόμενο μιας νέας διολίσθησης της παγκόσμιας οικονομίας στην ύφεση και - εν προκειμένω στην Ευρώπη - ενός μεγάλου πιστωτικού κραχ που θα «στέγνωνε» τις ευρωπαϊκές τράπεζες από ρευστό.

Οι τραπεζικές μετοχές - όπως άλλωστε και οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων - περιόρισαν κάπως τις πρωινές απώλειές τους, αλλά παραμένουν σε σαφώς αρνητικό έδαφος, έπειτα μάλιστα από το πτωτικό ξεκίνημα της Wall Street. Ετσι, το Λονδίνο στις 17.00' ώρα Ελλάδος είχε περιορίσει τις απώλειές του στο 0,99%, το Παρίσι στο 1,39% και η Φραγκφούρτη στο 2,28%. Στη Νέα Υόρκη έπειτα από ένα ημίωρο συναλλαγών ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,78%, ο S&Ρ 500 κατά 0,56% και ο Nasdaq κατά μόνο 0,14%.

Οι σαφώς μικρότερες απώλειες του Nasdaq συγκρινόμενες με τη θεαματική ανάκαμψη του Brent στο Λονδίνο αποκαλύπτουν τον τρόπο αντίδρασης των πιο κερδοσκοπικών (αλογομούρικων στην αργκό) επενδυτικών funds. Διότι η αγορά του Nasdaq αντιδρά με έναν τρόπο πιο «υπερβολικό» ή υπερευαίσθητο ή τέλος πάντων με έναν τρόπο που δεν βρίσκεται σε αντιστοιχία με το ειδικό βάρος μιας είδησης που «πέφτει» στην αγορά. Η λονδρέζικη αγορά πετρελαίου, ως γνωστόν, από το περασμένο καλοκαίρι αποτελεί προνομιακό τόπο σορταρίσματος των όπου γης κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Την προτιμούν σαφώς από την αγορά της Νέας Υόρκης, όπου το αργό περιόρισε τις μεγάλες απώλειες του πρωινού και υποχωρούσε το απόγευμα κατά μόνο 33 σεντς (συγκριτικά με το χθεσινοβραδινό κλείσιμο) στα 82,05 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα η τιμή του αργού είχε υποχωρήσει στα 79,17 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο το Brent εκτινάχθηκε από τα 105,06 στα 107,78 δολάρια το βαρέλι, ξεπερνώντας κατά 78 σεντς την τιμή κλεισίματος της Πέμπτης.

Μικρή ήταν η υποχώρηση της τιμής του χρυσού από τα υψηλότερα της ημέρας και όλα δείχνουν ότι η αγορά χρυσού οδεύει προς νέα ύψη ρεκόρ. Συγκεκριμένα, η τιμή του ευγενούς μετάλλου ενισχυόταν το απόγευμα στα 1.857,6 δολάρια η ουγκιά (κέρδιζε 33,8 δολάρια από την χθεσινοβραδινή τιμή κλεισίματος στο Λονδίνο). Εντός της ημέρας όμως η τιμή της ουγκιάς είχε αγγίξει τα 1.878,15 δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου