Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Φυλετική βία στη Μόσχα

Αυστηρό μήνυμα Μεντβέντεφ σε όσους απειλούν τη σταθερότητα

The New York Times

Μετά το ξέσπασμα φυλετικής βίας στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι εθνοτικές επιθέσεις «απειλούν τη σταθερότητα του κράτους» και ζήτησε από τις Αρχές «να χρησιμοποιήσουν όλες τις εξουσίες και τις μεθόδους που προβλέπονται από τον νόμο». Η αυστηρή δήλωση του Μεντβέντεφ, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ήταν μια προσπάθεια κατευνασμού των εντάσεων που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο, χιλιάδες νέοι μαζεύτηκαν κοντά στην Κόκκινη Πλατεία και εξαπέλυσαν επιθέσεις τόσο εναντίον των αστυνομικών όσο και εναντίον μελαχρινών περαστικών που έμοιαζαν να κατάγονται από την κεντρική Ασία και τον Καύκασο. Εν συνεχεία, η αστυνομία ανέφερε σωρεία ξυλοδαρμών και μαχαιρωμάτων μη Ρώσων, με δράστες συχνά ομάδες νέων.

Τις ταραχές πυροδότησε ο μοιραίος πυροβολισμός, την περασμένη εβδομάδα, του 28χρονου φιλάθλου Γεγκόρ Σβιρίντοφ από μετανάστη του βορείου Καυκάσου. Ενα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως νεαρών με καλυμμένα τα πρόσωπα, σταμάτησε την κυκλοφορία έξω από το Κρεμλίνο για δύο ώρες, το Σάββατο, φωνάζοντας «η Ρωσία στους Ρώσους» και «η Μόσχα στους Μοσχοβίτες».

Αναψαν φωτιές και κροτίδες και, όπως φαίνεται από βιντεοσκοπημένες εικόνες, υποχρέωσαν τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να οπισθοχωρήσουν. Πάνω από 60 άτομα συνελήφθησαν και 30 χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, ανάμεσά τους αξιωματούχοι της αστυνομίας με εγκαύματα. Παρόμοια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, όπου η αστυνομία συνέλαβε 80 άτομα που κυμάτιζαν ρωσικές αυτοκρατορικές σημαίες και εικόνες του Σβιρίντοφ.

Νεαροί διέκοψαν επίσης την κυκλοφορία, την Κυριακή, στην πόλη Ροστόφ, σε μια διαδήλωση για έναν άλλο θάνατο, φωνάζοντας «το Ροστόφ είναι ρωσική πόλη» και «ένας για όλους και όλοι για έναν», ένα σύνθημα που ακουγόταν όλη την εβδομάδα στη Μόσχα. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του νεκρού φοιτητή, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα στα χέρια ενός συμφοιτητή του από τη Δημοκρατία της Ιγκουσετίας, στο βόρειο Καύκασο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η βία προκάλεσε σοκ, παρότι ακολούθησε μετά μία εβδομάδα κλιμακούμενων διαδηλώσεων από ποδοσφαιρόφιλους, ο φανατισμός των οποίων μπορεί να λάβει εθνικιστικές διαστάσεις. Κορυφαίος αξιωματούχος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο αρχιερέας Βσεβολόντ Τσάπλιν, προειδοποίησε ότι «μπορεί να ξεσπάσουν μαζικές αιματηρές εθνοτικές συγκρούσεις», εκτός και αν οι Αρχές αναλάβουν δράση και κατευνάσουν την ένταση μεταξύ των διαφόρων ομάδων.

«Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μαζί και πρέπει να κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό», είπε ο πατήρ Τσάπλιν σε σχόλιά του που μετέδωσε το Ιντερφάξ. Οι ταραχές ξέσπασαν δύο εβδομάδες μετά την επιλογή της Ρωσίας ως οικοδέσποινας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι Αρχές προσπάθησαν να κατευνάσουν την οργή του πλήθους εντυπωσιάζοντας πολλούς παρατηρητές, καθώς διεξήγαν διαπραγματεύσεις με τους διαδηλωτές που εμπόδιζαν την κυκλοφορία αντί να τους μετακινήσουν διά της βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου