Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Διάσκεψη για το κλίμα Δεν φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις με ΟΗΕ

Διάσκεψη για το κλίμα
Δεν φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις με ΟΗΕ

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010 [ 19:47 ]
ΕκτύπωσηΑποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράςΜεσαίο μέγεθος γραμματοσειράςΜεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο DeliciousΠροσθήκη στο FacebookΠροσθήκη στο NewsvineBookmarkΠροσθήκη στο Twitter
Διαδηλωτές στο Κανκούν υπενθυμίζουν ότι κανείς σημαντικός ηγέτης δεν θα συμετάσχει στις συνομιλίες

Ακόμα ένα εμπόδιο εμφανίστηκε στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για μια νέα συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής: Η Ιαπωνία οπισθοχωρεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο αγνοώντας τους όρους που έχουν θέσει οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Ακόμα και ο πρόεδρος της Βραζιλίας που φιλοξενεί τη διάσκεψη του Κανκούν εκτιμά ότι οι συνομιλίες «δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα».

«Δεν θα πάει [στη διάσκεψη] κανένας σημαντικός ηγέτης, μόνο υπουργοί Περιβάλλοντος στην καλύτερη περίπτωση. Δεν γνωρίζουμε καν θα πάνε οι υπουργοί Εξωτερικών, οπότε δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος» δήλωσε από την Μπραζίλια ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος επίσης δεν θα μετάσχει στη διάσκεψη.

Όπως αναφέρει το AFP, το τελευταίο εμπόδιο στο Κανκούν εμφανίστηκε όταν η Ιαπωνία εξέφρασε την αντίθεσή της στην ανανέωση των στόχων του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο πρόκειται να λήξει το 2012.

Χρησιμοποιώντας ένα πάγιο επιχείρημά του, το Τόκιο επανέλαβε ότι οι στόχοι του Κιότο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι άδικοι και αναποτελεσματικοί. Οι στόχοι αφορούν μόνο τις ανεπτυγμένες χώρες, όχι όμως και τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν αποδεχθεί το Πρωτόκολλο. Εξαιρούν επίσης την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες με υψηλές εκπομπές.

Η στάση της Ιαπωνίας απειλεί να δυναμιτίσει τη σύνοδο του Κανκούν, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν νέα συμφωνία αν δεν ανανεωθούν οι στόχοι του Κιότο.

«Με τη στάση αυτή, η Ιαπωνία αποξενώνεται από τον υπόλοιπο κόσμο» σχολίασε ο Γιούρι Ονοντέρα της οργάνωσης Φίλοι της Γης.

«Είναι σαφές ότι είμαστε πολύ απογοητευμένοι» συμφώνησε ο Ουέντελ Τρίο της Greenpeace. «Την ίδια στιγμή, όμως, βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματικά δεσμεύεται να συνεχίσει [...] και η στάση αυτή δεν εξαρτάται από την Ιαπωνία. Ακόμα πιστεύω ότι υπάρχει ένας αριθμός χωρών, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ρωσία, που επιθυμούν να συνεχίσουν».

Η διάσκεψη του Κανκούν έρχεται μετά την αποτυχία της περυσινής αντίστοιχης συνόδου στην Κοπεγχάγη, η οποία κατέληξε μόνο σε μια γενικόλογη, πολιτική διακήρυξη χωρίς δεσμευτικούς στόχους.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=370851&dt=02/12/2010#ixzz172njeJAG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου