Των Ελλης Τριανταφυλλου - Γιωργου Π. Τερζη
Iδιαιτέρως ανήσυχοι για τη δυνατότητα της χώρας να επιτύχει τους στόχους που προβλέπονται στο μνημόνιο στήριξης εμφανίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Παρά το κλίμα των τελευταίων ημερών, όπως είχε διαμορφωθεί και από τη δημόσια παρέμβαση του κ. Ολι Ρεν υπέρ της συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, η χθεσινή ωριαία συνάντηση μπορεί να μη χαρακτηρίζεται «θερμή» αλλά, όπως διαβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές, δεν υπήρξε το κλίμα έντασης και πιέσεων που εικαζόταν τα τελευταία 24ωρα. Τα υπηρεσιακά στελέχη της Ε.Ε. της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ναι μεν επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει εικόνα συστράτευσης στο εσωτερικό της χώρας, σχολιάζοντας μάλιστα και τα σημεία προσέγγισης που καταγράφονται μεταξύ των κυβερνητικών θέσεων και του «Ζαππείου ΙΙ» που παρουσίασε, 24 ώρες νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς.
Η στάση της Ν.Δ. κινήθηκε στη γραμμή που είχε χαράξει από το Ζάππειο ο πρόεδρός της, ότι δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι η παροχή ή μη συναίνεσης από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η αδυναμία συνεννόησης στο εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης, οι αντίθετες προσεγγίσεις των ίδιων των υπουργών της. Πλην του προέδρου της Ν.Δ., στη γαλάζια αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι δύο αντιπρόεδροι Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας, ο επικεφαλής του γραφείου Σαμαρά, Κ. Αρβανιτόπουλος, οι δύο σύμβουλοί του Χρ. Λαζαρίδης και ο καθηγητής Ιω. Μουρμούρας, οι αναπλ. τομεάρχες Χρ. Σταϊκούρας και Ν. Μηταράκης, αλλά και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Δημ. Τσομώκος, ο οποίος φαίνεται ότι εντάσσεται στην ομάδα συνεργατών του κ. Σαμαρά.
Νωρίτερα, κορυφαία στελέχη του κόμματος έσπευσαν να στηρίξουν δημοσίως το «Ζάππειο ΙΙ», αλλά και να «κεφαλαιοποιήσουν» την εικαζόμενη σύγκρουση της Ν.Δ. με την τρόικα. Ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε (ΝΕΤ fm) ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι επιδόσεις της κυβέρνησης, αλλά αυτή καθεαυτήν η συνταγή του μνημονίου. Οταν δε του επισημάνθηκε πως η τρόικα απαγορεύει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που προβλέπει το πρόγραμμα της Ν.Δ. αντέδρασε χαρακτηριστικά: «δεν ξέρω τι απαγορεύει η τρόικα, άμα έχει γίνει δικτάτορας, τότε να μη συζητάμε. Αν δεν μπορούμε να μιλήσουμε τότε δεν έχουμε πρόβλημα οικονομίας, έχουμε πρόβλημα δικτατορίας». «Αν φτάσουμε στο σημείο οι διορισμένοι γραφειοκράτες να υποδεικνύουν στους εκλεγμένους, τότε δεν μιλάμε για τη δημοκρατία για την οποία αγωνίζομαι τόσα χρόνια» σχολίασε και ο κ. Βαγγ. Μεϊμαράκης (99,5), προσθέτοντας ότι για να «υπάρξει συναίνεση και πολύ περισσότερο συγκυβέρνηση, πρέπει να υπάρξει και κουλτούρα και θεσμικό πλαίσιο».
Ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ. Μιχελάκης, από την πλευρά του, επιχείρησε να ακυρώσει την κριτική που δέχεται η Ν.Δ. για τη συνταγματικότητα της πρότασης νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. «Είναι ρεαλιστική και απόλυτα σύμφωνη με το Σύνταγμα, το οποίο θέτει δύο προϋποθέσεις: Να εξετάζεται κατά περίπτωση και το μέγεθος της αυθαιρεσίας να μην προσβάλλει το όλο οικοσύστημα μέσα στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο» σημείωσε. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η απουσία από τον δημόσιο λόγο στελεχών όπως ο τομεάρχης Περιβάλλοντος κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος προ ημερών είχε ταχθεί εναντίον της νομιμοποίησης αυθαιρέτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου