Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Η αναζήτηση ευρεσιτεχνιών δίνει νέα ώθηση στις συμφωνίες του τεχνολογικού τομέα

Η προσφορά της Google για εξαγορά της Motorola Mobility έναντι 12,5 δισ. δολαρίων έχει προκαλέσει αίσθηση στον επιχειρηματικό χώρο, όχι μόνο για την ιδιαίτερα υψηλή εκτίμηση της τιμής της μετοχής της Motorola, αλλά και για το ότι η Google δικαιολόγησε την απόφασή της επισημαίνοντας τον πακτωλό ευρεσιτεχνιών που έχει καταθέσει η αμερικανική εταιρία.

Σήμερα, άλλες εταιρίες με σημαντικές τοποθετήσεις στην κινητή τηλεφωνία, όπως οι Alcatel-Lucent, Kodak, Research in Motion και Nokia, έχουν μπει στο στόχαστρο ως πιθανοί στόχοι συμβολαίων εκμετάλλευσης ευρεσιτεχνιών ή ακόμη και εξαγοράς.

«Η συμφωνία της Motorola υπήρξε τεκτονικό γεγονός και αυτό ενισχύει τις προβλέψεις για το κόστος άλλων ανάλογων κινήσεων», λέει ο ειδικός Ρόναλντ Λόρι. «Παλιά κανείς δεν έδινε σημασία στις ευρεσιτεχνίες, σήμερα έχουν αναδειχθεί σε νέο νόμισμα», λέει ο Αλεξάντερ Πολτόρακ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας αξιολόγησης ευρεσιτεχνιών General Patent Company.

Τον περασμένο μήνα, η Google αγόρασε από τη Nortel ευρεσιτεχνίες αξίας 4,5 δισ. δολαρίων. Ο κ. Λόρι, που υπήρξε σύμβουλος της αγοράς αυτής, λέει ότι υπολόγιζε οι ευρεσιτεχνίες να κοστίσουν μεταξύ 500 εκατ. και 700 εκατ. δολάρια. «Το τελικό ποσόν εξπεληξε τους πάντες», λέει ο Λόρι.

Οι ευρεσιτεχνίες υψηλής τεχνολογίας, που δεν απασχολούσαν σχεδόν κανέναν παλαιότερα, έχουν καταστεί επίζηλα επενδυτικά προϊόντα. Οι αγοραπωλησίες ευρεσιτεχνιών αυξήθηκαν σημαντικά φέτος, ιδιαίτερα στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, λόγω της αυξημένης σημασίας του κλάδου. Η Google διαθέτει μία από τις μικρότερες «συλλογές» ευρεσιτεχνιών του τομέα κινητής τηλεφωνίας, με μόλις 317, κατατεθειμένες και αιτήσεις προς έγκριση. Οι Microsoft και Nokia, αντίθετα, διαθέτουν χιλιάδες. Η έλλειψη αυτή προκάλεσε την επιθετική αγορά από τη Google.

Παρά ταύτα, ανησυχίες παραμένουν ότι οι εταιρίες αγοράζουν έναντι υπερβολικού τιμήματος τις ευρεσιτεχνίες αυτές, χωρίς να έχουν εξετάσει προσεκτικά τί ακριβώς αγοράζουν.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από The New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου