Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Συνεργασία Τέχνης Ελλάδας και αραβικού κόσμου

Hμερομηνία : 08-12-10 Eκτύπωση | e-mail
Ομιλία Γερουλάνου στο Διεθνές Συμπόσιο, στο Ριάντ, για τις σχέσεις Αραβίας και Ελληνικού Κόσμου.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα (6 Δεκεμβρίου) επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του, στην Σαουδική Αραβία, ο κ. Γερουλάνος συναντήθηκε με τον Υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας, Πρίγκιπα Σουλτάν Μπιν Σαλμάν με τον οποίον συζήτησαν διμερή θέματα.

Στη συνέχεια ο κ. Γερουλάνος μίλησε στην τελετή έναρξης του «Διεθνούς Συμποσίου για τις σχέσεις της Αραβίας και του Ελληνικού Κόσμου (5ος αιώνας π.Χ. - 10 αιώνας μ.Χ)».

Το Συμπόσιο διοργάνωσαν, το Κέντρο ερευνών και Ισλαμικών Σπουδών «Βασιλιάς Φεϊζάλ» το Πανεπιστήμιο «Βασιλιάς Σάουντ», η Σαουδική Επιτροπή για τον Τουρισμό και τις Αρχαιότητες, το Ινστιτούτο Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Μελετών και η Ελληνική Πρεσβεία στο Ριάντ.

Ο Υπουργός κ. Παύλος Γερουλάνος, στην ομιλία του, ανέπτυξε ιδιαίτερα το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών», που προβλέπει πως κάθε χρονιά η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενεί ένα πολιτιστικό γεγονός. Η αρχή γίνεται το 2011 με τον Αραβικό Κόσμο και το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα:

Το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τα φεστιβάλ του 'Αμπου Ντάμπι και της Ντόχα με το αφιέρωμα στον ιρακινό σκηνοθέτη Μοχάμεντ Αλ-Νταρατζί.

Το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που ξεκινά το Μάρτιο και είναι το τρίτο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο είδος του, θα έχει ειδικό αφιέρωμα στο σύγχρονο αραβικό ντοκιμαντέρ, με ταινίες από τη Μέση Ανατολή και χώρες της Αραβόφωνης Βόρειας Αφρικής. (Ο τηλεοπτικός σταθμός al Jazeera είναι ένας από τους κύριους συμμετέχοντες της Αγοράς Ντοκιμαντέρ καθώς επιλέγει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός του από τη Θεσσαλονίκη)

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οδυσσέας-Σεβάχ», που αποτελεί μια σύνθεση των μύθων του Οδυσσέα και του Σεβάχ του Θαλασσινού, για παιδιά και μαθητές.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οργανώνει ένα νομαδικό καλλιτεχνικό φόρουμ σε 14 χώρες της Μέσης Ανατολής το 2011.Το ταξίδι θα περιλαμβάνει μια στάση στη Τζέντα, και στο τέλος θα υπάρξει έκθεση με τα έργα όλων των συμμετεχόντων, στη Θεσσαλονίκη.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, οργανώνει έκθεση για τα αραβικά χειρόγραφα ως πολύτιμη πηγή γνώσης και μετουσίωσης της ελληνικής φιλοσοφίας και επιστήμης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου