Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Τράπεζα του Βατικανού Kατηγορείται για υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Τράπεζα του Βατικανού
Kατηγορείται για υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010 [ 10:06 ]

Νέα αστυνομική έρευνα αντιμετωπίζει η Τράπεζα του Βατικανού η οποία κατηγορείται για την εμπλοκή της σε υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που ενδέχεται να προέρχεται από την μαφία. Τον Σεπτέμβριο, οι Αρχές είχαν διατάξει για τις ίδιες κατηγορίες την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Βατικανό χαρακτήρισε «παρεξήγηση» την κατάσχεση και εξέφρασε αισιοδοξία ότι η υπόθεση θα ξεκαθαρίσει σύντομα. Παρόλα αυτά οι εισαγγελικές αρχές δηλώνουν ότι σύμφωνα με νέα στοιχεία η Τράπεζα του Βατικανού παραβίασε σκόπιμα τους νόμους περί «ξεπλύματος» «με σκοπό να κρύψει την ιδιοκτησία, τον προορισμό και την πηγή κεφαλαίων». Τα έγγραφα που έχουν δωθεί στην δημοσιότητα αποκαλύπτουν επίσης τις υποψίες των αρμόδιων εισαγγελέων ότι μέλη του κλήρου λειτούργησαν σαν «βιτρίνα» για την μαφία και για διεφθαρμένους επιχειρηματίες.

Στα επίμαχα έγγραφα επισημαίνονται δύο συναλλαγές που δεν είχαν αναφερθεί πρωτύτερα. Η πρώτη διενεργήθηκε το 2009 και αφορά τη χρήση ψεύτικου ονόματος, ενώ η δεύτερη διενεργήθηκε το 2010, όταν η Τράπεζα του Βατικανού απέσυρε 650.000 ευρώ από λογαριασμό άλλης ιταλικής τράπεζας, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει σε ποιον λογαριασμό προορίζονταν αυτά τα χρήματα.

Το σκάνδαλο δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Αγία Έδρα, που τους περασμένους μήνες χτυπήθηκε σκληρά από τις αποκαλύψεις για παιδόφιλους ιερείς. Η έρευνα για διαφθορά που διεξάγουν τώρα οι Αρχές έχει δώσει μάλιστα νέα ελπίδα σε θύματα του Ολοκαυτώματος που στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να μηνύσουν την Τράπεζα του Βατικανού κατηγορώντας την ότι κατά τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο είχε δεχθεί να κρύψει τα λάφυρα των Ναζί.



περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=372832&dt=13/12/2010#ixzz17zkCsp00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου