Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας Οι πραγματικές συνέπειες της κρίσης στους μισθούς δεν έχουν φανεί ακόμα

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010 [ 18:20 ]

Οι κινέζοι εργαζόμενοι ήταν οι πλέον κερδισμένοι της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, η παγκόσμια οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια να μικρύνει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των οικονομικά ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Αυτό συνέβη διότι οι μισθοί στις χώρες του δυτικού κόσμου αυξήθηκαν μόλις κατά 0,6% ενώ στις ταχέως αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες αυξήθηκαν κατά 9%. Σε παγκόσμια κλίμακα η άνοδος των μισθών έφτασε το 1,6% έναντι 2,8% το 2008.

«
Η κρίση έγινε ελάχιστα αισθητή στην Ασία» σημειώνει η έκθεση της ΔΟΕ ενώ το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Κίνας όπου οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 12,9%. Για την επόμενη χρονιά προβλέπεται διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο θα επιδράσει αρνητικά στην εξέλιξη των μισθών. «Οι πραγματικές συνέπειες της κρίσης στους μισθούς δεν έχουν φανεί ακόμα» υπογραμμίζει η έκθεση.

Οι συντάκτες του κειμένου προειδοποιούν ότι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων θα έχει επιπτώσεις στην καταναλωτική ζήτηση και θα παρατείνει την περίοδο αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία. Συμπερασματικά η Οργάνωση επισημαίνει ότι το μερίδιο του μισθολογικού κόστους μειώνεται διαρκώς ως ποσοστό του παραγόμενου πλούτου τα τελευταία χρόνια, μια παράμετρος η οποία θα πρέπει να συνυπολογιστεί ως αιτία της παγκόσμιας κρίσης.
«Σύντομα οι χώρες θα αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον τους να οικοδομήσουν την οικονομική ανάπτυξη πάνω σε μια πιο ισχυρή κατανάλωση των νοικοκυριών η οποία θα βασίζεται με τη σειρά της στο εισόδημα από την εργασία» καταλήγει η ανάλυση της ΔΟΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου