Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

«Κόκκινες γραμμές» από τα συνδικάτα «Μην υπογράφετε- πρώτα να ανοίξουν τα βιβλία οι επιχειρήσεις και μετά συζητάμε» η αντίδραση των συνδικαλιστών στις

«Κόκκινες γραμμές» από τα συνδικάτα
«Μην υπογράφετε- πρώτα να ανοίξουν τα βιβλία οι επιχειρήσεις και μετά συζητάμε» η αντίδραση των συνδικαλιστών στις «ειδικές συμβάσεις»

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ | Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

«Κανένας συνδικαλιστής δεν θα υπογράφει με αυτούς τους όρους επιχειρησιακή σύμβαση». Αυτή είναι η επόμενη «γραμμή άμυνας» των συνδικάτων απέναντι στη νέα εργασιακή πραγματικότητα που επιφέρει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις ειδικές συμβάσεις, οι οποίες υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων.

Η πρώτη αντίδραση κορυφαίου συνδικαλιστή με τον οποίο επικοινώνησε «Το Βήμα της Κυριακής» εμπεριέχεται στη φράση: «Μην τολμήσει κανείς και υπογράψει.Πρώτα οι επιχειρήσεις θα “ανοίγουν τα βιβλία τους” και θα τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα αλλαγής των όρων εργασίας και αμοιβής και μετά θα γίνει οποιαδήποτε συζήτηση. Χωρίς διαβεβαιώσεις και στοιχεία δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση, ό,τι κι αν λέει ο νέος νόμος».

Οι πρώτες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών στελεχών δίνουν τον τόνο όσων θα ακολουθήσουν. Οι συνδικαλιστές θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν στην πράξη όσα τελικώς δεν κατάφερε να συμπεριλάβει στον νέο νόμο η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη εξαιτίας της άκαμπτης στάσης της τρόικας. Πέραν τούτου, εκτιμούν ότι είναι θετικό το γεγονός πως όπου δεν υπάρχει εργοστασιακό σωματείο θα διαπραγματεύεται η κλαδική ομοσπονδία, η οποία έχει μεγαλύτερες αντιστάσεις στις πιέσεις. Στις μικρές- μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν υφίσταται σωματείο. Ωστόσο ενδέχεται να δημιουργηθούν άμεσα «σωματεία» τα οποία δεν θα χαρακτηρίζονται από διάθεση για «ιδιαίτερα σκληρές διαπραγματεύσεις». Θύελλα απεργιακών αντιδράσεων, κυρίως στις τράπεζες, αλλά και γενικής απεργίας στο σύνολο της οικονομίας εκδηλώνεται εντός της εβδομάδας. Η ΟΤΟΕ και οι σύλλογοι των υπαλλήλων στις τράπεζες εκτιμούν ότι θα είναι οι πρώτοι που θα πιεσθούν προκειμένου να αποδεχθούν τις νέες «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις» . Μάλιστα η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας έχει ήδη διατυπώσει προτάσεις για μειώσεις των αποδοχών των υπαλλήλων. Ετσι από αύριο, Δευτέρα, ο σύλλογος της Αγροτικής προχωρεί σε απεργία διαρκείας με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Ταυτοχρόνως η ΟΤΟΕ αποφάσισε 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη.

Γενική απεργία στο σύνολο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα εκδηλώνεται την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο την Παρασκευή η ΓΣΕΕ αποφάσισε περαιτέρω τρίωρη στάση εργασίας για την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος.

περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=372638&ct=32&dt=12/12/2010#ixzz17zQlk05l

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου