Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Αποψη: Η επένδυση στη Δικαιοσύνη είναι παραγωγική

Του Γεωργιου Φαλτσετου*

Το σοβαρότερο πρόβλημα της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι διαχρονικά η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων. Οι λόγοι που την προκαλούν, σε ό,τι αφορά τη διοικητική δικαιοσύνη, μπορούν να συνοψισθούν στους ακόλουθους: Η γραφειοκρατική και αναποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, που δημιουργεί δικαστικές εκκρεμότητες, αντί να τις κλείνει. Η συνεχής μεταφορά υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια χωρίς να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα υποδομής για να αντιμετωπιστεί ο όγκος των υποθέσεων. Η έλλειψη ή ανεπάρκεια των αναγκαίων υποδομών, η πολυνομία και η υπερβολική χρήση ενδίκων μέσων από το Δημόσιο καθώς και η ελλιπής χρηματοδότηση της Δικαιοσύνης, που βρίσκεται πάντα στα τελευταία σκαλοπάτια των προϋπολογισμών.

Η Πολιτεία αντιμετωπίζει, συνήθως, τη Δικαιοσύνη ως μία αντιπαραγωγική δημόσια υπηρεσία. Τούτο όμως είναι αναντίστοιχο προς τον δικαιοδοτικό ρόλο της Δικαιοσύνης και αφετέρου προς τις ανάγκες της οικονομίας. Γιατί η επένδυση στη Δικαιοσύνη όχι μόνο δεν είναι αντιπαραγωγική, αλλά αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα της πραγματικής οικονομίας.

Και αυτό γιατί η παράταση της εκκρεμότητας υποθέσεων που αφορούν υπαλλήλους, όπως μετατάξεις, απολύσεις προαγωγές, και μάλιστα υψηλόβαθμων, οδηγεί σε απορρύθμιση την ήδη χωλαίνουσα δημόσια διοίκηση. Αλλωστε, οι απαιτήσεις των πολιτών κατά του Δημοσίου που δεν εκκαθαρίζονται έγκαιρα αλλά λιμνάζουν επί έτη στα συρτάρια των δικαστηρίων προκαλούν στους πολίτες δυσφορία, αγανάκτηση και, τέλος, ασέβεια προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της με δυσάρεστες συνέπειες, κοινωνικές και οικονομικές. Τεράστια ποσά που αφορούν είτε εισφορές ασφαλιστικών ταμείων είτε φόρους και δασμούς παραμένουν ανείσπρακτα και μάλιστα σε αυτήν τη δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο που διανύουμε. Η αργή λειτουργία της διοικητικής δικαιοσύνης εμποδίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας, γιατί αποθαρρύνει τους ντόπιους και ξένους επενδυτές ενόψει του άσχημου δικαιοδοτικού περιβάλλοντος στο οποίο καλούνται να δράσουν, με επακόλουθο τη μόνιμη οικονομική καχεξία. Η χώρα μας καταδικάζεται, συστηματικά, από το ΔΕΚ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) για την καθυστέρηση στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα να καταβάλλει υψηλά πρόστιμα.

Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρείται ουσιαστική παρέμβαση στην απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης και οι νέες ρυθμίσεις βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, με στόχο την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων της Δικαιοσύνης και την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης. Ελπίζω ότι θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις τόσο στα ζητήματα του θεσμικού πλαισίου όσο και των υποδομών της Δικαιοσύνης, κυρίως σε θέματα κτιριακών εγκαταστάσεων, μηχανοργάνωσης και κωδικοποίησης της νομοθεσίας, ώστε στο άμεσο μέλλον να έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα: την ορθή και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις προσδοκίες των πολιτών.

* Πρόεδρος Εφετών, πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου