Αθήνα
Την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο, επιδιώκει το νομοσχέδιο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ).
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του προτεινόμενου νομοσχεδίου, η πολλαπλότητα των διατάξεων που διέπουν τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό, σε συνδυασμό με τις δυσλειτουργίες που δημιουργούσε, οδήγησε στη λήψη αποφάσεων για ανανέωση και αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, μετά την ψήφιση του Ν. 3872/2010 (ΦΕΚ Α΄ 148/03.09.2010) «Εκτέλεση περιηγητικών πλόων από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα και άλλες διατάξεις», γνωστού και ως νόμου «Κατάργησης της Άρσης του Καμποτάζ», που αναγνώρισε υπό προϋποθέσεις το δικαίωμα εκτέλεσης περιηγητικών ταξιδίων και σε πλοία με σημαίες τρίτων κρατών.
Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου προβλέπονται διατάξεις με τις οποίες επιχειρείται η εκκαθάριση του μητρώου από εικονικά επαγγελομένους την εκμετάλλευση τουριστικών πλ0οίων αναψυχής. Από νομοτεχνικής άποψης:
- καταργείται ο Ν. 3790/2009 (αρθ. 1-4), ως προς την επιβολή έκτακτης εισφοράς, ενώ διατηρούνται με αλλαγές οι διατάξεις του περί Ε.Ι.Π.Α. και επιβολής ειδικού φόρου, και μεταφέρονται ως αυτοτελή άρθρα στον Νέο Κωδικοποιημένο Ν. 2743/1999
- καταργούνται οι σε ισχύ διατάξεις του Ν. 438/1976, και το σύνολο των φορολογικών και δασμολογικών ρυθμίσεων που αφορούν τα επαγγελματικά και ιδιωτικά πλοία αναψυχής, ενσωματώνεται ως αυτοτελές κεφάλαιο στον νέο Κωδικοποιημένο νόμο.
- διατηρείται σε ισχύ ο Ν. 3182/2003, που ρυθμίζει το καθεστώς λειτουργίας των Ναυτιλιακών Εταιριών Πλοίων Αναψυχής (ΝΕΠΑ), με αλλαγές και τροποποιήσεις στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών και την ενίσχυση του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού.
Επίσης ρυθμίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τα ημερόπλοια και τον αλιευτικό τουρισμό, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε όσους απασχολούνται στον τομέα να αναπτύσσουν παράλληλα με την αλιευτική ή υδατοκαλλιεργητική τους δραστηριότητα και δραστηριότητες καθαρά αλιευτικού τουρισμού, που θα συνεισφέρει στο εισόδημά τους.
Για τη διερεύνηση των θεμάτων του κλάδου του γιότινγκ (ιδιωτικού και επαγγελματικού) και των ημεροπλοίων, το ΥΘΥΝΑΛ συγκρότησε άτυπη ομάδα εργασίας (Επιτροπή), κατά τις διαβουλεύσεις της οποίας συμμετείχαν εκπρόσωποι των επαγγελματικών οργανώσεων και φορείς του ΥΘΥΝΑΛ.
Στην Επιτροπή διαπιστώθηκε σύμπτωση για την ανάγκη διαρρύθμισης θεμάτων, όπως η νομοθέτηση αντίστοιχης με τη φορολογική περαίωση διαδικασίας, ώστε και με βάση τους διενεργούμενους από το υπουργείο Οικονομικών ελέγχους, να δοθεί δυνατότητα να αποχαρακτηρισθούν από επαγγελματικά, σκάφη τα οποία δεν είναι πραγματικά επαγγελματικά, ώστε να εκκαθαρισθεί το μητρώο επαγγελματικών σκαφών.
Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση
Διαβάστε το πλήρες κείμενο του προσχεδίου νόμου
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=398491&h1=true
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου