Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Πλήρης «θατσεροποίηση» Οι Βρετανοί είναι πιο εχθρικοί με το κράτος πρόνοιας απ’ ό,τι το 1980

Οι Βρετανοί είναι πιο εχθρικοί με το κράτος πρόνοιας απ’ ό,τι το 1980

The Guardian

Η Βρετανία είναι σήμερα πιο θατσερική κοινωνία απ’ όσο ήταν όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ κυβερνούσε τη χώρα, καθώς η κοινή γνώμη είναι πιο εχθρική απέναντι στο κράτος πρόνοιας και την αναδιανομή του πλούτου απ’ ό,τι ήταν τη δεκαετία του 1980. Η συμπάθεια προς όσους λαμβάνουν επιδόματα πρόνοιας έχει εξανεμιστεί τα τελευταία 20 χρόνια, όπως άλλωστε συνέβη και με την υποστήριξη για πολιτικές αναδιανομής διά της φορολόγησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας Ερευνας Κοινωνικών Πεποιθήσεων, οι πιο δραματικές αλλαγές στις ερωτήσεις που δίνονται στα παραπάνω ζητήματα έλαβαν χώρα την περίοδο της κυβέρνησης των Εργατικών.

Την ίδια στιγμή, η ικανοποίηση των πολιτών από τις παροχές υγείας και παιδείας την περίοδο της Εργατικής διακυβέρνησης αυξήθηκε σημαντικά, γεγονός που γεννά το ερώτημα για ποιο λόγο ο Γκόρντον Μπράουν δεν κατέβηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου με κυρίαρχο σύνθημα τα επιτεύγματα των Εργατικών στην κοινωνική πολιτική.

Επίσης, δεν αποκλείεται οι περικοπές που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση να προκαλέσουν την οργή των πολιτών, αφού θα δουν να υπονομεύονται υπηρεσίες από τις οποίες σήμερα είναι ικανοποιημένοι. Η ετήσια Ερευνα Κοινωνικών Πεποιθήσεων διεξάγεται κάθε χρόνο από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών της Βρετανίας από το 1983, σε δείγμα 3.500 ατόμων. Φέτος, η έρευνα δίνει το πόρισμά της για τα 13 χρόνια διακυβέρνησης των Εργατικών. Η γενική διευθύντρια του βρετανικού ΕΚΚΕ σημειώνει ότι «η έρευνα καταδεικνύει πως το έθνος βρίσκεται σε σταυροδρόμι μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, εξ ου και δεν αποτελεί έκπληξη που οι εκλογές δεν ανέδειξαν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Από τη μία πλευρά, οι πολίτες γίνονται πιο σκληροί στο θέμα του κοινωνικού κράτους και από την άλλη υποστηρίζουν τις επενδύσεις στην υγεία και την παιδεία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1991, το 58% των πολιτών θεωρούσε ότι πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα, ενώ το 2009 το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 27%. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (51%) απαντούσαν ότι υποστηρίζουν πολιτικές που αναδιανέμουν το εισόδημα από τους πλούσιους στους φτωχούς το 1989, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 36%. Ταυτόχρονα όμως, η ανησυχία της κοινής γνώμης για τις οικονομικές ανισότητες έχει αυξηθεί, με το 78% των πολιτών να απαντά ότι το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς είναι πολύ μεγάλο. Η ικανοποίηση από τη λειτουργία του βρετανικού ΕΣΥ έχει διπλασιαστεί από το 1997, όταν οι Εργατικοί ανέλαβαν την εξουσία (από 34% σε 64%). Επιπλέον, η εμπιστοσύνη στο εκπαιδευτικό σύστημα έχει αυξηθεί από το 56% το 1996 σε 73%, το 2008.

Αντίθετη είναι η πορεία της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, αφού 4:10 Βρετανούς απαντούν ότι οι πολιτικοί «σχεδόν ποτέ δεν θέτουν ως προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον», τη στιγμή που μόλις 1: 10 απαντούσε το ίδιο τη δεκαετία του 1980. Ανάλογη είναι και η εικόνα για τους τραπεζίτες. Το 1983, το 90% του πληθυσμού απαντούσε ότι οι τράπεζες, που θεωρούνταν θεσμός πιο αξιόπιστος και από το BBC και την αστυνομία, διοικούνταν ορθά. Σήμερα, μόλις 19% απαντά το ίδιο, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη στον Τύπο βρίσκεται στο 39% και στα συνδικάτα στο 35%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου