Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Εξάγουμε αεροπλάνα στις... ΗΠΑ και εισάγουμε ρούχα από την Αλβανία

Της Δημητρας Μανιφαβα

Η Κύπρος είναι γνωστή κυρίως για το χαλούμι και τις πατάτες της και όχι για την παρασκευή ιατρικού υλικού. Εδώ στην Ελλάδα, ωστόσο, «ανακαλύψαμε» ότι η Κύπρος ξαφνικά άρχισε να παράγει ιατρικό και ορθοπεδικό υλικό και γι’ αυτό σπεύδουμε να το εισάγουμε. Οπως προκύπτει από τα επίσημα αναλυτικά στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας, το 2010 η χώρα εισήγαγε ορθοπεδικό και ιατρικό υλικό από την Κύπρο αξίας 66 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εισαγωγών πρόκειται στην πραγματικότητα για τριγωνικές συναλλαγές. Για παράδειγμα μια ελληνική ανώνυμη εταιρεία που θέλει να κάνει μια εισαγωγή από το εξωτερικό δεν τιμολογεί απευθείας τον προμηθευτή της (που σε αυτή την περίπτωση πρόκειται κυρίως για βρετανικές επιχειρήσεις), αλλά συστήνει μια υπεράκτια εταιρεία στην Κύπρο, η οποία αγοράζει αυτή τα προϊόντα από τη βρετανική επιχείρηση. Ετσι, στην Ελλάδα τα προϊόντα φτάνουν στην πραγματικότητα τιμολογημένα δύο φορές, με την τελική τιμή να είναι φυσικά πολύ υψηλότερη από το αν γινόταν απευθείας η εισαγωγή από τον προμηθευτή.

Το παραπάνω, όμως, δεν είναι το μόνο «παράδοξο» των ελληνικών εμπορικών συναλλαγών. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το τέταρτο εξαγώγιμο είδος της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ και το τρίτο προς την Τουρκία ήταν το 2010… αεροπλάνα. Πρόκειται κυρίως για παλιά αεροπλάνα τα οποία είτε εξάγονται για σκραπ είτε πωλούνται σε μικρές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το δεύτερο εξαγώγιμο είδος προς τις ΗΠΑ είναι άλλα μέρη αεροπλάνου, τα οποία κατασκευάζονται σε ελληνικό έδαφος (στην ΕΑΒ).

Επίσης, η Ελλάδα εξάγει μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ βερμικουλίτης (πρόκειται για ορυκτό που χρησιμοποιείται στη θερμομόνωση), αλλά και αλεξικέραυνα!

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα στον κλάδο του φαρμάκου και όχι μόνο στην περιοχή των Βαλκανίων. Το 2010 το 15,9% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, η οποία αποτέλεσε τη χρονιά αυτή και τη μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, ήταν φάρμακα με συνολική αξία εξαγωγών να φτάνει τα 281,3 εκατ. ευρώ. Ο λόγος; Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες με τις υψηλότερες τιμές στα φάρμακα και μετά την πτώση των τιμών στην Ελλάδα, εφαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό η μέθοδος των παράλληλων εξαγωγών. Μεγάλες εξαγωγές φαρμάκων από την Ελλάδα έχουν γίνει και προς το Ηνωμένο Βασίλειο (το 11,13% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα αυτή το 2010 ή 94,5 εκατ. ευρώ). Εκμεταλλευόμενη, βεβαίως, τις νομισματικές ισοτιμίες, το Ην. Βασίλειο εξάγει και μεγάλες ποσότητες φαρμάκων. Το 2010 η Ελλάδα εισήγαγε από τη χώρα αυτή φάρμακα αξίας 199,05 εκατ. ευρώ.

Μετά τα φάρμακα, το δεύτερο σε αξία είδος που εισήγαγε η Ελλάδα από τη Μ. Βρετανία ήταν φυσικά το ουίσκι, εισαγωγές που ανήλθαν σε αξία στα 114,37 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα από την πλευρά της προμηθεύει τη γειτονική Αλβανία με τσιγάρα και μπίρα. Τα δύο αυτά προϊόντα ήταν αντιστοίχως το δεύτερο και τέταρτο εξαγώγιμο είδος της χώρας μας προς την Αλβανία. Από την άλλη, το γεγονός ότι πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ένδυσης έχουν δημιουργήσει παραγωγικές εγκαταστάσεις, έχει ως συνέπεια να εισάγουμε από την Αλβανία(!) ρούχα, μαγιό αλλά και γυναικεία και ανδρικά εσώρουχα. Το 15,89% των εισαγωγών από την Αλβανία είναι είδη ένδυσης και το 2010 οι εισαγωγές αυτές ανήλθαν σε 15,92 εκατ. ευρώ.

Ψηλά στον κατάλογο των εξαγωγών βρίσκεται τέλος η κατηγορία των λεγόμενων «εμπιστευτικών προϊόντων» (στην τρίτη θέση των εξαγωγών μας προς τις ΗΠΑ, στην 5η θέση των εξαγωγών προς Γερμανία, στην 6η θέση των εξαγωγών προς Γαλλία, στην 9η θέση των εξαγωγών στην Ιταλία). Αν και το περιεχόμενο των φορτίων αυτών είναι απόρρητο, παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν πως στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για όπλα, φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και προϊόντα τεχνολογίας με πατέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου