Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Τρόμος για ευρωπαϊκή «Lehmann» στις αγορές

Η φήμη ότι μία ευρωπαϊκή τράπεζα θέλησε να αντλήσει 500 εκ. δολάρια από τη διατραπεζική αγορά και επειδή δεν τα κατάφερε απευθύνθηκε για δανεισμό στην ΕΚΤ, οδήγησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε πτώση-σοκ

Τριγμούς και πανικό στα χρηματιστήρια έσπειρε χθες η φήμη που κυκλοφόρησε ότι μία ευρωπαϊκή τράπεζα θέλησε να αντλήσει 500 εκατ. δολάρια από τη διατραπεζική αγορά και επειδή δεν τα κατάφερε απευθύνθηκε για δανεισμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μόλις διαδόθηκε η φήμη ξύπνησαν οι φόβοι για μία ευρωπαϊκή "Lehmann Brothers".
Επιπλέον κυκλοφόρησαν φήμες και προήλθαν από Αμερικανούς μπρόκερς, που έλεγαν ότι μία ιταλική τράπεζα βρίσκεται στο κόκκινο δηλαδή στα πρόθυρα του λουκέτου.
Η αδυναμία δανεισμού της ευρωπαϊκής τράπεζας ξύπνησε τις μνήμες του παρελθόντος και έφερε τους επενδυτές στην εποχή της Lehmann Brothers, που η μία τράπεζα δεν εμπιστευόταν την άλλη, με αποτέλεσμα να σταματήσει ο δανεισμός μεταξύ τους. Eνα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο των δυσκολιών στη διατραπεζική είναι το επιτόκιο ημέρας euribor που δανείζονται οι τράπεζες. Εφθασε στα επίπεδα που ήταν όταν έσκασε η Lehmann Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.
Οι φήμες αλλά και οι φόβοι για το μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε πτώση-σοκ και τους επενδυτές να κάνουν... άλμα στο κενό.
Το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης άνοιξε... την πόρτα που οδηγεί στην κόλαση και παρέσυρε και τις υπόλοιπες αγορές.

Ο δείκτης DAX ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί έως 7%. Το μέγεθος της βουτιάς δεν άφηνε περιθώρια σε κανέναν επενδυτή που παρακολούθησε το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης να πράξει κάτι διαφορετικό. Ο δείκτης CAC-40 του Παρισιού ακολούθησε τα χνάρια του DAX σημειώνοντας ενδοσυνεδριακές απώλειες έως 6,8%.
Το κύμα πανικού μεταδόθηκε σαν "μικρόβιο" σε όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε στη δίνη των ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα ο Γ.Δ. να σημειώσει απώλειες ύψους 3,38% στις 976,62 μονάδες.

Πέφτουν οι ρυθμοί της παγκόσμιας ανάπτυξης
Χρηματιστές και αναλυτές που δεν είχαν φθάσει στα αυτιά τους οι φήμες αναζητούσαν τα αίτια της απότομης βουτιάς του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης μέσα από την ειδησεογραφία που μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία, τα οποία όμως δεν είχαν δημοσιεύσει κάποια αρνητική είδηση αναλόγου μεγέθους με την απρόσμενη πτώση των αγορών.
Οι αναλυτές που ήταν αποδέκτες της έκθεσης της Morgan Stanley προσπάθησαν να δώσουν μία εξήγηση για το φαινόμενο της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων που έβλεπαν μπροστά τους.
Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου εκτίμησαν ότι οι ρυθμοί της παγκόσμιας ανάπτυξης θα περιορισθούν στο 3,9% από 4,2% που ήταν οι αρχικές προβλέψεις.

Η προσδοκία για μικρότερη ανάπτυξη είχε μετατραπεί σε ύφεση για τους επενδυτές, οι οποίοι σαν "τρελοί" έτρεχαν να σωθούν από το κακό που τους βρήκε. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο όλες οι αγορές συζητούσαν την επερχόμενη ύφεση που θα πλήξει την Ευρώπη, την Ασία και στη συνέχεια θα περάσει και στην αμερικανική οικονομία, η οποία μπήκε στο κάδρο των αρνητικών ειδήσεων της ημέρας, εξαιτίας και της απρόσμενης πτώσης που παρουσίασαν οι πωλήσεις κατοικιών κατά 3,5% τον περασμένο Ιούλιο.
Τα σενάρια της καταστροφής έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσα από τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και όλοι παρακολουθούσαν την κατρακύλα των αγορών.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκανε βουτιά 5,82%, ο CAC-40 5,48%, ο FTSE-100 4,49%. Η απαισιοδοξία των Ευρωπαίων επενδυτών έφθασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στη Γουόλ Στριτ. Στις 21:00 ώρα Ελλάδος ο Ντάου Τζόουνς έπεφτε 3,90% και ο S&P 500 έχανε 4,5%.
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στα ύψη τα 5ετή CDS
Τις τελευταίες ημέρες τα 5ετή CDS των "προβληματικών" οικονομιών της Ευρωζώνης έχουν πάρει την... ανιούσα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των αναλυτών για επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, από τη στιγμή που δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια... πειστική λύση στην κρίση χρέους.
Ούτε η συνάντηση κορυφής μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί άλλαξε το κλίμα στις αγορές (ιδιαίτερα της Ευρώπης), καθώς παραπέμφθηκε στις... καλένδες η "πολυπόθητη" (από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών) λύση του ευρωομολόγου.
Ειδικότερα, τα ελληνικά 5ετή CDS οδεύουν και πάλι προς τις 2.000 μονάδες βάσης, με τα πορτογαλικά να κυμαίνονται γύρω στις 863 μ.β., τα ιρλανδικά στις 774,63 μ.β., τα ισπανικά στις 355,46 μ.β. και τα ιταλικά στις 343,29 μονάδες βάσης.
Στην αγορά των ομολόγων, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund ενισχυόταν χθες το απόγευμα στις 1.391 μονάδες βάσης, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 2,04%.
Παράλληλα, ανοδικά κινούνταν και οι αποδόσεις των ομολόγων των άλλων "προβληματικών" χωρών της Ευρωζώνης, με το ιρλανδικό spread να φθάνει τις 766 μονάδες βάσης (+8,52), το πορτογαλικό στις 841 μ.β. (+2,97), το ισπανικό στις 290 μ.β. (+3,57) και το ιταλικό στις 287 μ.β. (+14,73).

Νίκος Θεοδωρόπουλος

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63315102

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου